Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Om en vecka är jag nog deprimerad…”

”Välkomna till fängelset. ”Chicago Blackhawks spelare anländer till hotellet i Edmonton.Foto: Jason Franson / AP
Gatan utanför Royal York Hotel i Toronto, där åtta NHL-lag nu bor, är avstängd för trafik.Foto: Chris Young / AP

LOS ANGELES. En vecka i den så omtalade ”Bubblan”.

Inga nya fall av Covid-19.

NHL har mjukstartat och på ytan är allt lugnt.

Än så länge.

– Officiellt går det bra, men om du ringer mig om en vecka är jag nog deprimerad, säger en av de svenska stjärnorna efter sex dagar i isolering med sitt lag på en av de två spelorterna.

Vägen till omstarten i NHL i dag, lördag, har varit lång och krokig.

När ligan införde spelstoppet den 12 mars visste ingen vad som skulle hända.

Det gissades om en nystart efter någon eller några veckor.

Sedan höjdes röster för att sätta lås och bom på säsongen 2019-20 och inte spela den färdig.

Spelarna fick beskedet att de skulle stanna i sina nordamerikanska hockeystäder. Och sätta sig i självkarantän.

Nästa besked var att de kunde åka hem. Till och med till Europa. Att det skulle ta tid att vänta ut coronaviruset, som då hade kopplat greppet om den amerikanska östkusten.

NHL-ledningen intog vänteläge. Man ville inte utmana hälsovårdsmyndigheterna, men samtidigt inte kasta en hel säsong i sjön.

Så småningom förhandlade man fram en lösning med spelarfacket NHLPA, som inte bara omfattade ett utökat slutspel denna sommar för att kora ett mästarlag 2020 utan också en förlängning av kollektivavtalet på sex år.

Med precision byggde man ett scenario som omfattade fyra faser.

Och där är vi nu. I Phase 4, vilket betyder en träningsmatch per lag den här veckan och sedan ett Play-in med start den 1 augusti.

Tolv lag från NHL:s östra halva har samlats i Toronto.

De tolv klubbarna från Western conference som kvalificerat sig har gått in i ”Bubblan” i Edmonton.

Fyra lag från varje halva är direktkvalificerade till slutspelet om Stanley Cup och ska spela ”Round-robin” om placeringarna inför åttondelsfinalerna.

Där är vi nu, alltså.

SportExpressen har pratat med spelare, agenter och hockeyjournalister i USA och Kanada för den här berättelsen om vägen från kris och kaos till helgens nypremiär.

Anton Strålman.Foto: David Santiago / Represented by ZUMA Press, Inc.

Strålman: ”Därför tvekade jag”

När NHL satte upp skylten ”STÄNGT TILLS VIDARE” på arenorna den 12 mars stod alla som ett frågetecken.

– Absolut, det var stor oro och många frågor bland spelarna. Hur skulle de hantera det där med karantän? Vad var sagt? Det var mycket oroligt innan det nya avtalet blev klart, säger agenten Peter Wallén, som via sin agentur Alterno Management representerar svenska stjärnor, som Victor Hedman, Gabriel Landeskog och John Klingberg.

De svenska spelarna i NHL spreds snabbt för vinden när den datumlösa pausen kom.

De flesta satte sig på flyget till Sverige, några i inhyrda privatplan för att få med sig sina familjer och hundar.

Landeskog åkte till sitt hus norr om Toronto, där han och kanadensiska hustrun Melissa tillbringar en del av sommaren varje år tillsammans med dottern Linnea Rae.

William Nylander tog med sig brorsan Alexander, som representerar Chicago Blackhawks, och flydde till värmen i Florida.

Ingen visste hur länge de skulle bli borta. Spelschemat för resten av mars och april var dolt i en virusdimma.

Men ganska snart insåg ett antal av våra NHL-stjärnor att det inte skulle någon fortsättning för dem.

Alla tre NHL-lagen i Kalifornien – Anaheim, LA Kings och San Jose – hamnade utanför de tolv lagen som skulle få chansen att återuppta säsongen.

När SportExpressen talade med Erik Karlsson i San Jose i april var han på väg till ”sommarhuset” i Ottawa tillsammans med hustrun Melina och dottern Harlow Rain.

Den opererade tummen var läkt och han hade sett fram emot VM-spel med Tre Kronor i maj.

– Det var kass tajming det här med att coronaviruset kom, får jag säga. Väldigt tråkigt, då jag hade ställt in mig på att åka till VM. Den opererade tummen hade inte varit något problem, jag hade kunnat spela, sa Erik då.

Adrian Kempe i LA Kings suckade över att inte få spela hockey på sjumånader.

Vad han inte visste då var att det kan bli uppemot tio månader innan han åker in på en NHL-rink igen.

Spridningen av Covid-19 i USA fick många att ställa sig skeptiska till en omstart i NHL.

Anton Strålman, var en av dem.

Han hänvisade till problem med lungorna sedan flera år tillbaka och ifrågasatte om det var värt risken att bli smittad.

– Hockey ska inte vara på liv och död, sa Strålman till både The Athletic och SportExpressen.

Efter några månader hemma i Sverige åkte han tillbaka utan familjen till Florida i början av juli och sedan i söndags finns han med sitt NHL-lag, Florida Panthers, i Toronto.

Vad fick honom att ändra sig?

