Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ovetjkins löfte – direkt efter att Bäckis draftats

Ovetjkin och Bäckström back in the day. Foto: LINDA FORSELL
”Bäckis” Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
”Ovie” Foto: ROSS D. FRANKLIN / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Är det äntligen Nicklas Bäckströms tur?

Ja, tur och tur.

"Bäckis" har slitit i elva säsonger för chansen att få vinna Stanley Cup.

Och nu är han där.

En seger till och den 30-årige anfallsstjärnan får lyfta hockeyns magiska buckla.

Kanske redan natten till fredag, svensk tid.

– Det har varit en pojkdröm för Nicklas, precis som för alla andra grabbar, mig själv inkluderad. Att få vinna det största man kan vinna, säger pappa Anders.

En annan som följt Nicklas Bäckströms resa till toppen av NHL är Washingtons förre backstjärna, Calle Johansson.

– Folk får säga vad de vill, men "Bäckis" är grundbulten i Capitals. Han är tyvärr underskattad, ingen förstår hur bra han är, säger Calle, som var assisterande coach till Adam Oates under två säsonger i Washington, 2012-14, och är det någon svensk som kan klubben inifrån är det Calle Johansson.

– Om du frågar alla som jobbar med laget om Nicklas Bäckströms betydelse, så anser alla att han är nyckeln till alla framgångar. Han är otroligt bra på att få andra att bli bättre, säger Calle.

Gick som fyra i draften

Bäckström valdes som nummer fyra i NHL-draften 2006, som ägde rum i Vancouver.

Alexander Ovetjkin hade gått som nummer ett två år tidigare och Washingtons ledning letade desperat efter en centertalang, som skulle förse den ryske målkungen med framspelningar.

– "Nick" ska bli min center, sa Ovetjkin till SportExpressen bara några minuter efter det att Capitals hade draftat svensken.

Det var Ovetjkin som överlämnade en Washingtontröja till Bäckström där uppe på scenen under draften.

På frågan hur Ovetjkin kunde veta att de två skulle bli ett radarpar, svarade han:

– Våra scouter har berättat för mig hur bra Nick är och jag har sett video på hur han spelar. Vi kommer att hitta varandra hur bra som helst.

Nervösa dagar för familjen

Bäckis debuterade i Washington säsongen 2007-08 med att göra 69 poäng på 82 matcher.

Alla kunde se att laget hade fått en förstecenter, som skulle leda offensiven tillsammans med Ovetjkin.

På plats i Vancouver den där midsommarhelgen 2006 var Nicklas föräldrar Catrin och Anders samt brodern Kristoffer.

Det var några nervösa dagar innan Washington hade gjort sitt val och familjen Bäckström visste var Nicklas skulle spela framöver.

Hyllas av agenten

Han åkte hem och gjorde ytterligare en säsong i Brynäs innan flytten till den amerikanska huvudstaden ägde rum sommaren 2007.

På plats i Vancouver de där junidagarna 2006 var också "Bäckis" agent Gunnar Svensson, en gammal bekant till Anders efter sin tid som tränare i Djurgården när Bäckström senior spelade back i Brynäs och senare blev sportchef där.

På frågan hur det är att representera Nicklas, svarar "Svesse":

– Det är klockrent. Aldrig några problem. Han har inte förändrats – ja, kanske blivit mer internationell givetvis efter alla åren utomlands och spel i en liga som NHL. Men annars är han samma kille. Och sedan har Nicklas blivit fem procent bättre för varje år som gått. Han är en av de bästa centerforwards Sverige haft i NHL. En spelare i klass med Peter Forsberg, Mats Sundin, Henrik Sedin och Henrik Zetterberg, säger Svensson.

Nicklas Bäckström. Foto: ERIK SIMANDER/TT NYHETSBYRÅN

Tungt favoritskap

Capitals har haft flera starka årgångar under "Bäckis" tid i klubben, vilket tre Presidents Trophy 09-10, 15-16 och 16-17 är bevis på.

