Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”I efterhand känns det otroligt att vi gjorde så”

Mikael Samuelsson.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
World Trade Center, 11 september 2001.
Foto: C3396 Hubert Boesl / DPA
En ung Mikael Samuelsson i New York.
Foto: OLOF LUNDH
Mikael Samuelsson i Rangers-tröjan.
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN HB

LOS ANGELES. Mikael Samuelsson, 44, befann sig bara några kvarter från World Trade Center när 9/11 inträffade 2001.

Han gjorde sin första dag som medlem av NHL-klubben New York Rangers och hade just inlett sitt fystest i Madison Square Garden inför säsongen 2001-02.

– Vi kunde känna hur marken skakade när de två tornen rasade, säger Samuelsson till SportExpressen.

Det är i dag 20 år sedan terrorattacken inträffade. Fyra kommersiella flygplan kapades efter starten i olika amerikanska städer och tvingades ändra kurs med passagerare ombord.

Två av planen flögs av terroristerna in i de två skyskraporna på sydvästra Manhattan, som utgjorde World Trade Center.

Byggnaderna intill Hudsonfloden, som hade ansetts kunna stå emot vilka utomstående krafter som helst, rasade samman och över 2600 människor förlorade livet.

Mikael Samuelsson hade kommit till New York bara några dagar tidigare tillsammans med två andra svenskar som kontrakterats av New York Rangers, målvakten Johan Holmqvist och forwarden Andreas Johansson.

– Jag hade bara varit i New York i tre-fyra dagar och den 11 september var första dagen av träningslägret. Vi var samlade i Madison Square Garden för de inledande fystesterna, berättar Micke, som idag är sportchef i Södertälje SK efter en lång NHL-karriär.

Han hade svårt att förstå vad som hände i New York den där förmiddagen.

– Jag var 20 år och levde i en bubbla. Allt handlade om att försöka ta en plats i anrika Rangers. Jag befann mig i läkarrummet och var mitt uppe i ett krävande test om syreupptagningsförmågan när det första planet flög in i Twin Towers. Det fanns en liten gammal tv i rummet och av de första rapporterna fick vi uppfattningen att det rörde sig om en olycka.

”Jag försökte ringa hem”

Men situationen skulle snabbt förändra sig för Samuelsson och hans lagkamrater.

– När det andra flygplanet träffade det södra tornet förstod alla att det inte var en olycka. Man visste inte riktigt vad det var som hände, men helt klart skärptes nivån avsevärt.

Spelarna i New York Rangers fortsatte med sina tester.

– Nu i efterhand känns det helt otroligt att vi gjorde det. När tornen rasade skakade marken till där vi var i Madison Square Garden.

Hur reagerade ni spelare?

– Först visste vi ingenting och det var svårt att komma fram på telefonen. Jag försökte ringa hem till Sverige, men det tutade bara upptaget. Telefonnätet var överbelastat. Jag tror att det var Andreas som fick igenom ett samtal eller blev uppringd och då började vi förstå omfattningen av vad som hade hänt.

Blev ni evakuerade?

– Nej, jag minns att jag promenerade från arenan till vårt hotell 300-400 meter bort tillsammans med Andreas och Johan och vi kunde se röken från World Trade Center och höra sirenerna från brand- och polisbilarna. Vi satte oss i hotellrummet och följde utvecklingen på tv.

Hur var stämningen dagarna efteråt?

– Vi blev inte evakuerade från Manhattan, men var instängda på hotellet hela den efterföljande dagen. Det var ganska frustrerande av flera anledningar. Jag var inne i min bubbla och hade kommit till New York för att få leva mitt livs dröm att få representera Rangers. Det var så stort, så jag tänkte ‘kom inte i vägen för vad jag är här för’. 

Mikael Samuelsson: ”Det var nära ögat”

Hur ofta tänker du på 9/11?

– Varje år runt det här datumet. Vi befann oss ju ganska nära, den där känslan av att befinna sig på fel plats vid fel tillfälle dök upp i huvudet med jämna mellanrum. Oj. Oj, det var riktigt nära, liksom. Och tankarna kommer tillbaka till de bilder man såg då. Det var nära ögat.

Har du besökt Ground Zero?

– Jag och min hustru Sandra försökte ta oss ner dit en månad senare, men allt var avspärrat. Vi kom inte i närheten.

– Men jag har varit där tre-fyra gånger genom åren. När jag spelade i Detroit Red Wings gjorde vi ett besök där hela laget vid ett tillfälle. Jag och Sandra har också varit där tillsammans, man har gjort ett väldigt fint museum och minnesplats på platsen.

Hur hanterade ni som lag vad som hade hänt i New York?

– Stämningen inom laget och klubben var väldigt dämpad under ett antal dagar efteråt. Mark Messier var vår lagkapten och han var duktig på att hålla ihop laget och såg till att vi ställde upp på extra mycket välgörenhet för offren. Inte minst för de brandmän som förlorade livet i tornen när de rasade. Mark var väldigt stor i det här ögonblicket och respekterad av alla.

Mikael Samuelsson spelade 699 matcher i NHL och producerade 346 poäng, 149 mål och 197 assist.

Han svarade för ytterligare 60 poäng, 23 mål och 37 assist, under 104 matcher i Stanley Cup.

”Samme”, som han populärt kallades bland svenskarna i ligan representerade under tiden i Nordamerika dessa sex NHL-klubbar: San Jose Sharks, New York Rangers, Pittsburgh Penguins, Florida Panthers, Detroit Red Wings och Vancouver Canucks.

Han är medlem av Triple Gold Club efter att ha vunnit OS-guld med Tre Kronor 2006, VM-guld 2006 och Stanley Cup med Detroit 2008.