Kärlekshyllningen för historiska målet

2018 fick Alexander Ovetjkin vara med och vinna Stanley Cup med Washington.
Foto: BILL KOSTROUN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHUCK BURTON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JEFF SPEER / ICON SMI BILDBYRÅN

LAS VEGAS. Pang – där satt den!

Efter en tuff svacka har Alex Ovetjkin äntligen, som åttonde NHL-spelare, nått milstolpen 700 mål.

Sen blev det firande – med specialpizza.

Knappt fem minuter in i tredje perioden borta mot New Jersey small det till.

Ovetjkin stod för ovanlighetens skull vid högra tekningscirkeln, i stället för hans vanliga läge vid vänstra, när Jevgenij Kuznetsov passade från bakom mållinjen.

Slagskottet var otagbart för Mackenzie Blackwood i New Jersey-målet och det historiska målet var ett faktum – och ett jättejubel bröt ut bland Capsspelarna. 

Drömnivån har varit en snackis under NHL-säsongen och under en niomatcherssvit från januari in i februari hade Ovetjkin ett furiöst måltempo och satte 16 mål, däribland tre hattrick. 

Sen, då han stod på 698 mål, kom en tuff måltorka som varade två veckor. Men den släppte hemma mot Montreal under natten mot fredag, och under matchen i Newark kom så det 700:e. 

– Det betyder mycket. Det är inte många spelare som har lyckats med det, så är det kul att vara i det sällskapet, säger Ovetjkin till NBC efter matchen.

Sedan får han frågan om vad framspelare som Kuznetsov och Nicklas Bäckström betytt för honom.

– Det betyder mycket. Men det är inte bara de, det är hela laget, under alla de här åren. De har behandlat mig som en del av familjen. Och organisationen och fansen. Utan alla dem hade jag inte nått den här milstolpen. 

Kort efter målet la Ovetjkins fru Nastya ut en bild på Instagram med Ovetjkin och siffran 700.

”Vi är så stolta över dig, min älskling”, skrev hon och la till hjärtemojin (och bland annat apan som håller för ögonen…).

https://www.instagram.com/p/B84fpiigJke/?utm_source=ig_web_copy_link

Senare under kvällen la Nastya Ovetjkina ut bilder på firandepizzor: 

En där korvskivor noga lagts ut för att bilda 700, och sen en barnpizza med vad som ser ut som grön paprika där bitarna utgjorde 700 jr, vilket gissningvis var pizzan till ”Ovies” son Sergej, snart 2. (Ovetjkin råkar av en händelse vara ett av pizzaföretagets affischnamn.)

Gretzkys ord om rekordet

Ovetjkin, 34, är näst yngsta spelare att nå 700-målsplatån efter Gretzky (som gjorde det när han var 29!), men ett tecken på Ovetjkins jämna och höga måltakt är att han är den som varit snabbast från 600 till 700 – han behövde bara 154 matcher. Gretzky hade redan slagit av något på sin hysteriska takt då och behövde 169 matcher. 

”The great one” tror själv att hans rekord på 894 mål är inom räckhåll för Ovetjkin.

– Jag är väldigt stolt över vad jag gjorde, och det är väldigt svårt att göra det han gör nu. Men jag tvivlar inte en sekund på att han har en riktig chans att klara av det. Man behöver två saker: Man behöver hålla sig frisk, och det har han gjort under sin karriär. Han spelar tufft och klarar sig från skador. För det andra behöver man spela i ett bra lag, och det gör han, säger Gretzky enligt NHL.com.

Matchen i New Jersey förlorade dock Washington med 3–2. 

SPELARNA MED 700 MÅL

894 Wayne Gretzky (1979–99)

801 Gordie Howe (1946–71; 79–80)

766 Jaromir Jagr (1990–2008; 12–18)

741 Brett Hull (1986–2005)

731 Marcel Dionne (1971–89)

717 Phil Esposito (1963–81)

708 Mike Gartner (1979–98)

700 Alexander Ovetjkin (2005– )

Gretzky om OS: ”Hoppas på en lösning”

Wayne Gretzky hoppas på en lösning så att NHL-spelarna kan vara med i OS 2022. Turneringen i Pyeongchang 2018 spelades utan NHL-spelare.