Foto: David Duprey
 Foto: David Duprey

Öhlund kan tvingas att sluta med ishockeyn

Publicerad

LOS ANGELES. Efter 13 säsonger och 979 matcher kan NHL-karriären vara över för Mattias Öhlund, 35.

- Jag genomgick en omfattade knäoperation för tio veckor sedan här i USA som kräver ett halvårs rehabilitering, men det är osäkert om jag kan komma tillbaka och spela hockey igen överhuvudtaget, säger han till HockeyExpressen.se.

Öhlund missade alla Tampa Bays matcher i NHL den här säsongen.

Han gjorde titthålsoperationer i sina båda knän i höstas, men bara det högra knät blev bra.

Efter all möjlig rehabilitering och vila under vintern bestämde han tillsammans med Lightnings läkare för att göra en monsteroperation av det vänstra knät.

Den gjordes på en sportsklinik i Cleveland, som är känd för att operera idrottsmän med komplicerade knäskador, berättar Mattias.

Broskskador

Han har draits med broskskador i sina knän de senaste åren och hoppas att en konstgjord ny struktur i vänstra knät ska vara lösningen.

- Jag har fått en titanplatta insatt och en plastbit, som ligger mot varandra så att det inte är ben mot ben. Läkarna kan inte garantera att det håller för hockeyspel på toppnivå, men min målsättning är att komma tillbaka och spela igen, säger Öhlund.

Just nu är han i full gång med rehabiliteringen hemma i Tampa Bay, Florida.

- Jag kan göra normala grejor och kan gå utan kryckor eller andra hjälpmedel, men knät har inte testats under större påfrestningar ännu.

När vet du om det håller och du kan återuppta NHL-karriären?

- Det kommer att ta en lång tid. Man talar om minst ytterligare fyra pånaders rehabilitering utöver de tio veckor jag redan varit igång efter ingreppet.

Sämre i somras

Hur länge har du haft problemen?

- Jag har haft problmen med knäna under de senatste åren, men det blev mycket sämre i somrras.

Du ger inte upp?

- Nej, jag är inställd på att testa och se om det går att spela igen.

Mattias Öhlund kom till NHL och Vancouver Canucks inför säsongen 1997-98.

Han valde att skriva på för Tampa Bay sommaren 2009 och hann spela två säsonger där innan knäproblemen blev akuta förra sommaren.

Han kunde inte vara med i någon seriematch den här vintern.

Öhlund har under sina 13 säsonger i NHL spelat 909 matcher i grundserien och producerat 343 poäng, 93 mål och 250 assist.

Han har dessutom spelat 70 slutspelsmatcher och fått ihop 31 poäng, varav tio mål i Stanley Cup.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag