Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Osannolika siffrorna: ”Det är bara början”

Patrik Laine är Finlands egen ”rockstjärna” - en av landets absolut största idrottshjältar just nu - och toppar NHL:s målliga med 19 kassar. Foto: JEFF ROBERSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Laine smackade dit fem mål mot St Louis i helgen och närmar sig 100 gjorda mål i NHL - som 20-åring. Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN
Mikko Rantanen är NHL:s poängkung just nu med 38 poäng. Han var guldkapten när Finland vann JVM. Foto: JAE C. HONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Pekka Rinne ingår inte i ”den gyllene generation” men han har bäst räddningsprocent i NHL med .942. Foto: STEVE ROBERTS/CAL SPORT MEDIA/CS / STEVE ROBERTS/CAL SPORT MEDIA/CS REX FEATURES
Kanske är dock Aleksander Barkov Finlands bäste spelare just nu. I alla fall om NHL-kännaren Sami Hoffrén får bestämma. Foto: CHRIS SZAGOLA/CSM/REX / CHRIS SZAGOLA/CSM/REX/IBL REX FEATURES
1 / 7

Vad har NHL:s poängledare, målkung, assistkung och målvaktsetta gemensamt?

De pratar alla samma språk.

Finska.

– Det här är vår gyllene generation, utan tvekan, säger NHL-journalisten Sami Hoffrén om det blåvita hockeyundret där allt började för nio år sedan.

En snabb titt på NHL:s statistiksidor får varje hockeyälskare i vårt grannland att mysa.

Mikko Rantanen, 22, leder poängligan efter en superhöst i ligans bästa kedja med Gabriel Landeskog och Nathan MacKinnon i Colorado. Han är även NHL:s assistkung.

Patrik Laine, 20, dunkade in fem mål mot St Louis natten till söndag och fullbordade därmed en helt fantastisk klättring i målligan - från plats 98 till 1. På 24 dagar.

Laine har gjort 16 mål på tio senaste matcherna

20-åringen hade en iskall säsongsstart med tre mål på tolv matcher. Sedan drog Winnipeg till Finland. Laine gjorde ett hattrick och totalt har det blivit 16 mål på de tio senaste matcherna.

Pekka Rinne har bäst räddningsprocent av alla målvakter efter två insläppta mål för sitt Nashville i natt och 36 år gammal fortsätter han att rankas som en av ligans allra främsta.

https://twitter.com/TSN_Sports/status/1066788301296816128

Lägg därtill Sebastian Ahos, 21, och Teuvo Teräväinens, 24, framfart i VM senast och i Carolina. Kasperi Kapanen, 22, har överraskat alla i William Nylanders frånvaro i Toronto, Rasmus Ristolainen, 24, får mest speltid i Buffalo och Jesperi Kotkaniemi, 18, Henri Jokiharju, 19, och Miro Heiskanen, 19, har imponerat under sina rookiehöstar.

Har vi glömt någon? 

Japp...

– I min bok är Aleksander Barkov den bäste finske spelaren just nu, säger finske NHL-journalisten Sami Hoffrén som är stationerad i Toronto.

Aleksander Barkov är ”Finlands bäste spelare just nu”, enligt Sami Hoffrén. Foto: DANIEL LEA/CSM/REX / DANIEL LEA/CSM/REX/IBL REX FEATURES

”Det här är en gyllene finsk generation”

23-årige Barkov gör succé lite i det tysta i Florida Panthers. 78 poäng i fjol och många blev överraskade när han inte blev nominerad till Selke Trophy, som ligans bäste defensive forward.

– Men vår största stjärna är definitivt Patrik Laine. Han är som en rockstjärna i Finland. Det är egentligen ganska galet hur många unga, stora stjärnor Finland har just nu. Jag har haft väldigt mycket att göra här i Toronto med att bevaka den finska spelarvågen som tagit över Nordamerika, säger Sami Hoffrén.

 

LÄS MER: Svenske Tre Kronor-profilen väntar barn med TV3-profilen 

 

– Och det här är bara början. Alla de här spelarna är unga och blir bara bättre och bättre. Vi brukade ha bra spelare och några stjärnor som (Teemu) Selänne. Men den här unga generationen med högklassiska spelare är den mest imponerande någonsin. En gyllene finsk generation, utan tvekan. De är supertalanger som har nyckelroller i NHL. De är inte bara gnuggare.

Mikko Rantanen, Patrik Laine och Pekka Rinne toppar NHL:s tyngsta ligor just nu. Foto: NHL.com

Varför sker dock denna boom just nu?

Enligt Sami Hoffrén handlar det om en satsning med en ny inriktning som började för nio år sedan. 

– Det var ett mycket viktigt beslut. I Finland började vi då fokusera mer på individuell skicklighet och lärde talangfulla spelare utvecklas på sitt sätt i stället för att försöka coacha in dem i ett system. Det var en stor vändpunkt och nu ser vi effekten av det. 

 

LÄS MER: William Nylander nära skriva på - här är lönen de diskuterar 

 

”Vi ska vara jäkligt stolta över Sverige och Finland”

Sverige har 77 spelare som fått istid i NHL den här säsongen, 23 spelare som har producerat minst tio poäng. Finland har 36 spelare som fått istid, och 19 spelare som är över tio poäng. Skillnaden i poängkolumnen brukar vara större, men nu närmar sig Finland även på bredden.

– Som jag ser det är Sverige och Finland de bästa hockeyländerna i världen just nu om man ser till antal klasspelare och invånarantal, säger Sami Hoffrén.

Tre Kronor gick vinnande ur striden i World Cup 2016 när NHL-proffsen var med. 2-0 då, men de finska stjärnorna är betydligt bättre nu. Foto: ALEXEY KUDENKO / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

Han vill inte sticka ut hakan och kalla Finland för storebror, trots de smått otroliga siffrorna just nu.

– Finland har supertalangerna, men Sveriges bredd är fortfarande mycket större. Där syns det att Sveriges satsning började sju år tidigare. En svensk standardspelare i NHL är fortfarande bättre än en finsk standardspelare. Så jag vill inte kalla Finland för storebror. Men Finland-Sverige kommer bli grymt häftiga matcher framöver - om alla de bästa spelarna är tillgängliga.

Nästa gång det kan ske är i World Cup 2020.

– Det här är en speciell era i nordisk hockey. Människorna i Sverige och Finland ska vara jäkligt stolta över dessa två länder är dominanter i hockeyvärlden på samma gång, säger Sami Hoffrén.