Men favoritskapet inför slutspelet har blivit för tungt att bära.

Men kom aldrig förbi den andra omgången.

Och laget fick en stämpel på sig att inte vara bäst när det gällde.

Ovetjkin fick ta stor del av skulden.

Hans defensiva brister kom i öppen dager när spelet hårdnade till och blev tajtare under Stanley Cup.

Det såg ut som laget gick i otakt Man spelade slarvigt, vann inte de där viktiga nyckelmatcherna och säsong efter säsong slutade i stor besvikelse.

Men inte i år.

Man kom över hindret Pittsburgh i kvartsfinalen och det såg ut att få hela laget att växa.

De är kvar än i dag

Kvar från Bäckis debutsäsong i Capitals är Ovetjkin och Jay Beagle.

– Det finns ett speciellt band mellan oss efter alla år och allt vi har gått igenom. När vi hade besegrat Tampa Bay och nått finalen behövde vi bara titta på varandra där ute isen för att förstå hur mycket det betydde för oss alla tre, säger Nicklas.

Ovetjkin och Bäckström har olika personligheter. Ovie bär känslorna utanpå matchtröjan, gestikulerar efter mål och domslut medan Bäckis ser ut att ha känslorna under kontroll i alla lägen.

– Bäckis är en ganska tystlåten person, men han är inte rädd att säga vad han tycker. Han har en bestämt åsikt och är ingen mes, men han är smart och ställer sig inte upp i omklädningsrummet och skriker. Ser han något som en lagkamrat kan göra annorlunda tar han spelaren åt sidan och talar till honom i enrum. Nicklas är en mycket intelligent person, säger Calle Johansson.

"Grundbulten i laget"

Tränare, chefer och lagkamrater upptäcker snabbt hur bra Nicklas är.

– Det tog tränaren Barry Trotz tre veckor att förstå hur bra Bäckis är och att det är han som är grundbulten i det här laget, fortsätter Calle.

Det är inte bara i Washington och NHL Nicklas Bäckström haft motgångar.

OS i Vancouver 2010 och Sotji 2014 slutade inte som han hoppades även om det till slut blev en silvermedalj i Ryssland.

Men han fick inte spela OS-finalen efter den dramatiska dopinghändelsen, där en allergimedicin han hade fått okej att ta gjorde utslag och visade sig finnas på OS-spelens förbjudna lista.

Han fick sin medalj så småningom i efterhand, men finaldagens presskonferens och uthängning som en fuskare tog honom hårt.

"Man kan lita på honom"

Förra året vann Nicklas sitt andra VM-guld efter att ha kastat sig på ett plan till Tyskland sedan Washington rasat ur Stanley Cup.

Den förstärkningen till VM-laget gav förbundskapten Rikard Grönborg ett lyckorus.

– Man kan inte säga nog superlativer om en sådan spelare som Nicklas Bäckström. Han har en hockey-IQ som få. Och är en man av action och inte jättestora ord, säger Grönborg.

Vad står ut för dig som coach när du har Bäckström i laget?

– Att man kan lita på honom i alla situationer. Han kan ta en roll och har en fantastisk förståelse för de andra runtomkring sig. Och hans tjurighet. Han blir bara tjurigare och tjurigare med åren. Bäckis gör allt fullt ut. När han köper en spelstil klarar han av alla situationer och hans vilja att vinna är större än hans behov av personliga high lights.

Hur är det att coacha honom?

– Han är en ödmjuk kille, som är enkel att kommunicera med. Han är en sådan naturlig person och det värmer mitt tränarhjärta att han nu är nära att vinna Stanley Cup. Jag vet hur mycket det här betyder för honom med tanke på den resa han gjort.

Rikard Grönborg. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Föräldrarnas glädje

För pappa Anders betyder Nicklas hockeyframgångar mycket, då han själv spelat på hög nivå.

