Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ordkriget efter bilderna: ”Pinsamma vuxna män”

Foto: GREG THOMPSON/ICON SPORTSWIRE / IMAGO IMAGES / ICON SMI/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: USA TODAY NETWORK / JAMES GUILLORY-USA TODAY SPORTS/ SIPA USA
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / JAMES GUILLORY-USA TODAY SPORTS/ SIPA USA

Påskens stora NHL-snackis har varit fajten mellan storstjärnan Alexander Ovetjkin och hans landsman Andrej Svetjnikov. 

Ovetjkin knockade 19-åriga Svetjnikov, vilket lett till en hätsk debatt i såväl Nordamerika som i Sverige. 

”Pinsamma vuxna män”, skriver DN:s Johan Croneman. 

– När man sticker in sin hand i tigerburen är det inte tigerns fel om du blir biten, säger TSN:s Craig Button. 

NHL-slutspelet är i full gång och har dessutom bjudit på en rad stora skrällar än så länge. Dels slog Columbus Blue Jackets ut grundseriens dominanter Tampa Bay Lightning i fyra raka och under natten mot lördagen knockade Colorado Avalanche ut en annan favorit i Calgary Flames. 

Trots överraskningarna så är det en annan sak som blivit mest omdiskuterat de senaste dagarna. Nämligen fajten mellan Washington Capitals megastjärna Alexander Ovetjkin och Carolina Hurricanes 19-åring Andrej Svetjnikov. 

Ovetjkin knockade sin landsman 

Svetjnikov och Ovetjkin gnabbades framför det ena målet, såg ut att munhuggas innan de släppte handskarna och började slåss. Det blev inte mycket till fajt dock. Ovetjkin knockade Svetjnikov med fyra-fem slag. 

Svetjnikov drabbades av en hjärnskakning och efter matchen fördömdes Ovetjkin av Hurricanes tränare Rod Brind'Amour: 

- Andrej är en ung kille, bara 19 år gammal. När man ser det (att han blir knockad) så blir man illamående. Jag är fortfarande illamående. 

Enligt Ovetjkin utmanade Svetjnikov honom på en fajt och ”Ovie” accepterade. 

- Jag såg att han hade sagt det, om det stämmer är situationen lite annorlunda. Men jag vet inte om det sägs något, men Ovetjkin släppte handskarna först och jag är ganska säker på att han vet att Andrej aldrig slagits förut, säger Brind'Amour. 

Det var Ovetjkins fjärde fajt i sin NHL-karriär och den första sedan 2010. 

Stor debatt efter NHL-fajten

I kölvattnet av fajten har det uppstått en debatt. Dels om vem som bär skulden för att Svetjnikov drabbades av en hjärnskakning, han själv eller Ovetjkin. 

Ju mer jag tänker på fajten, desto mindre gillar jag det. Hur många gånger på en säsong får Ovetjkin på en säsong? Den gången han accepterar så är det mot en 19-åring som väger betydligt mindre än honom. Inte okej”, skriver hockeyreportern Jonathan Bombulie. 

På andra sidan står TSN:s Jason Gregor. 

Svetjnikov är 19, men han bestämde sig för att släppa handskarna. Ingen tvingade honom. Varför skulle inte han bära ansvaret för sina handlingar?”, skriver han. 

https://twitter.com/JasonGregor/status/1118255693956567048

Cronemans ilska: ”Pinsamma vuxna män”

Isabelle Khurshudyan på Washington Post är inne på samma spår som Gregor och tycker det är konstigt att Ovetjkin får skulden. Men hon är även inne på den andra debatten som uppstått, frågan om slagsmålens vara eller inte vara i hockeyn. 

”Man borde skylla på att slagsmål är en grej i hockey”, säger hon. 

Den här debatten har förts vid ett antal tillfällen i Nordamerika de senaste åren och det är den debatten DN:s Johan Croneman nu ger sig in i efter att ha sett fajten mellan Ovetjkin och Svetjnikov. 

Han gillar inte slagsmålen. 

‏”Pinsamma vuxna män, finns det inget stopp någonstans? Ingen som skäms ögonen ur sig, och vågar säga det? Män använder sin sport för att få utlopp för ilska och frustration, många män använder sig av våld i de flesta situationer när de skall beskriva ilska och frustration, i jobbet, hemma, på krogen. Alexander Ovetjkin, en sådan riktig förlorare.”, skriver han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!