Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ovetjkins nytändning – tack vare kärleken

Alexander Ovetjkin med hustrun Nastya. Foto: Instagram
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON. I tretton år har han burit Washington Capitals på sina breda axlar – men aldrig nått ända fram. 

Nu är Alexander Ovetjkin i Stanley Cup-final, närmare sitt stora mål än nånsin tidigare. 

Ovetjkins chef har en teori om vad som har varit en viktig faktor i den ryska superstjärnans nytändning: 

Hans fru Nastya. 

Det kokar i Washington. Snudd på bokstavligen. Det är över 30 grader varmt den här helgen när Capitals spelar sin första Stanley Cup-final på 20 år, så har man inte redan hockeyfeber kan det nästan lika gärna bli solsting. 

Men det är förstås ingen som klagar. 

Det som händer här nåt nytt och upplivande, och ett väldigt efterlängtat avbrott från hur säsongerna har tenderat att gå under Ovetjkin/Bäckström-eran: ofta väldigt bra i grundserien, men sen... stopp. Att Capitals åkte ut senast i  andrarundan var ett lika säkert vårtecken som att se svenskar huttra på uteserveringar så fort solen visar sig. 

I fjol var det Penguins som slog ut dem. Igen. Trots att Capitals vunnit grundserien. Alla som sagt “Crosby är en vinnare, Ovetjkin är det inte” kunde vattna sina kvarnar. 

Och säsongen hade varit en besvikelse, inte minst för kaptenen.  

Ovetjkin stannade på 33 mål, en bra siffra för många spelare men långt under det snitt som “Ovie” haft. 

Det började pratas om tiden var utmätt för Ovetjkin i Washington. 

– Jag tror verkligen att det är dags för Washington Capitals att titta på om man ska flytta Ovetjkin, sa ESPN:s Barry Melrose efter uttåget i fjol. 

Ovetjkin behövde bli snabbare

Men den gångna säsongen har allt varit annorlunda – ända från början.

Ovetjkin kom tillbaka från sommaren i Ryssland tidigare än vanligt, ett par veckor före campen när laget samlas, och var mer slimmad än vanligt. Han hade tränat annorlunda mot tidigare, efter att Capitalsledningen velat se honom bli snabbare och smidigare för att komma till sin fulla rätt i den allt snabbare ligan. 

Han gick bara ner något kilo i vikt – “Ovie” är listad som 106,5 kilo, så det är fortfarande bra med tyngd bakom de där tacklingarna – men vad han än gjorde har det fungerat. 

Säsongen började explosionsartat med sju mål på de första två matcherna. 

Och sen har det rullat på. 

När grundserien var klar hade Ovetjkin säkrat sin sjunde Maurice Richard Trophy som bästa målskytt och var ett mål ifrån att nå 50-målsgränsen igen, och tagit sig in i NHL:s 600-målsklubb längs vägen. 

Ingen har spelat längre med Ovetjkin i Washington än Nicklas Bäckström. Även om Ovetjkin på senare år ofta parats ihop med Jevgenij Kuznetsov har “Bäckis” många år varit ryssens radarpartner. Och Bäckström har märkt en skillnad i Ovetjkins spel. 

– Jag tycker det är otroligt imponerande hur han har steppat upp jämfört med fjolåret. Jag vet själv att han personligen inte var så nöjd, men han har verkligen gjort det han är bra på det här slutspelet och hängt dit dem när vi som mest behöver det, så jag hoppas han fortsätter med det, säger Bäckström. 

Och det märks på isen att Ovetjkin tagit nya steg. 

Stenhårda skott och stenhårda tacklingar har varit ett signum hela karriären, men stenhårt jobb hemåt? Nja. 

Men i till exempel andra finalen utmärkte sig han inte bara med sitt mål, utan också med att täcka skott och få ut pucken ur zonen. 

Det verkar inte bara vara nya träningsrutiner som gjort att Ovetjkin återtagit tronen som NHL:s skyttekung som 32-åring, en ålder där många andra stora målskyttar haft svårt att hålla produktionen uppe.

Washington Capitals general manager Brian MacLellan tycker att Ovetjkin har fått en ny nivå av mognad den här säsongen, såväl på som utanför isen. 

– Som han spelar i år är mer inom lagets struktur. Han har aldrig spelat så här systematiskt under hela sin karriär, enligt mig, säger MacLellan till Washington Post

Och han har också en bild av vad det är som har bidragit. 

– Jag tror att giftermålet har hjälpt honom. Jag tror Nastya har haft en bra effekt på honom på ett personligt plan, och det kanske han har lyckats ta sig till hur han presterar på isen också, säger MacLellan. 

Nastya, det är modellen Nastasiya Shubskaya. De träffades 2015, året efter Ovetjkins förlovning med ryska tennisstjärnan Maria Kirilenko spruckit. 

Alexander Ovetjkin och Nastya gifte sig ett år senare. 

Hon har berättat om frieriet, som kanske inte hör till de allra mest romantiska:

– Jag var i duschen och hörde att “Sasha” började knacka på dörren. Jag skrek “Jag duschar!”, men han fortsatte knacka. Arg och helt inlöddrad virade jag in mig i en handduk och öppnade dörren. Jag såg Sasha på ett knä med en ring, skriver NHL.com att hon berättat för ryska magasinet Wedding. 

Den stora festen hölls förra sommaren med mängder av stjärnor inbjudna.

"Min kära! Du gör mig glad varje dag! Jag älskar dig", instagrammade "Ovie" då.

 

https://www.instagram.com/p/BWkipK2BMqL/

Nu ser det ut som de har kommit till rätta i familjelivet. Paret bor i lyxiga Washington-förorten McLean med sina hundar, och i sociala medier delar de med sig av livet tillsammans. 

Kvällen före Stanley Cup-finalens tredje match – Ovetjkins första finalmatch i Washington – la Nastya upp en film på Instagram där maken stod vid grillen enbart iklädd shorts, praktiskt taget dold i ett moln av stekos och vände några rejäla stekar. 

Under finalens första etapp i Las Vegas syntes en filmsnutt från en av magikern David Copperfields shower.

Och lite tidigare under slutspelet kunde man se "The great 8" vara ute och bada med en stor svart hund. 

Nästan som vilket nykärt par som helst. Med den skillnaden att ena halvan har enorma förväntningar på sig att leda sitt lag till en historisk Stanley Cup-titel. 

https://www.instagram.com/p/BdY_lW2B3jf/

Nicklas Bäckström håller med general manager MacLellan om att Ovetjkins personliga utveckling haft betydelse för laget. 

– Ja, men det känns som han har växt. Han har blivit lite lugnare och kanske också att vi har varit i “andrarundan-situationen” så pass många gånger så lär man sig efter ett tag och det känns som vi har gjort det i år. Alla köper in i vårt system och det måste vi fortsätta med. 

https://www.instagram.com/p/BjLoZWPnCh3/

Scott Burnside på The Athletic är mångårig NHL-reporter och märker utvecklingen också i Ovetjkins ledaregenskaper. 

– Jag pratade med en coach som känner honom och han sa att Ovetjkin var en mycket bättre ledare, och kanske hade en större förståelse för vad det skulle betyda att vinna en Stanley Cup, och vad det skulle betyda att inte vinna. Han har verkligen blivit en ledare som föregår med gott exempel, på det sättet han spelar. 

– Det är också del av lagets mentalitet nu. Det är, historiskt sett, ett lag som inte har svarat särskilt bra på motgångar. I år är det här ett helt annat lag, och Ovetjkin är en stor del i det. Nu gör alla det där lilla extra, och det är det som gör att jag tror att de kommer vinna. 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!