Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NHL-stjärnan kan offras – på grund av svensken

Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA
Foto: RICHARD ULREICH/CSM/REX / RICHARD ULREICH/CSM/REX REX
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Flera NHL-stjärnor kommer att offras av sina lag vid nästa sommars expansionsdraft. Enligt The Athletics Sharks-reporter Kevin Kurz kan en av dessa vara fansfavoriten Brent Burns.

Tre år har gått sedan NHL fick sitt senaste tillskott, Vegas Golden Knights. Snart kommer även Seattle att göra intåg i ligan – vilket innebär att en ny expansionsdraft kommer att hållas igen nästa sommar.

Reglerna för draften är följande: Varje lag kan skydda sju forwards, tre backar och en målvakt, eller åtta spelare och en målvakt. De måste dock se till så att minst en back och två forwards som spelat minst 40 matcher förgående säsong är tillgängliga, samt minst en målvakt. Spelare som spelar sin första eller andra säsong i ligan är automatiskt skyddade, liksom spelare valda i draften som ännu inte skrivit på ett kontrakt.

I San Jose kommer både Erik Karlsson och Marc-Edouard Vlasic vara skyddade från att trejdas på grund av klausuler i sina kontrakt. Det gör att The Athletics Sharks-reporter Kevin Kurz nu pekar ut Brent Burns som stjärnan i riskzonen.

Öppnar för Jonathan Dahlén i NHL

Burns kommer vara 36 år nästa sommar och har då fyra år kvar på sitt kontrakt, som är värt cirka 75 miljoner kronor om året.

”Han är inte längre den Norris Trophy-kandidat som han var för ett par år sedan, även om han tar hand om sig själv och kan vara en stark spelare även under de kommande åren. Sharks har dessutom talangen Ryan Merkley som borde vara redo för NHL 2021-2022 och som kan fylla tomrummet efter Burns bredvid Karlsson”, skriver Kurtz.

Vidare skriver han att både Melker Karlsson och Marcus Sörensen väntas lämna laget i sommar respektive efter nästa säsong.

Även Jonathan Dahlén tillhör San Jose, och kan trots att han planerar att spela med sitt Timrå nästa säsong även vara aktuell för NHL-spel.

”Det är svårt att avgöra nu vad Sharks kommer göra med 22-åringen vid expansionsdraften, men om han imponerar kan det vara värt för dem att skydda honom istället för en veteran som Noesen eller Gambrell”, skriver Kurtz.