Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NHL:s bevis – Colorado för många på isen innan avgörandet

Nazem Kadri innan målet.
Foto: USA TODAY NETWORK / MARK J. REBILAS-USA TODAY SPORTS SIPA USA
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA TAMPA BAY TIMES
Matchprotokollet.
Foto: Steven Ellis / Twitter

Nazem Kadris avgörande mål för Colorado Avalanche i den fjärde Stanley Cup-finalen mot Tampa Bay Lightning blev omdiskuterat.

Trots att NHL förnekat att ett fel begåtts har det efter matchen dykt upp bevis för att ”Avs” hade för många spelare på isen vid målet.

Colorado Avalanche, med Gabriel Landeskog och André Burakovsky, kan i natt säkra Stanley Cup-titeln.

De kan då efter en lång säsong få lyfta pokalen när matchserien mot Victor Hedman och Tampa Bay Lightning vänder tillbaka till Denver.

Frågan är då om de sistnämnda orkar resa sig efter den tunga smällen som kom i slutet av match nummer fyra. Detta då Nazem Kadri avgjorde i förlängningen framför Tampa-publiken.

Just det målet blev omdiskuterat på flera sätt.

Först var det bara ett fåtal spelare som såg att pucken faktiskt gick i mål.

– Jag trodde att målvakten räddade först, men förstod senare att pucken hade gått upp i nätet, sa Kadri själv efter matchen.

Tränaren Jon Cooper rasande

Att det var just Kadri som fick läget att göra mål blev också omdiskuterat.

För på tv-bilderna efter matchen går det nämligen att misstänka att Colorado har för många spelare på isen när pucken går i mål, eller i alla fall i sekvensen som föranleder målet.

Lightnings tränare Jon Cooper var också uppretad på presskonferensen, vilken han lämnade i förtid, efter matchen.

– Ni kommer att se vad jag menar när ni ser avgörande målet. Mitt hjärta går sönder för spelarnas skull, för vi borde förmodligen spela fortfarande, sade han. 

Det som låg till grund för ilskan var att just Kadri såg ut att hoppa in väldigt tidigt på isen när Nathan MacKinnon kommer till spelarbåset och byter. Bytet sker nämligen flera sekunder innan Kucherov är inne i båset och inte inom byteszonen på 1,5 meter.

Senare kom ett svar från NHL om situationen. Då förklarades att ”för många spelare på isen”-utvisningar är något som de fyra domarna bedömer på isen, och att det inte är något som kan videogranskas i efterhand. 

NHL kommenterade avgörandet

I uttalandet från NHL står också att domarna haft möte med ”Hockey operations” efter matchen och alla fyra – huvuddomarna och linjemännen – intygade att de inte sett något tillfälle i slutskedet med för många spelare på isen. 

Timmarna därefter kom dock ytterligare bevis, från NHL själva, som gjorde gällande att det var för många Coloradospelare på isen vid målet.

Steven Ellis, reporter på The Hockey News, uppmärksammade detta. Han publicerade nämligen en bild på Twitter med det officiella matchprotokollet efter matchen. Där hade det registrerats sju (!) nummer och spelare från Colorado Avalanche. Det vill säga sex utespelare, inklusive Kadris nummer (91), och en målvakt. Detta att jämföra med sex nummer från Tampa.

Därefter verkar NHL själva ha korrigerat det digitala matchprotokollet och har då med sex spelare från vardera lag.


https://twitter.com/StevenEllisTHN/status/1539826218404560897

Tidigare: Burakovsky hjälte i första finalen

Annons | HockeySverige

Hockeysverige Plus - kom närmare sporten du älskar.
Just nu för 69 kr i månaden.