Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sagan fortsätter: Svenska talangen gjorde mål igen

Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA
Foto: BILL KOSTROUN / AP TT NYHETSBYRÅN

Jesper Bratt gjorde sex mål på 46 matcher i Hockeyallsvenskan förra säsongen.

Den här säsongen har han tagit en sensationell plats i New Jersey Devils.

Där har succén varit omedelbar då Bratt hittills gjort tre mål på två matcher(!)

– Han behärskar allt nu. Jag är så enormt imponerad, hatten åker av för Jesper Bratt, säger Viasats expert Erik Granqvist.

Sagor bygger ofta på en fantasi och utspelar sig oftast i en utopisk fantasivärld med vättar, troll och otroliga väsen. Men även om Bratt med sina 179 centimeter kan liknas vid allt annat än en vätte eller ett troll så håller han just nu på att skriva sin egen saga.

En otrolig sådan. 

När NHL-draften under sommaren 2016 hölls i Buffalo så gick Auston Matthews först, Patrik Laine två och sen kom Alexander Nylander att väljas som första svensk då just Buffalo Sabres valde honom som åtta. På läktaren då satt Jesper Bratt som en relativt okänd svensk och hoppades på att gå i de tidigare rundorna.

Men han fick vänta, och vänta. 

Det dröjde ända fram till den sjätte rundan innan New Jersey Devils till slut gav Jesper Bratt anledning att lämna sin plats på läktaren - och i vintras spelade Bratt som draftad för första säsongen, och det blev totalt 22 poäng på 46 matcher med AIK i Hockeyallsvenskan.

Gjorde succé i premiären

När Jesper Bratt därför valde att åka över Atlanten i sommar så var det spel i juniorligan  OHL med London Knights som var målet. Men under försäsongscamperna med New Jersey kom Bratt att imponera så pass mycket att han sensationellt klarade de sista gallringarna och fanns med i NHL-lagets premiärtrupp.

– Han har vunnit platsen genom campen. Han skulle spela juniorhockey egentligen och så gör han så här, säger Viasat-experten Rickard Wallin.

Och premiären blev en succé då Bratt blev målskytt direkt - inför ögonen på sina föräldrar som fanns på läktaren.

 – Jag ringde morsan och farsan direkt jag hade varit inne hos coachen och fått veta att jag tagit en plats i laget. Det blir väldigt kul att ha dom här på första matchen, sa Bratt inför premiären. 

Bästa svenska poängmakare hittills

Och i kväll fortsatte succén då Jesper Bratt blev uppflyttad till förstakedjan i sin andra NHL-match och fick speltid i såväl boxplay som powerplay

Det när Devils gästade Buffalo Sabres, och Bratt kom där att göra ytterligare två mål samt en assist - efter att ha spelat fram till Marcus Johansson som också han noterades för två mål.

Jesper Bratt har hittills fem poäng på två matcher, och med det är han den poängbästa svensken i NHL före Mika Zibanejad som har gjort fyra. 

– Han ser så lugn ut. Det ser ut som han har gjort det här hur länge som helst, säger Rikard Wallin i Viasat och Erik Granqvist fortsätter:

– Han behärskar allt nu. Jag är så enormt imponerad, hatten åker av för Jesper Bratt.

Hyllades av "Foppa"

Efter premiären hyllades Jesper Bratt stort av den svenska legendaren Peter "Foppa" Forsberg:

– Han lyste av självförtroende. En av de bättre förstamatcherna en svensk har gjort, sa Peter "Foppa" Forsberg då i SVT. 

New Jersey Devils vann med 6-2 efter totalt fyra svenskmål.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!