Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Niklas Kronwalls stöd till 17-årige talangen

Sebastian Walfridsson. Foto: Gunnar Nordström
Niklas Kronwall. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

LOS ANGELES. När 17-årige hockeytalangen Sebastian Walfridssons pappa gick bort efter en lång tids sjukdom i vintras fick han ett oväntat textmeddelande på sin mobiltelefon från sin idol Niklas Kronwall i Detroit Red Wings.

NHL-stjärnan förlorade själv sin pappa vid 12 års ålder och kunde direkt sätta sig in i vad Sebastian gick igenom.

- Niklas skrev att han hade haft det väldigt tufft i början, men att han använt det som motivation och velat fortsätta att göra sin pappa stolt. Det är något jag tagit efter, då min pappa verkligen älskade hockey och att jag spelade, säger Sebastian.

Sebastian Walfridsson är en av de mest lovande 17-åringarna inom svensk hockey och hans nästa landslagsuppdrag blir U 18-turneringen Memorial of Ivan Hlinka i Tjeckien och Slovakien 8-13 augusti.

Sebastian flyttade från Stockholm till Örnsköldsvik för ett drygt år sedan för att gå hockeygymnasiet där.

Han bytte Värmdö HC mot Modo Hockey.

Förra hösten insjuknade hans pappa Morgan och tillvaron förändrades för Sebastian, som befann sig 60 mil norrut.

- Pappa gick bort natten till den 1 mars efter att ha drabbats av en obotlig sjukdom i mitten av september. Det var naturligtvis tufft för mig, berättar Sebastian efter en hockeymatch under ett sommarläger i Los Angeles.

Han fick stöd direkt från sin familj och sina vänner i Stockholm samt Modos juniorledare och hockeygymnasiets rektor Micke Sundell, som såg till att Sebastian kunde flytta in hos honom och hans familj i Bonäset.

Niklas Kronwall stöttar

Men Sebastian fick också ett oväntat stöd från den spelare som varit hans stora idol under många år, Detroits Red Wings och Tre Kronors backstjärna Niklas Kronwall.

- Jag hade äran att få träffa Niklas i Detroit när jag var i Michigan med ungdomslandslaget för en turnering förra året. Han hade varit min idol under drygt fem år, i början mest för sina tacklingar och spelstil. Nu när jag träffat honom har jag insett vilken bra person han är, säger Sebastian.

Killarna har samma agent och när Kronwall fick höra vad som hänt skickade han samma dag ett textmeddelande till Sebastian.

- Det var ett oerhört stöd för mig i den situation jag befann mig i. Niklas skrev att jag skulle använda vad som hänt som motivation och fortsätta att göra min pappa stolt. Hans sms förmedlade väldigt mycket goda tankar.

Till SportExpressen säger Kronwall att han inte vill göra någon jättegrej av sitt stöd till Sebastian.

- Jag vill inte säga för mycket, tycker att det är en grej mellan Sebastian och mig. Men det var trevligt att träffa honom i Detroit och jag hade pratat med vår gemensamme agent, Claes Elefalk, om honom. Sebastian gjorde intryck på mig som en otroligt ödmjuk kille.

"Tiden läker inte alla sår"

- Att han råkade se upp till mig tror jag inte gjorde det mer speciellt. Det var mer vad han gick och går igenom.

Du förlorade din pappa när du var 12 år, vilka råd har du kunnat ge Sebastian?

- Många säger att tiden läker alla sår. Det tror jag inte på. Jag tror mer att man lär sig leva med det som har hänt. Det kommer att göra ont för en lång tid framöver. Då är det viktigt att komma ihåg och försöka minnas alla bra stunder de fick tillsammans.

Micke Sundell vill inte heller ta åt sig någon ära av vad han och Modo gjort för Sebastian.

- Är det någon som ska nämnas så är det min hustru Ulrika. Hon var redan mentor åt Sebastian i samband med hans ekonomistudier på Nolaskolan och hon hade redan en jättebra kontakt med honom. Han hade inte ens fyllt 17 år när hans pappa insjuknade och att då bo så långt hemifrån gjorde att han hamnade i en jobbig situation. Sebastian signalerade att han behövde stöd och hjälp, så det var självklart för oss att erbjuda honom att flytta in med vår familj under resten av skolåret, säger Micke.

- Vår dörr står öppen om han vill fortsätta bo hos oss i höst. Vi förstår att han behöver mer än en push på axeln hockeymässigt.

Walfridsson hyllas

Sebastian var en av de bästa backarna på lägret här i Los Angeles härom veckan i konkurrens med jämnåriga kanadensare och amerikaner och väntas bli draftad högt nästa sommar?

- Jag är inte förvånad. Sebastian har otroligt stor potential och jag är säker på att han kommer att ta ytterligare steg i sin utveckling kommande säsong. Han tillhör Modos J-20-lag, men tränar redan med A-laget och jag blir inte förvånad om han får spela med Modo i Hockeyallsvenskan i vinter, säger Micke Sundell.

Sebastian har två år kvar på hockeygymnasiet i Örnsköldsvik och tänker stanna kvar i Norrland.

- Jag har fått ett sådant enormt stöd däruppe. Det är så många som sagt att det är bara att du hör av dig om du känner dig ledsen eller nere. Det är jag väldigt tacksam för.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!