Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya NHL-avtalet med Sverige är klart – värt 800 miljoner

Peter Forsberg skriver under det nya avtalet
Foto: Frank Gunn / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Så var det klart, det nya NHL-avtalet.

På tisdagskvällen, svensk tid, skrev Svenska Hockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg och NHL:s Deputy Commissioner Bill Daly under det åtta år långa avtalet i New York.

– Det har varit tuffa förhandlingar under drygt två års tid, men det här är nog det största avtalet i svensk idrottshistoria. Det är värt 600-800 miljoner kronor, säger Forsberg till SportExpressen.

En sen nyhet i överenskommelsen är att NHL nu förbundit sig att betala utvecklingspengar till svensk hockey redan när man draftat en spelare.

På plats på NHL-högkvarteret i New York under tisdagen var också SHL:s sportchef, Johan Hemlin, som har deltagit i förhandlingarna hela vägen, och NHL:s högste chef, Gary Bettman.

– Det här ger trygghet för svensk hockey och vi har också som den ledande hockeynationen utanför Nordamerika, nu när inte Ryssland förhandlat med NHL, tagit ansvar för Europa. Det här är ett bra avtal för både de nationella förbunden och klubbarna, säger Peter Forsberg.

NHL-bossen Gary Bettman ger den här kommentaren till SportExpressen efter att avtalet blivit undertecknat:

– Vi har haft ett långt samarbete med ledarna för svensk hockey och vill fortsätta att vara goda partners och medborgare i den internationella hockeyvärlden. Det är våra klubbägare och general managers medvetna om.

Bill Daly fyller i:

– Sverige är det största landet utanför Nordamerika för oss när det gäller utvecklingen av spelare och har stor delaktighet i att vi är den bästa hockeyligan i världen. Det här nya avtalet är ett bevis på den respekt vi har för svensk hockey. Just nu finns det 82 svenska spelare i NHL och jag tror att den siffran kan komma att öka under de kommande åren. 

Förändringarna i det nya avtalet

De tidigare avtalen har gett Sverige pengar när varje enskild spelare signerat ett kontrakt med en NHL-klubb. Den summan justeras nu uppåt och fördelas mellan de klubbar, där spelaren varit aktiv de senaste fyra åren. Den klubb spelaren representerat senaste året inför flytten får 40 procent av övergångssumman och sedan sjunker det till 20 procent per år de övriga tre åren.

Men det nya avtalet ger också en viss summa till Hockeyförbundet när svenska spelare blir draftade. 

– Det är pengar som kommer att vara öronmärkta för elitutveckling. Vi kommer att använda pengarna till träningsläger, turneringar och utbildning av tränare och domare, berättar Peter Forsberg.

Här lite om summorna och vilka datum som gäller för övergångar mellan Sverige och NHL:

 I det förra avtalet blev summan per spelare som signerade ett NHL-kontrakt ca 260 000 dollar. Nu ökar den till 381 500 dollar, varav 361 500 dollar går till klubbarna medan 20 000 dollar hamnar hos Hockeyförbundet i form av den nya så kallade ”draftersättningen”.

Draftpengarna fördelas så att förbundet får 35 000 dollar om spelaren väljs i den 1:a rundan och 20 000 dollar för senare rundor.

– Vi får 600 000 kronor mer per spelare än tidigare med det nya avtalet.

”Det har varit tuffa förhandlingar”

Så här ser datumen för övergångar ut:

Signing deadline är den 15 juni.

Signing deadline för spelare som draftats samma år är den 15 juli.

Väntar NHL-klubbarna till den 15 augusti för att kontraktera en spelare som draftats i den första rundan tillkommer en straffavgift på 100 000 dollar.

När det gäller hur en spelare kan skickas från NHL-klubben till AHL eller hem till Sverige är bestämmelserna dessa:

En spelare som blivit draftad i den 1:a rundan kan skickas till farmarligan AHL.

Har spelaren draftats i den 2:a rundan eller senare måste spelarens svenska klubb tillfrågas först. Har spelaren inte fyllt 24 år ska han skickas hem. Den åldersgränsen var 21 år tidigare.

– Det är bra för svensk hockey att spelare som inte tar en plats efter NHL-klubbarnas träningsläger återvänder till Sverige och fortsätter sin utbildning där. Vi vill inte se så många unga svenska spelare i AHL när de kan spela i SHL eller Hockeyallsvenskan, säger Peter Forsberg.  

Det nya avtalet sträcker sig över de åtta kommande åren, men med en möjlighet att bryta uppgörelsen efter fyra år. 

– Det har varit tuffa förhandlingar, men jag tycker att NHL har visat bra känsla och lyssnat till våra krav. Och det har varit viktigt att Johan Hemlin varit med hela vägen, så att SHL också haft en full insyn och fått all information, kommenterar Peter Forsberg.

NHL kunde ta spelarna gratis

Sanningen är att NHL kunnat ta spelarna gratis.

– Så är det ju, då alla spelare har en så kallad ‘out’ i kontrakten med sina svenska klubbar. Men det har aldrig varit något argument som NHL fört fram.

Det nya avtalet blev fördröjt i två år på grund av pandemin.

– Vår strategi har varit att underhålla diskussionerna även under pandemin för att nu kunna signera det här avtalet, avslutar Peter Forsberg i telefon från New York.

När det gäller World Cup och det internationella klubbutbytet med NHL-matcher i Sverige och andra europeiska länder säger Gary Bettman så här:

– Vi jobbar aktivt just nu med båda sakerna du nämner. Efter två år av pandemin är World Cup och Global Series i högsta grad heta frågor hos oss.

FOTNOT. Dollarkursen är i dag ca 9.40 kronor.

Annons | HockeySverige

Hockeysverige Plus - kom närmare sporten du älskar.
Just nu för 69 kr i månaden.