Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Nu känner världen av vad ångest handlar om”

Ur ”Hockeyklubben”: Erik Granqvist om detaljerna som gör Robin Lehner så bra.
Robin Lehner, 28, är en av världens bästa målvakter.
Foto: JASON OGULNIK/POLARIS
Branschtidningen The Hockey News.
Foto: Gunnar Nordström
Lehner hamnar på plats 78 bland de mest inflytelserika.
Foto: Gunnar Nordström
Svensken i nya klubben Vegas Golden Nights.
Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Robin Lehner, 28, är en av världens bästa målvakter.

Men det är inte därför han är en av de 100 mest inflytelserika personerna i hockeyvärlden, enligt branschtidningen The Hockey News.

Lehners val att hösten 2018 gå ut offentligt och berätta om sin mentala ohälsa och kampen han startade för alla med sjukdomen har gjort honom till en nyckelfigur i idrottsvärlden.

– Det är väl kul att höra, men jag försöker bara vara mig själv och dela med mig av mina erfarenheter. Jag ville vara öppen och starta en konversation, säger han i en intervju med SportExpressen.

Robin Lehner är den ende svensken på The Hockey News topp 100-lista över ”People of Power & Influence”, som nyligen publicerades.

När SportExpressen först gör honom uppmärksam om utmärkelsen, Lehner återfinns på plats 76, är han inte medveten om att han finns med på listan.

Han gör ingen stor grej av det.

Men Robin förstår betydelsen.

– Det gör stigman lite enklare att förstå. Det här är vad folk går igenom varje dag. Alla har vi någon typ av mental ohälsa. Det kan vara stress, det kan vara relationsproblem, skilsmässor eller finansiella bördor. Allt påverkar oss. Många lider av ångest, de vet inte vad morgondagen ska erbjuda och kan inte gå upp ur sängen på morgonen på grund av den ångest de känner. Många har inte råd med sina mediciner, säger Lehner.

Nu har coronaviruset skapat kaos runtom i världen, hur påverkas du av allt som händer just nu?

– Ja, nu är det mycket ångest i världen, men jag är van vid den här skiten. Förstå mig rätt. Nu känner världen av vad ångest och depression handlar om, men det är något jag jobbat med länge. Jag är väldigt välrustad att leva mitt liv på en bra nivå. Jag har lärt mig att prestera i dåliga miljöer. För mig är det här inte så omtumlande som det säkert är för många andra, som lider av att inte veta vad som ska hända.

– Det kommer att bli bättre, men det kommer att ta ett tag. Det dör åtta miljoner människor varje år på grund av mental ohälsa och hade vi hjälpts åt att ta hand om dessa drabbade människor på samma sätt, som vi nu försöker rädda liv i coronavirusets spår, hade vi löst det.

– Coronafallen kommer inte att vara i närheten av det antal, som faller offer för mental ohälsa. Vilket gör mig konfunderad om varför vi inte bara kan lösa problemet. Hade vi bara gjort fem procent av vad vi gör nu efter coronalarmet hade vi löst det här.

Om vi stannar vid hockeybiten, sedan du skrev den där artikeln i The Athletic hösten 2018 har flera andra spelare och idrottsstjärnor börjat tala öppet om hur de också kämpat i det tysta med sin mentala ohälsa. Tyler Motte i Vancouver Canucks är en av dem. Vad betyder det för dig?

– Vissa av de personer som kommit ut nu har jag pratat med tidigare. Det gör mig glad att fler och fler spelare kommer ut. Det är kul att se. Jag kan inte rekommendera andra att komma ut, det finns konsekvenser när man tar det steget. Många har privat tagit kontakt med mig för att söka råd. De vet att jag finns, jag gör ingen hemlighet av min kamp och bär märken på mina benskydd med hashtagen #SameHere, säger Robin.

Är det betungande för dig att så många söker din hjälp?

– Ja, absolut. Jag får samtal och textmeddelanden hela tiden, men jag kan inte riktigt hjälpa alla och fokusera på olika individer. Jag är ingen terapeut och kan inte säga vad folk ska göra.

– Jag kan bara säga vad jag själv har gjort och vad som fungerat för mig. Jag ser jobbiga textmeddelanden ibland på min mobiltelefon, men jag kan inte ta den tiden att hjälpa alla. Jag har också familj.