– Om jag tvekade? Nej, inte i slutändan när jag fick upplägget klart för mig. Det känns stabilt och som ligan har gjort rätt och inte framtvingat ett beslut bara för att tjäna in några kronor. Vi spelare testas varje dag, antingen på hotellet eller på rinken. Så nu känner jag ingen oro. Jag litar på att min kropp kan skaka av sig viruset om jag får det. Det känns faktiskt väldigt tryggt här. Vi hade fått så lite information tidigare, därför tvekade jag, säger Strålman.

Hustrun Johanna och makarnas fyra barn är kvar i Sverige.

– Jag vet inget datum när de kommer tillbaka till USA, det beror lite på hur skolstarten blir för våra yngsta barn. Klart att det är tufft och påfrestande att vara iväg från dem så länge, det ska jag inte ljuga om.

Anton försöker fördriva tiden på hotellet i Toronto med olika egna aktiviteter.

– Jag slutade med videospel för många år sedan, men har med mig gitarren hit och försöker träna lite emellanåt. Jag är inte så jätteambitiös, men skulle vilja vara en grym gitarrist. Just nu är det dock rogivande och har en terapeutisk funktion.

– Sedan läser jag böcker och tittar på tv. En del tid går åt till att planera en renovering av huset hemma i Sverige, berättar Strålman.

Han bor med sitt Panthers och sju andra lag på anrika Royal York Hotel i Torontos centrum. De övriga fyra lagen bor på ett annat hotell i närheten.

– Men nu låter det som om man kommer att släppa lite på restriktionerna och tillåta oss spelare här att gå över till det andra hotellet och kunna nyttja också restaurangerna där. New York Rangers bor där, så jag funderar på att utmana Henke (Henrik Lundqvist) på en tennismatch någon dag framöver.

Varje lag har sitt eget matrum och gym i ”Bubblan” på hotellet. Enda gången Strålman och hans lagkamrater vistats utomhus den här veckan har varit promenaden från hotellet till Scotiabank Arena och då finns en speciell inhägnad gångväg för spelarna.

– Det har varit rätt strikt hållning under de första dagarna här. Vi får inte blanda oss med andra, men av vad jag förstår ska vi nu snart få röra oss mer fritt. Spridningen av coronaviruset är ju inte lika stor här i Kanada som i USA, berättar Strålman.

Strikt hygien. Här rengörs båsen i Rogers Place inför kvällens träningsmatch.Foto: JASON FRANSON / AP

Liknas vid fängelsebakgård

I Edmonton sitter Oilers svenske backstjärna Oscar Klefbom på ett rum på hotellet JW Marriott.

Han får inte gå hem till sin egen bostad, som ligger bara fem minuter bort med bil.

– Det är nästan så att jag kan se byggnaden där jag bor härifrån hotellet. Men här måste jag hålla mig i bubblan, det är som en lång road trip. Vad ska man säga, det är galna tider, Det är munskydd på, Sånt är läget och det är lika för alla spelare i alla lag, säger Klefbom.

Med tanke på att Edmonton Oilers har ett stjärnfyllt lag med ligans två bästa forwards i Leon Draisaitl och Connor McDavid kan det bli en hotellvistelse som sträcker sig in i september för Oscar och hans lagkamrater.

– Kan man gå hela vägen och vinna Stanley Cup kommer det att kännas speciellt, förstås. Men det är lång väg dit.

För dagen gäller tidsfördriv, som tv-spel, kortspel och tärning. Spelarna har en utegård med bord och stolar samt möjlighet att spela lite basket där. En av svenskarna på hotellet liknar det vid en ”fängelsebakgård”.

– Man får ta vara på det som finns, säger Klefbom.

Så har du känt oro inför det här upplägget med så många lag i en ”Bubbla”?

– Ja, i USA är ju läget en cirkus, så när det kom in lag från USA förstår man ju att det kan gå snett. Man får inte ta något för givet bara för att man är i bubblan. Men det här är kanske den säkraste platsen ändå. Och vi har ju gått och stampat länge för att få komma i gång. Det har varit en lång väntan. Vi får se om vi går varandra på nerverna efter några veckor, skrattar Oscar.

Oilers vann sin träningsmatch i tisdags över värsta rivalen Calgary med 4-1.

Klefbom stod för två målgivande passningar och McDavid visade att han närmar sig toppformen.

– Skönt att se att kaptenen är igång. Stundtals var vi riktigt bra och vi har en skön känsla i gruppen. Jag tror att vi kan gå riktigt långt i slutspelet, säger Oscar Klefbom.

Resultaten i träningsmatcherna har varit upp och ned. Regerande mästarna St. Louis förlorade stort mot Chicago och en annan favorit, Boston Bruins, föll hårt mot Columbus.

– Det är otroligt ovisst. Det finns inga favoriter. Vi börjar alla om från noll. de lag som inte träffar rätt direkt kommer att vara borta snabbt, menar Anton Strålman.

Samtliga matcher i det förkortade slutspelet spelas i Edmonton och Toronto utan publik.Foto: Chris Young / AP

Forsberg: ”Inget att klaga på”

Filip Forsberg var en framträdande spelare när Nashville slog Dallas med 2-0 i torsdags.

Han säger så här om livet i isolering så här långt:

– Jodå, livet i bubblan har varit bra så här långt. Vi har inget att klaga på.

Peter Wallén har inte blivit nedringd av sina klienter än, vilket han tolkar så här.

– Ingen av mina spelare har ringt mig om någonting, vilket jag tolkar som att alla är nyfikna på att komma i gång. Tristessen har inte hunnit infinna sig ännu. Kanske blir det värre längre fram.