Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Öhlund kan tvingas att sluta med ishockeyn

Foto: David Duprey

LOS ANGELES. Efter 13 säsonger och 979 matcher kan NHL-karriären vara över för Mattias Öhlund, 35.

-  Jag genomgick en omfattade knäoperation för tio veckor sedan här i USA  som kräver ett halvårs rehabilitering, men det är osäkert om jag kan  komma tillbaka och spela hockey igen överhuvudtaget, säger han till HockeyExpressen.se.

Öhlund missade alla Tampa Bays matcher i NHL den här säsongen.

Han gjorde titthålsoperationer i sina båda knän i höstas, men bara det högra knät blev bra.

Efter all möjlig rehabilitering och vila under vintern bestämde han tillsammans med Lightnings läkare för att göra en monsteroperation av det vänstra knät.

Den gjordes på en sportsklinik i Cleveland, som är känd för att operera idrottsmän med komplicerade knäskador, berättar Mattias.

Broskskador

Han har draits med broskskador i sina knän de senaste åren och hoppas att en konstgjord ny struktur i vänstra knät ska vara lösningen.

- Jag har fått en titanplatta insatt och en plastbit, som ligger mot varandra så att det inte är ben mot ben. Läkarna kan inte garantera att det håller för hockeyspel på toppnivå, men min målsättning är att komma tillbaka och spela igen, säger Öhlund.

Just nu är han i full gång med rehabiliteringen hemma i Tampa Bay, Florida.

- Jag kan göra normala grejor och kan gå utan kryckor eller andra hjälpmedel, men knät har inte testats under större påfrestningar ännu.

När vet du om det håller och du kan återuppta NHL-karriären?

- Det kommer att ta en lång tid. Man talar om minst ytterligare fyra pånaders rehabilitering utöver de tio veckor jag redan varit igång efter ingreppet.

Sämre i somras

Hur länge har du haft problemen?

- Jag har haft problmen med knäna under de senatste åren, men det blev mycket sämre i somrras.

Du ger inte upp?

- Nej, jag är inställd på att testa och se om det går att spela igen.

Mattias Öhlund kom till NHL och Vancouver Canucks inför säsongen 1997-98.

Han valde att skriva på för Tampa Bay sommaren 2009 och hann spela två säsonger där innan knäproblemen blev akuta förra sommaren.

Han kunde inte vara med i någon seriematch den här vintern.

Öhlund har under sina 13 säsonger i NHL spelat 909 matcher i grundserien och producerat 343 poäng, 93 mål och 250 assist.

Han har dessutom spelat 70 slutspelsmatcher och fått ihop 31 poäng, varav tio mål i Stanley Cup.