Du hann spela tre matcher sedan flytten på trading deadline den 24 februari till Las Vegas och Golden Knights och vann samtliga. Hur har omställningen från Chicago varit?

– Det var lite svårt i början, det här var första gången jag bytte klubb i NHL mitt under en säsong. Det tog mig en vecka att komma in i det och landa lite. Vegas är ett bra lag med en bra coach. Bra gubbar i omklädningsrummet, som gjorde det enkelt för mig att känna mig välkommen. Som målvakt är man ganska utsatt när det blir ett snabbt miljöbyte, men här finns en lite äldre grupp av spelare och det tror jag har gjort det lättare för mig.

Blir du och familjen kvar i Las Vegas under spelstoppet nu?

– Ja, jag har min familj här och vi har hyrt ett hus ute i förorten och trivs väldigt bra. Vi stannar kvar här nu.

Ni toppade Pacific division och var en av favoriterna att vinna Stanley Cup när ligan stängdes. Bittert?

– Jo, klart att det är bittert. Jag älskar att spela hockey och laget här är så bra att vi hade en chans att ta oss hela vägen. Själv kom jag in och började spelade bra. På det stora hela tycker jag att jag på nytt haft en bra säsong i ligan även om det blev lite konstigt i Chicago under den sista månaden där.

Tror du NHL-säsongen återupptas i sommar, så att man kan spela klart grundserien och ha ett slutspel om mästartiteln?

– Nej, jag tror inte att det går att stänga ner och sedan köra i gång igen när man har hundratusen fall av coronaviruset. Säkerheten går först. Det går inte att göra en hundraåttio graders sväng och börja spela igen. Jag ser noll procents chans att man kan rädda den här säsongen. Nu hoppas jag att nästa säsong kan komma i gång som vanligt i oktober.

Robin Lehner har ett utgående kontrakt, som han tecknade med Chicago Blackhawks förra sommaren med en årslön på 5,0 miljoner dollar, vilket med dagens dollarkurs motsvarar cirka 50 miljoner kronor.

ROBIN LEHNER

Ålder: 28

Längd: 193 cm.

Vikt: 109 kg.

Familj: Hustrun Donya, dottern Zoe, sonen Lennox.

Årslön: 5,0 miljoner dollar (ca 50 miljoner kr.).

Draftad: nr 46 i 2:a rundan, 2009, av Ottawa.

NHL-klubbar: Ottawa Senators, Buffalo Sabres, NY Islanders, Chicago Blackhawks, Vegas Golden Knights.

NHL-statistik 19-20: 34 matcher, 19 vinster, 10 förluster, 5 OT. Räddningsprocent: 92,0. Snitt insläppta: 2,89.

NHL-statistik totalt: 282 matcher, 116 vinster, 120 förluster, 45 OT. Räddningsprocent: 91,8. Snitt insläppta: 2,67.


Makthavarna i NHL

Här toppen av listan över makthavarna i NHL just nu, enligt The Hockey News.

1) Gary Bettman, NHL-commissioner.

2) Jeremy Jacobs, Boston Bruins ägare.

3) Connor McDavid, spelare, Edmonton Oilers.

4) Craig Leopold, ägare, Minnesota Wild.

5) Donald Fehr, boss för spelarfacket NHLPA.

6) Ted Leonsis, Washington Capitals ägare.

7) Bill Daly, vice VD NHL.

8) Alexander Ovetjkin, spelare, Washington Capitals.

9) Rene Fasel, president IIHF.

10) Rocky Wirtz, Chicago Blackhawks ägare.

Övriga spelare, som platsar på 100-listan:

11) Sidney Crosby, Pittsburgh.

25) Taylor Hall, Arizona Coyotes.

37) Auston Matthews, Toronto.

49) P.K. Subban, New Jersey.

52) Mathew Barzal, NY Islanders.

76) Robin Lehner, Vegas,


FOTNOT. Före detta superstjärnorna Mario Lemieux och Wayne Gretzky hamnar strax före Robin Lehner på listan.

Lemieux som nr 71 i egenskap av ägare till Pittsburgh Penguins.

Wayne Gretzky återfinns på 74:e plats, som vice VD för Edmonton Oilers Entertainment.