Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NHL-svensken om sin väns död: ”Är vidrigt”

FRÅN 2018: Oscar Klefbom har landat i Göteborg för NHL-premiär. Här intervjuas han av Viasat inför matchen mot New Jersey.
Oscar Klefbom.
Colby Cave blev bara 25 år gammal.Foto: GENE J. PUSKAR / AP TT NYHETSBYRÅN
Klefbom spelar i Edmonton Oilers.Foto: USA TODAY NETWORK / PERRY NELSON-USA TODAY SPORTS/SI SIPA USA
Fruns bild på Colby Cave i sjukhuset.Foto: Instagram/Emily Cave

LOS ANGELES. Oscar Klefbom, 26, är hemma i Karlstad och laddar upp inför omstarten i NHL i sommar.

Edmonton Oilers svenske backstjärna har upplevt en vinter och vår av både hopp och förtvivlan.

Hans Oilers kan mycket väl slåss om Stanley Cup, så bra är laget.

Men lagkamraten Colby Caves plötsliga bortgång, bara 25 år gammal, i april har tagit hårt på lagkamraterna.

– Det kom som en stor chock. Colby är en av de gladaste och mest genuina killar jag spelat med, säger Klefbom.

Colby Cave gjorde sin andra säsong i Edmonton sedan trejden från Boston i januari 2019. Han drabbades av en hjärnblödning i början av april och dog fyra dagar efter operationen som gjordes.

Beskedet om att hans liv inte gick att rädda chockade hockeyvärlden.

– Det har varit vidrigt, jag tänker ofta på vad som hänt. Helt fruktansvärt, skulle jag vilja säga. Vi var alla i laget nära vänner med Colby och hans hustru Emily. Alla älskade honom, han var en superpositiv kille. Det har varit riktigt kämpigt att försöka komma över det här, men det ger lite perspektiv på saker och ting. Hockeyn är bara en liten del av livet, säger Oscar Klefbom från hemmet i Karlstad.

Han och sambon Maja Kåberg lämnade Edmonton ganska snabbt efter det att COVID-19 tvingade NHL att avbryta säsongen.

Med parets två hundar, Mysan och Rut, som är australiensiska terriers, har de genomlevt karantän i Sverige.

– Vi ville snabbt komma hem, men det var svårt att hitta flyg. Det blev kaos när gränser stängdes en efter en. Vi tog oss hem tillsammans med lagkamraterna Adam Larsson och Mikko Koskinen, som skulle hem till Finland. Vi hade alla hundar och det svårt att få med dem hos flygbolagen, så till slut tvingades vi hyra ett privatplan. Det kostade några kronor, men det var det värt.

Edmonton Oilers kan vinna Stanley Cup

Hemma i Värmland har Klefbom försökt leva efter restriktionerna som gäller.

– Jag har inte träffat min mormor eller farmor utan försöker vara lite smart med tanke på pandemin. Vi har hållit oss hemma och inte lämnat länsgränsen.

Oscar säger att han tränat i egen regi.

– Jag har försökt tänka till och gjort det mesta själv. Jag är ute och springer och kör fysträning. Sedan är ju allt annorlunda nu, man är van att träna på ett visst sätt under maj månad, men nu handlar det plötsligt om att göra sig redo för spel igen i sommar. Jag väntar på direktiv från Oilers. Just nu känns allt väldigt ovisst.

Hur är det med den skadade axeln, som tvingade dig att vila från spel under tre veckor i vinter?

– Nu har jag haft tid på mig att låta den läka och inte behövt stressa kroppen, så axeln känns bra.

Ni tippas som ett lag som kan gå hela vägen och vinna Stanley Cup?

– Ja, det känns inte orealistiskt. När vi spelar som bäst kan vi slå vilket lag som helst. I slutspelet kan som bekant allt hända och sedan ska man ha lite tur med sig också.

”De ger oss ingen lugn stund”

Ni har ligans två poängkungar i Leon Draisaitl och Connor McDavid, det måste väl ge självförtroende nu inför fortsättningen?

– Connor inser vilken chans vi har och han har ju sagt att han tror att vi kan göra någonting riktigt stort i år. Jag håller med och tror att vi kanske går längre än vad folk tror. Vi är taggade och det kommer att bli åka av.

Hur mycket kontakt har du med McDavid nu under spelstoppet?

– Vi har en gruppchat med hela laget var tredje vecka om läget. Vi har jobbat stenhårt för att uppnå den här positionen vi hamnat i. Nu ska vi försöka plocka frukten av det hårda slitet.

Svårt att få tiden att gå i väntan på det slutgiltiga beskedet när säsongen startar om?

– Ja, det har blivit mycket tv-tittande. Svenska serier, förstås. Och danska. Sedan skaffade vi oss en hundvalp igen och Rut ger oss ingen lugn sund. Det är full fart från morgon till kväll, haha, säger Oscar Klefbom.

Sommaren 2018 träffade Expressen Edmontons Leon Draisaitl. Men det kunde ha blivit en fotbollskarriär i stället, berättar han.