Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NHL-svenskens mardröm – karriären kan vara över

Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Den skadade vänstra axeln är opererad och Oscar Klefbom, 27, har påbörjat rehabiliteringen.

Men någon garanti för att han kan återuppta NHL-karriären i Edmonton Oilers finns inte.

– Det är det svåra just nu. Läkaren som opererade mig säger att jag kanske kan spela igen, men att det kommer att finnas en risk för långtida men om jag åker på en ny smäll, sa Oscar under en presskonferens i Edmonton under fredagen.

Det är inte vilken läkare som helst, som gjort ingreppet.

Nej, mannen som försöker rädda Klefboms hockeykarriär är den världsberömde Anthony Miniaci på Cleveland Clinic.

Operationen gjordes där i slutet av mars.

Oscar Klefbom har spelat med smärta sin axel sedan tonåren. Det handlar om ledgångsreumatism i axeln och inför den här säsongen fattade han och Oilers ledning beslutet att försöka hitta en väg för att få en frisk Klefbom på isen.

Det bästa alternativet när vila visade sig inte räcka var ett ingrepp av axelspecialisten Miniaci.

Och där är vi nu.

– Han är optimist, men kan inte garantera något, svarade Oscar på frågan om chansen att spela NHL-hockey igen nästa säsong.

Oscar Klefbom: ”Vill kunna leva utan smärta”

Hans onda axel kommer att bli bättre, men frågan är alltså om den håller för tuffa närkamper längs sargerna i NHL-rinkarna?

– Det är den stora frågan och något svar har jag inte just nu. Vi kommer att låta axeln läka nu och sedan göra många, många tester, säger Oscar.

Den första prognosen är att axeln kommer att hålla för NHL-spel, men vad händer om Klefbom blir överkörd av en motståndare när han inte kan skydda sig. När axeln tvingas ta smällen.

Den 27-årige värmlänningen är medveten om att det kommer ett liv efter hockeykarriären också. 

– Jag vill fortsätta att spela hockey, men jag vill också kunna leva utan smärta under resten av livet. Jag vill kunna klä på mig utan att det gör ont, jag vill kunna göra vardagliga saker som att bära hem matkassarna från affären, med mera. Hockeyn är viktig, men när den påverkar ditt privatliv och du inte kan sova om nätterna på grund av smärtan och inte kan lyfta armen, så är det jobbigt mentalt. Det tar på krafterna, säger Oscar.

Klefboms oro för framtiden

Klefbom har etablerat sig som en nyckelspelare i Edmonton Oilers under de senaste säsongerna, där han är lagets spelmotor på den offensiva blå linjen i powerplay.

Där är svensken i bästa möjliga sällskap, då Edmonton har två av NHL:s största anfallsstjärnor just nu i Connor McDavid och Leon Draisaitl.

Men Oscar är medveten om att hälsan måste gå före alla drömmar om att vinna Stanley Cup.

Han berättade under gårdagens presskonferens att han känner oro inför framtiden.

– Ja, absolut. Det har varit tufft mentalt med alla tankarna om hur det ska bli. Jag älskar att spela hockey, det har varit en dröm att få spela i världens bästa liga sedan jag var grabb, och jag vill vara här så länge som möjligt.

– Men hockey är en liten del av livet, om du ser till den stora bilden.

Oscar Klefbom har gjort sju säsonger i Edmonton Oilers i NHL och producerat 156 poäng, 34 mål och 122 assist, på 378 matcher.

Han har i slutspelet om Stanley Cup gjort 7 poäng, 2 mål och 5 assist, på 16 matcher.