Tillsammans Catrin har han gästat Nicklas och hans hustru Liza under några veckor i Washington nu och de är alla på plats i Las Vegas när allt kan avgöras på torsdag kväll.

– Klart att vi är jättestolta som föräldrar över Nicklas framgångar och att han inte svävat iväg utan står med fötterna på jorden. Det är vi otroligt stolta över, säger Anders.

Han har fått uppleva finalyran i Washington och är tagen av stämningen i staden.

– Det har varit helt fantastiskt. Hela staden har suktat efter det här, det märks. Man längtar verkligen efter ett mästarlag.

Vilka idoler har Nicklas haft?

- Han har ju följt Foppa och Zäta sedan pojkåren och sedan har vi varit bekant med Mats Näslund och hans familj, så det har också varit en inspiration för honom, säger Anders.

Lidström: Otrolig talang

En före detta centerstjärna som följer Bäckströms karriär och som hade en liknande spelstil är Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson.

– Jo, han påminner väl om mig. Duktig passningsspelare, skicklig på att hålla i pucken och ser spelet bra. Men Bäckis håller klubban med vänsterfattning, jag var höger, skrattar "Lill-Pröjsarn".

Nicklas Lidström var lagkamrat med Nicklas Bäckström under OS i Vancouver 2010 och har bra koll på Washingtons svenske centerstjärna.

Lidas säger så här:

– "Bäckis" är en otrolig talang, som vuxit och blivit en etablerad stjärna i NHL. Han är väldigt kylig och duktig på att hålla i pucken och hitta öppningar. Hans flippassningar till Ovetjkin ser så lätta ut, men vi spelare vet hur svåra de är att göra.

Du vann Stanley Cup fyra gånger, vad tror du att en mästartitel skulle betyda för Bäckis?

– Oerhört mycket. Washington har varit favoriter flera gånger, men inte lyckats ta det där klivet när det väl ha gällt. Men i år har de lyckats och det är kul att se. Bäckis är en väldigt lugn kille, som inte gillar att vara i rampljuset. Han har tagit kliv hela tiden och är nu en av de bästa allroundspelarna i världen, säger Lidas.

Nicklas Lidström. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

"Betyder så mycket"

Bäckis missade fyra matcher tidigare under slutspelet på grund av en handskada, ett möte med Pittsburgh och tre matcher mot Tampa Bay.

Han kom tillbaka och storspelade.

Förre NHL-tränaren Pierre McGuire är i rollen som expertkommentator hos NBC Sports placerad mellan spelarbåsen i arenorna under finalserien och ser allt som händer på isen från första parkett.

– "Nick" betyder så mycket för Capitals. Han är den store ledaren i lagets powerplay med sin förmåga att fatta smarta beslut. Han gör allt så bra och är en spelare, som inte behöver göra mål för att hjälpa sitt lag att vinna, säger McGuire.

Har Bäckström varit bättre?

– Jag tycker faktiskt han spelade ännu bättre förra säsongen. I min mening borde han ha vunnit Selke Trophy då, som den bäste defensiva forwarden i ligan. Nick är den där tyste ledaren, som alla lag behöver för att vinna de stora matcherna och bli mästare, säger Pierre McGuire.

Nicklas Bäckström gillar inte att tala om sig själv.

Hockeyn är en viktig del av hans liv, men numera är det familjen som är första prioritet.

Han skyndar sig hem efter träningarna för att kunna umgås med Liza och deras barn, dottern Haley, 4,5, och sonen Vince, 2.

– Det är ett nytt liv. Jag trivs verkligen i papparollen, säger han.

Det skulle kunna gälla Washington Capitals också.

Grundbulten, ni vet.

 

LÄS MER: Stanley Cup 2018 – så spelas slutspelet i NHL.

LÄS MER: Connor McDavids råd till Rasmus Dahlin. 

Se fler höjdpunkter på viafree.se – och matcherna LIVE eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!