Osannolika hjälten: ”Jag trodde att de skämtade”

Foto: ADAM HUNGER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / ERIC HARTLINE-USA TODAY SPORTS/S SIPA USA
Foto: USA TODAY NETWORK / VINCENT CARCHIETTA-USA TODAY SPO SIPA USA
Foto: Viaplay
Foto: Viaplay

NEW YORK. Här är nattens osannolika hjälte i Madison Square Garden:

Pittsburgh Penguins Louis Domingue, som vanligtvis är tredjemålvakt, byttes in efter 4,5 perioder (!) i övertidsrysaren mot New York Rangers – och stängde butiken.

– Jag trodde de skämtade med mig när de sa att jag skulle in, säger Domingue. 

Nattens första möte i slutspelsserien mellan New York Rangers och Pittsburgh Penguins blev en gastkramande rysare som gick till övertid. Och sen till en andra övertidsperiod. Och sen en tredje.

Pittsburgh Penguins kom in i slutspelet med förstamålvakten Tristan Jarry uppsatt som ”dag för dag” på skadelistan, så man började Stanley Cup-slutspelets första match med Casey DeSmith i buren. 

DeSmith gjorde bra ifrån sig och var en starkt bidragande orsak till att Rangers inte lyckades dra ifrån under ordinarie speltid.

Men efter 1,5 övertidsperiod – sammanlagt 90 minuters speltid – fick DeSmith nog och bad om att bli utbytt.

DeSmith hade drabbades av en ”lower body”-skada och tvingades gå av.

Louis Domingue byttes in

In kom i stället Louis Domingue, 30. 

Han hade inför nattens övningar 18,5 minuters erfarenhet från slutspelshockey, när han räddade sju skott åt Tampa för fyra år sen. 

Han har inte heller slitit på sin utrustning under ordinarie NHL-säsong: 

I år stod han två matcher för Penguins, och förra säsongen spelade han en match för Calgary. 

Men det gjorde ingenting i natt.

– Det här var ett av mina mål, att ta mig tillbaka till NHL, och att spela slutspelshockey. Jag är rätt nöjd med det här. Det var mycket och snabbt, men det är det man förbereder sig som backup. Grabbarna spelade jättebra framför mig, säger Domingue. 

”Man drömmer om det här hela livet”

Louis Domingue blockade, plockade och styrde undan allt som kom emot honom – och efter att Jevgenij Malkin avgjorde i tredje övertidsperioden stod Domingue där som segrare. 

– Man drömmer om det här hela livet. Skojar du, det är bara att köra. Men jag kan inte säga att jag var fokuserad hela tiden. Ibland blir man bara ett fan som vill att laget ska göra göra mål, säger Domingue som räddade 17 puckar.

Totalt har Domingue spelat 142 matcher sedan han debuterade i NHL 2014-15. 

***

I andra målburen slog Rangers Igor Sjestiorkin klubbrekord i antal räddningar i slutspel med sina 79 puckstopp. 

Men nej, det var faktiskt inte ”Henke” Lundqvist som hade rekordet före kvällens match – det var Gump Worsley som räddade 56 skott – för 60 år sen! (Henke kom som mest upp i 54, mot Montreal 2017.)