Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Om folk bara visste – är fysiskt omöjligt”

Henrik ZetterbergFoto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA
Niklas KronwallFoto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA
Henrik ZetterbergFoto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Det är fortfarande oklart om Henrik Zetterberg kommer spela NHL-hockey kommande säsong.

En besvärlig ryggskada kan tvinga superstjärnan att lägga av.

– Om folk bara visste vad Henrik Zetterberg har gått igenom. Man skulle kunna tro att det är fysiskt omöjligt, avslöjar lagkompisen Niklas Kronwall.

Inte ens lagledningen i Detroit vet säkert om lagkaptenen Henrik Zetterberg kan komma till spel i höst. Den blivande 38-åringen (han fyller år i samband med NHL-premiären i oktober) hade tänkt spela sin 16:e säsong med Detroit i NHL och har tydligt förklarat att Detroit är hans enda alternativ för fortsatt spel.

Men ryggen kan sätta stopp för en av svensk ishockeys mest imponerande karriärer.

Som SPORT-Expressens Gunnar Nordströms tidigare rapporterat ska Henrik Zetterberg testa sin rygg i Detroit i slutet av den här månaden. 

”Det visar vilken krigare han är”

Lagkompisarna i Detroit kan bara hoppas, och de har lidit med Zetterberg de senaste åren, då han slitit med sina ryggproblem.

– Om folk bara visste vad Henrik Zetterberg har gått igenom. Man skulle kunna tro att det är fysiskt omöjligt, säger lagkompisen Niklas Kronwall.

– Alla vet att han haft strul med ryggen, ändå har han spelat alla sina matcher de senaste åren. Det visar vilken krigare han är. Ryggen är långt ifrån 100 procent, fortsätter Kronwall, som också betonar att han inte vill uttala sig om vad Zetterberg tänker om framtiden: "Det är inte min plats att tala för honom".

– Men det är klart att man lider med honom. Sen är det lite egoistiskt också. Vi lider som lag för att han betyder så otroligt mycket för klubben. Han är otroligt viktig i omklädningsrummet. För unga killar som kommer in visar han hur man sköter sig som ett fullblodsproffs, säger Niklas.

Historisk spelare i historisk klubb

Hur kommande säsong kommer utvecklas för Detroit beror på om Zetterberg kan fortsätta spela, menar Niklas Kronwall.

– Om han inte är med ser det lite mörkare ut. Även om det samtidigt kan bli ett tillfälle för unga spelare att få nya roller och ta för sig.

Detroits general manager Ken Holland har sagt att han räknar med Zetterberg på träningslägret i början av september och att beslut då ska tas om han fortsätter spela.

Henrik Zetterberg är en historisk spelare i en historisk kubb. 

Han har vunnit en Stanley Cup och samma år (2008) fick han också pris som slutspelets mest värdefulle spelare. han har spelat över 1000 matcher för Red Wings och gjort 960 poäng. 

Han har två år kvar på ett tolvårskontrakt värt över 700 miljoner kronor. Redan för två år sedan sa han till SPORT-Expressen att han inte trodde han skulle fullfölja sitt kontrakt.   

2006 vann han både OS-guld och VM-guld med Tre Kronor, men missade både OS i Sotji på grund av sin ryggskada och Wold Cup i Toronto för två år sedan på grund av problem med ett knä.

”Det hade fansen förtjänat”

Trots sina skadeproblem missade han inte en enda match i fjol och svarade för 56 poäng på 82 matcher, näst bäst i Detroit.

Men dessvärre missade Red Wings slutspel för andra året i rad. Efter att innan dess gått till slutspel 25 år i rad.

– Inget slutspel för Detroit - det känns verkligen fel, säger Niklas Kronwall och fortsätter:

– Vi förlorade många matcher med uddamålet i fjol. Men det finns en anledning till att man förlorar. Vi var inte bättre. Oavsett om vi tyckte att vi förtjänade mer. Det känns jättesynd att vi inte gav fansen ett slutspel första säsongen i vår nya arena, det hade fansen förtjänat, säger Kronwall, som själv haft skadeproblem, men 33-årinngen är nöjd med sin sommarträning och känner sig redo för en ny säsong.

– Det finns mycket positivt i föreningen. Många unga killar tog steget förra året. Som Dylan Larkin som tog fantastiska kliv. Vi har fått in fler spelare som knackar på dörren och kommer ta för sig.

Din känsla inför säsongen?

– Ja, vi får se. Mycket hänger på om Zäta kan spela. 

Tankar för egen del?

– Jag är sugen på att spela. Jag tycker fortfarande att det är skitkul och jag hänger med tills de sparkar ut mig, säger Niklas Kronwall.