Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Otrolig hajp, kommer vinna Norris Trophy”

Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / KIM KLEMENT-USA TODAY SPORTS/SIP SIPA USA
Rasmus Dahlin (i blå tröja) plockade puckar efter träningen i Globen. Foto: Magnus Nyström
Foto: Magnus Nyström

Rasmus Dahlin är fortfarande bara 19 år, men redan en ledande spelare i Buffalo Sabres. 

Som hyllas av såväl lagkompisar som motståndare.

För SportExpressen berättar Dahlin om det tuffa andraåret i ligan, ambitionen att bli bäst i världen och hur det känns att möta sin barndomsidol.

– När jag var tolv år tog jag en bild tillsammans med Victor Hedman på Modos hockeyskola. Och nu ska vi möta varandra i NHL-matcher i Globen. Det är helt sjukt.

Om man jämför med tonåringen som spelade i Frölunda 2017/18 med 19-åringen som kommit till Stockholm med sitt Buffalo Sabres i början av sin andra säsong i NHL så är det två detaljer som verkligen sticker ut.

Borta är blygheten och de fåordiga svaren på frågor på engelska.

Nu svarar Dahlin obesvärat och världsvant på frågor och hans enda problem häromdagen var att hålla sig till svenska, han hade redan beklagat sig en gång då han i ett samtal med svenska journalister hade uppenbara problem att hitta de svenska orden och jag frågade om det är engelska ord som poppar upp i huvudet:

– Ja, det är helt galet, jag fattar inte vad som händer. Jag får sluta med det där. Jag är svensk.

Han skrattade glatt åt sig själv.

Rasmus Dahlins mål: ”Vill bli bäst”

Den andra skillnaden från förr är självförtroendet och insikten om hur bra han är.

När han tidigare fick höra andra spelares beröm blev han nästan besvärad och ville dämpa snacket med att han var så ung. När Dahlin nu fick veta att Victor Hedman sagt - ”Rasmus vill framåt hela tiden, han försöker vara bäst på isen i varje match, det kommer inte ta långt tid innan han vinner Norris Trophy (priset till ligans bäste back)” - då svarade Rasmus vare sig blygt eller undvikande.

 – Det är mycket jag har att jobba på. Men det är dit jag strävar. Jag vill bli bäst. Men man får jobba hårt för att uppnå det.  

Foto: JEFFREY T. BARNES / AP TT NYHETSBYRÅN

I fjol gjorde han succé i NHL och hade fått pris som säsongens nykomling om inte Elias Pettersson debuterat samma säsong.

Den här säsongen är Dahlin och Pettersson framme vid det fruktade andraåret i ligan, då många rookies kraschlandat på jorden igen.

Har det varit jobbigt?

– Jobbigt och jobbigt. Nej, jag vet inte. Alla runtomkring har mer press på mig och jag har mer press på mig. Jag vill vara en ledande spelare i laget. Samtidigt är jag bara 19 år. Jag får se till att hantera det och leva i nuet.

Hyllas: ”Kommer vinna Norris Trophy”

Lagkompisen Johan Larsson är väldigt nöjd att ha Dahlin som lagkompis.

– Rasmus är en ledande spelare i vårt lag. Han är fantastisk. Sen tror jag han är lite mer bekväm i år, förra säsongen var det sådan väldigt uppståndelse kring honom och ibland tror jag han tyckte det var jobbigt, sa Larsson efter onsdagens träning.

Marcus Johansson bytte lag från Boston till Buffalo den här säsongen och var också full av lovord.

– Rasmus är så fruktansvärt skicklig. Han har grym teknik, men det som jag inte tror alla tänker på är hans skidskoteknik. Hur fort han kan vända åkriktning och hur han tar sig fram mellan spelare. Det är svårt att få tag på honom och veta åt vilket håll han ska åka. Jag håller med Hedman om att Rasmus kommer vinna Norris Trophy. 

Foto: Magnus Nyström

En av motståndarna i helgens två NHL-matcher i Globen är superstjärnan Steven Stamkos i Tampa Bay.

Som tycker att Dahlin påminner om sin idol Victor Hedman. 

– Victor kom också in i ligan väldigt ung och högt draftad. Det är inte lätt att ta sig in i ligan som de har gjort. Jag tror Rasmus kan gå samma fina väg som Victor, som är en av de bästa spelarna i ligan. Rasmus är en väldigt bra skridskoåkare som gillar att hänga med i anfallsspelet. Vi är alltid medvetna om när Rasmus är på isen när vi möter Buffalo. På samma sätt som våra motståndare är medvetna om när Victor är på isen, sa Stamkos när vi träffades i Tampas omklädningsrum. 

”Otrolig hajp kring Dahlin från början”

Rasmus Dahlin har hyllats stort i Nordamerika ända sedan sin debut i fjol.

Han är den ende svensken efter Mats Sundin att draftas först av alla och han har haft fullt fokus på att få ut det mesta av sin talang, bland annat nobbat landslagsspel efter OS i Sydkorea och han tillbringade en del av sommaren både före debutåret och inför den här säsongen i USA.

Reportern och krönikören Mike Harrington har följt Dahlin på nära håll ända sedan svensken kom till USA.

– Det var en sådan otrolig hajp kring Dahlin från början. Men han kunde ändå spela väldigt bra sitt första år i ligan och han var väldigt stolt över att spela alla 82 matcher. Sedan tröttnade han lite mot slutet. Jag tror han förberett sig ännu mer inför den här säsongen för att orka hela vägen, säger han.   

– Sedan har han inte varit lika bra defensivt hittills den här säsongen. Jag tror han kanske vill lite för mycket. Han vill så gärna höja sig ytterligare och visa vägen för det här laget att han ibland tar lite fel beslut i egen zon. Han måste förbättra sin puckhantering i egen zon, inte sätta sig själv i svårigheter.   

Foto: NICHOLAS T LOVERDE/CSM/REX / NICHOLAS T LOVERDE/CSM/REX/IBL REX FEATURES

Rasmus - som ständigt pratar väl om Sverige och bland annat tagit med sina lagkompisar på promenader i Stockholm, några fina restauranger och för att köpa lösgodis - ser fram mot matcherna i Globen. 

 – Jag har aldrig spelat här tidigare och det är också en dröm som går i uppfyllelse, sa han också.

Rasmus Dahlin plockade puckar i målet

Några divafasoner hos den unge stjärnan?

Nej, tvärtom.

Det var Rasmus och en lagkompis som plockade upp alla puckar efter onsdagens träning. Det är inte många förstaval i draften som plockar puckar efter träningar sitt andra år i ligan. 

Dahlin är unik på flera sätt.

Och nu är mamma hemma i Sverige också, första året i USA hade Rasmus henne med sig. Nu delar han en lägenhet med lagkompisen Casey Mittelstadt.

USA börjar bli hemma på riktigt. Även om han fortfarande är en ung man från Lidköping. Som är glad över att vara tillbaka i Sverige och plötsligt ställde han själv en fråga:

– Finns det någonstans där man kan köpa lösgodis här i närheten av Globen?