Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NHL-stjärnans svåra beslut med familjen

Linus Ullmark.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Ullmark och Buffalo kommer att missa slutspel.
Foto: JEFFREY T. BARNES / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. När NHL fattade beslutet att köra i gång säsongen den 13 januari och kalla spelarna till träningsläger med start på nyårsdagen hade Linus Ullmark, 27, ett tufft beslut att fatta.

Han och hustrun Moa hade just fått sitt andra barn hemma i Örnsköldsvik.

De bestämde sig för att familjen skulle stanna hemma den här vintern med tanke på pandemin.

– Jag skulle inte vilja göra om det, säger Linus till SportExpressen.

Han har tillsammans med Robin Lehner, Vegas Golden Knights, varit vår bäste målvakt i NHL den här säsongen.

Ullmark har haft mer än Sabres att bära på sina axlar den här annorlunda vintern.

X Hans pappa gick bort i januari efter en tids sjukdom.

X Hans hustru Moa och makarnas två barn, Harry, 3, och Lily, 4 månader, har på grund av pandemin varit kvar hemma i Sverige.

X Lägg till detta en skada, som tvingade honom att vila från spel under 15 matcher i februari-mars.

X Och som om det inte räckte hade Buffalo Sabres en 18 matcher lång rad av förluster nyligen.

Frågan är om någon annan svensk haft en tuffare säsong i NHL den här vintern.

Men Linus Ullmark försöker hela tiden titta framåt.

– Det gäller att bara sätta ned den ena foten framför den andra och fokusera på det man kan påverka, säger han. 

Ullmark lämnar familjen i Sverige

Beslutet att familjen skulle stanna hemma i det nyköpta huset i Järved utanför Örnsköldsvik fattade han och Moa i höstas.

– Vi visste inte hur det skulle bli med tanke på pandemin, så vi tog det tuffa beslutet att Moa och barnen skulle stanna hemma. Med lockdown och karantän på grund av Covid-19 och möjligheten till hjälp från familjen där hemma kom vi fram till att det här var det bästa beslutet. Vår dotter Lily föddes den 15 december, så jag hann bara vara med henne i två veckor innan jag åkte över till Buffalo för träningslägret. Och jag missade Harrys födelsedag när han fyllde tre år i mars. Så nog känns det alltid, berättar Linus i telefon från lägenheten i utkanten av Buffalo.

Hans tid utanför rinken och matcherna går åt till att tänka på familjen och hålla kontakt med dem via Facetime på mobilen och datorn.

– Moa drar ett oerhört stort lass. Jag önskar att jag kunde vara där varje dag för att hjälpa till. Även om hon har sina föräldrar i närheten, så tar det ändå på krafterna. Hon ska ha all beröm, säger Linus.

Han håller kontakten med dem genom att koppla upp sig varje morgon på Facetime för att kunna se och prata med familjen.

Sonen Harry förstår numera att pappa spelar hockey i NHL.

– Han tittar på repriser på mornarna från nattens matcher och uppmärksammar att det är jag på bilderna, men hockey är inte allt för honom. Han knatar på och har mycket för sig, den lille charmören, men visst är det tråkigt att inte kunna vara där och se honom och resten av familjen dagligen.

”Det är inte lätt att resa just nu”

Att ta över familjen för en kort period har förstås varit uppe till diskussion, men pandemin gör det svårt med inresetillstånd och karantänsbestämmelser i USA om man inte har arbetstillstånd.

– Med två småbarn är det inte helt lätt att resa just nu, som vi alla vet. Och att bara komma hit för en vecka för att sedan åka hem igen när barnen är så små är inte helt enkelt, säger Linus.

Buffalo Sabres kommer inte att kvalificera sig till slutspelet om Stanley Cup, så om inte grundserien förlängs för laget på grund av uppskjutna matcher är man spellediga från den 8 maj.

– Jag åker hem så fort vi är färdiga med mötena efter säsongen och jag har fått in möbler och prylar till förvaring.

Du har ett utgående kontrakt, vad händer nästa säsong?

– Det vet jag inte just nu. Jag försöker att inte oroa mig över det jag inte kan påverka och har meddelat min agent att sköta allt det där tills det kommer ett beslut som jag måste ta ställning till.

Trivs du i Buffalo så bra att du vill vara kvar?

– Jag trivs jättebra här. Buffalo är en trevlig stad för barnfamiljer med fina förorter. Det är en lagom stor stad när man kommer från Norrland. Här bor genuina och sällskapliga människor. Jag är lyckligt lottad med det liv vi lever.

Är det här din bästa säsong i NHL?

– Svårt att säga. Jag hade en bra säsong ifjol också, men så kom pandemin och det blev spelstopp i ligan. Det är svårt att göra någon utvärdering just nu.

Du är 27 år och borde vara i din bästa ålder som målvakt?

– Jag känner att jag har mina bästa år framför mig och att jag tar steg framåt och utvecklas för varje säsong, Planen och målet är att spela här i NHL så länge jag kan, säger Linus Ullmark.