Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dramat: Tampa avgör med nio sekunder kvar

Foto: JASON FRANSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DAN HAMILTON / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN

LOS ANGELES. En rökare som flög in i kassen i 150 kilometer i timmen.

Victor Hedman, 29, gjorde ett nytt viktigt mål och var en jätte i försvaret när Tampa Bay vann en dramatisk match mot New York Islanders med 2-1 i natt, svensk tid.

Segermålet från Nikita Kutjerov kom med bara nio sekunder kvar.

– Nu är vi ett steg närmare finalen, men det krävs två segrar till, sa Hedman under presskonferensen efteråt.

Han var lättad och full av känslor efter nattens vinst, som gör att Lightning leder semifinalen med 2-0 i matcher.

– Det är svårt att förklara glädjen man känner när segerpucken sitter där en sådan här kväll. Vi var på hälarna länge ikväll för att försöka stå emot Islanders, så utgången av den här matchen känns speciell, sa Victor när han fick frågan om lagets glädjefnatt på isen och i båset när slutsignalen kom.

Hedman och hans lagkamrater hade flera skäl att jubla.

Här de viktigaste:

Man kom till nedsläpp med elva forwards och när Alex Killorn drabbades av ett matchstraff för en ful tackling på Islandersstjärnan Brock Nelson redan efter 5.55 minuter var man nere på tio.

Centerstjärnan Brayden Point försvann i den andra perioden efter en smäll, så resten av matchen tvingades Tampa spela med bara nio forwards.

Man tvingades slita hårt på backarna, då man i den första perioden tvingades döda en femminuters utvisning efter Killorns boarding.

I den tredje perioden hamnade Lightning i spel tre mot fem under 38 sekunder och dödade också den utvisningen.

Victor Hedman spelade mest av alla på isen med sina 26.05 minuter under 28 byten. Han spelade både box play och power play och täckte fyra skott.

– Det såg ut som Hedman var inne på isen hela tiden. Vart man än tittade, så nog var Tampaspelaren i tröja nr 77 där, kommenterade Anson Carter i tv-panelen hos NBC sports.

Hedmans succé

Hedman har nu producerat 13 poäng, 7 mål och 6 assist, på 15 matcher i årets slutspel och är +15.

På de senaste fyra matcherna har han gjort 7 poäng, 4 mål och 3 assist, och varit +8.

Efter 8-2-segern i det första mötet i semifinalen i måndags var det ett helt annat Islanders, som kom ut på isen i Edmontons Rogers Place i natt.

Man fick också en kanonstart med 1-0-målet redan efter 1.24 minuters spel.

Och man hade ett flertal chanser att öka på till 2-0, men ett ineffektivt power play och Tampamålvakten Andrej Vasilevskis storspel i kassen satte stopp för det.

Så kom Hedmans 1-1-mål med en och en halv minut kvar av den första perioden.

Efter en vunnen tekning till vänster i anfallszonen sedan Islandersbacken Devon Toews i onödan slagit pucken till icing laddade Victor den stora kanonen och skickade in pucken lågt via den vänstra stolpen.

Skottet uppmättes till en hastighet av 150 km/tim enligt den ”fartkamera” tv-bolagen har i arenan.

Kutjerov avgjorde

Kutjerovs segermål i slutsekunderna av den sista perioden kom efter en crosspassning från backen Ryan McDonagh djupt nere från det vänstra sarghörnet.

Kutjerov stod snett ute till höger från motståndarkassen och backade samtidigt som han direktsköt när pucken landade på hans klubba.

Skottet överraskade både Islandersförsvaret och målvakten Semyon Varlamov.

Tampacoachen Jon Cooper hoppade av glädje i båset och erkände efter matchen att det kändes som man stal den här segern.

– Vi gick på knäna, helt klart. Det tar på att spela två tredjedelar av matchen med bara nio forwards plus alla utvisningra vi tvingades döda.

Skulle Alex Killorn bli avstängd en match för den fula tacklingen och Brayden Point inte kan spela nästa match drabbas lagets slagstyrka avsevärt.

– Killorn förtjänar samma straff som Ryan Reaves i Vegas fick efter en liknande tackling, vilket var avstängning en match. Skulle också Point missa nästa match får Tampa förlita sig på försvaret och Kutjerov framåt. Han gör en lysande match ikväll, summerade förre NHL-spelaren Keith Jones i tv-sändningen av matchen i USA.

Det tredje mötet äger rum natten till lördag, svensk tid.