Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oron: ”Det skulle vara svårt att leva med det”

Foto: ALAN SCHWARTZ/CSM/SHUTTERSTOCK / ALAN SCHWARTZ/CSM/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: IBL/EVERETT COLLECTION

LOS ANGELES. En bruten tumme tvingade Erik Karlsson, 29, att avbryta säsongen i San Jose Sharks några veckor innan NHL införde spelstoppet på grund av coronaviruset.

Just San Jose drabbades tidigt av covid-19, som viruset kallas.

– Det otäcka är hur viruset sprider sig. Alla kan få det. Jag är inte så rädd själv att få det, men skulle jag ge det till någon annan skulle det vara svårt att leva med, säger Erik.

Han tillbringar nu tid med hustrun Melinda och dottern Harlow Rain i den nya villan i San Jose.

Erik säger att han känner sig helt okej och att han inte blivit testad för coronaviruset.

– Nej, vi har inte blivit testade här i Sharks. Bara de som känner sig smittade och sjuka blir testade, säger Erik.

San Jose har figurerat i nyhetsrapporteringen kring coronaviruset de senaste dagarna sedan en spelare i Ottawa Senators testats positivt och hela laget är satta i karantän.

Ingen direkt koppling finns mellan spelaren och San Jose annat än att Senators gästade San Jose och mötte Sharks i SAP Center den 7 mars.

Spelade inför publik trots avrådan

Matchen spelades inför full publik trots att hälsovårdsmyndigheterna i San Jose hade avrått Sharks från att genomföra fler matcher inför publik, då man hade några fall av covid-19 i staden.

Ottawa Senators reste sedan vidare till södra Kalifornien, där man tillbringade tre dagar i Anaheim innan man tog sig an Ducks i Honda Center den 10 mars och kvällen därpå mötte Kings i Staples Center i Los Angeles den 11 mars.

Dagens därpå flög Senators hem till Ottawa sedan NHL infört spelstopp på grund av virusets spridning i Nordamerika.

Erik Karlsson opererade sin brutna vänstertumme i Los Angeles den 17 februari av kände handkirurgen Steven Shin, som tidigare opererat andra idrottskändisar, som basketspelaren Step Curry (Oakland Warriors) och New Orleans quarterback Drew Brees.

Erik har sedan ingreppet genomfört rehabilitering hemma i San Jose.

Han säger att läkningen gått bra.

– Det börjar ta sig. Fyra veckor har gått sedan operationen. Jag kan nu använda tummen i vardagslivet och göra i stort sett allting. Bandaget flög av sedan stygnen efter operationen togs bort.

Hade du hunnit tillbaka och spelat om säsongen inte avbrutits, sista omgången var schemalagd till den 4 april?

– Ja, kanske. Men det får vi ju aldrig veta, tyvärr. Men tummen känns grymt bra nu. Jag hann åka skridskor en gång innan de stängde träningsarenan här.

Tror du NHL-säsongen hinner spelas färdig?

– Omöjligt att svara på. Ingen har väl alla svaren just nu om vad som kommer att hända och när vi kan vara i gång igen.

Hur tillbringar du dagarna i San Jose?

– Nu är jag fulltidspappa och tar hand om vår dotter Harlow, som hunnit bli fem och en halv månad. Jag går omkring och pysslar lite härhemma och får känna på vardagslivet utan hockeyträningar och matcher.

När åker ni till Ottawa för sommaren?

– Jag gissar att vi åker hem till Ottawa i mitten av april om allt lugnar sig.

Hur många av dina lagkamrater i Sharks är kvar i San Jose?

– Jag skulle gissa att hälften har åkt hem. Marcus Sörensen åkte hem till Sverige häromdagen och Joel Kellman lämnade några dagar tidigare.

Karlsson hann göra 40 poäng, 6 mål och 34 assist, på 56 spelade matcher i NHL den här säsongen innan skadan kom i en match mot Winnipeg borta den 14 februari.

Den svenske backstjärnan täckte ett skott när olyckan var framme.

San Jose har haft en tung och skadefylld säsong. Laget ligger sist i tabellen för Western conference med 15 poäng upp till den sista wildcardplatsen med tolv matcher kvar i grundserien.

Sharks laguppställning innehåller också svenskarna Tim Heed och Melker Karlsson.