Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Om bilderna: "Måste erkänna: det var tufft"

Foto: BOB FRID/ICON SPORTSWIRE / IMAGO/ICON SMI/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Daniel och Henrik Sedin, när de draftades av Vancouver Canucks 1999.Foto: / © BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Torsdagskvällens möte med Arizona Coyotes blir Daniel och Henrik Sedins sista hemmamatch i Vancouver.

– Det är svårt att hinna ta in allt just nu. Klart att det känns konstigt att förbereda sig inför den sista hemmamatchen någonsin i Canucks, säger Henrik Sedin.

Sedan tvillingarna Sedin i måndags meddelade att de avslutar NHL-karriären efter den här säsongen har de fått uppleva ett enormt pådrag.

Det har varit presskonferenser, intervjuer och framträdanden nonstop. Lagkamrater, motståndare och hockeyfolk runtom i världen har kommenterat deras karriärer.

Och när tisdagskvällens match mot Vegas Golden Knights var över stannade hela motståndarlaget kvar på isen för att hylla Sedinarna. Vegasspelarna började med att klappa med sina klubbor i isen när Danne och Henke tackade hemmapubliken i Rogers Arena för den stående ovation de bjöds på.

"Kommer att bli ännu värre..."

Tvillingarna Sedin svarade med att tacka samtliga spelare hos Golden Knights personligen genom att åka fram och skaka hand med dem.

Wiliam Karlsson, Oscar Lindberg och deras lagkamrater tog inte bara i hand, de klappade alla om Danne och Henke på bröstet i en gest av uppskattning och respekt.

- Det var väldigt snyggt gjort av Vegas att hylla oss på det där sättet. Något som Danne och jag verkligen uppskattade, säger Henke.

Är det svårt att hinna ta in alla intryck just nu?

- Ja, det är det. Vi försöker ta det dag för dag och njuta så mycket som möjligt.

Hur kommer det att kännas att åka hemifrån till den sista hemmamatchen i Vancouver på torsdag eftermiddag?

- Det kommer självfallet att bli känslofyllt när man vet att det är sista gången man förbereder sig inför en match här i Vancouver, då vi spelat här i 17 säsonger.

"Var stundtals tufft"

Ni hyllades på jumbotronen i tisdags och fick stående ovationer från publiken i samband med videoklippen som visades?

- Det var stundtals tufft, måste jag erkänna. Mycket gåshud och känslor. Vi visste inte i detalj vad som skulle komma, bara att klubben skulle visa några videoklipp.

Ni har inte ångrat er efter beslutet att nu är det slut?

- Absolut inte. Det här är rätt tidpunkt för oss och laget att vi slutar nu. Vi har gett vårt yttersta i alla år, så det finns inget att ångra.

Hur känns det att ha mamma Tora, pappa Tommy och era bröder Peter och Stefan på plats?

- Klart att det är extra kul att ha dem och kompisar både från Sverige och här i Vancouver på läktarna. Vi ska försöka njuta av den sista matchen här hemma.

För Henrik blir torsdagens match hans 1329:e i Vancouvertröjan om vi bara räknar framträdanden i NHL:s grundserie. Lägg sedan till 105 slutspelsmatcher.

Daniel spelar sin 1305:e seriematch och har dessutom gjort 102 matcher i slutspelet.

Sedinarnas milstolpar

Båda har passerat milstolpen 1000 poäng i NHL.

Henke står på 1069 poäng, 240 mål och 829 assist.

Danne har producerat 1039 poäng, 391 mål och 648 assist.

Deras poängskörd är ganska lika den här säsongen, där Danne fått ihop 53 poäng, 21 mål och 32 assist, på 79 matcher medan Henke gjort 48 poäng, 3 mål och 45 assist, på 80 matcher.

Efter torsdagens avskedsföreställning i Rogers Arena återstår bara lördagens bortamöte med Oilers i Edmonton.

Sedan är de 37-åriga tvillingbrödernas hockeykarriär över.

Nästa säsong kommer de att få sina tröjor pensionerade och upphissade i taket i Vancouver och om tre år blir de invalda i Hockey Hall of Fame i Toronto.