Foto: Alex GallardoFoto: Alex Gallardo
 Foto: Alex Gallardo
Horcoff kramar svenske stjärnan Rickard Rackell. Foto: Jeff McintoshHorcoff kramar svenske stjärnan Rickard Rackell. Foto: Jeff Mcintosh
Horcoff kramar svenske stjärnan Rickard Rackell. Foto: Jeff Mcintosh

NHL-stjärnan Horcoff har åkt fast för doping

Publicerad

LOS ANGELES. NHL-stjärnan Shawn Horcoff har åkt fast för doping.

Den 37-årige kanadensaren spelar den här säsongen i svensklaget Anaheim Ducks.

Han avstängdes under tisdagen av NHL-ledningen i 20 matcher och tvingas böta 3,1 miljoner kronor.

Det är ännu okänt vilka medel Horcoff har nyttjat, men i den pressrelease som ligaledningen skickat ut säger man att Shawn Horcoff har överträtt de gemensamma regler som NHL och spelarfacket NHLPA kommit överens om i vad som kallas för Performance Enchancing Substances Program.

Senare under tisdagen gjorde Horcoff ett uttalande via NHLPA där han säger:

– Jag försökte skynda på läkningen av en skada jag hade i höstas. Jag var inte medveten om att det medel jag använde mig av var förbjudet av NHL, men det är ingen ursäkt.

– Jag borde ha gjort bättre research och kontrollerat med NHL och NHLPA:s läkare. Jag tar på mig det fulla ansvaret för mina handlingar och är ledsen över vad som hänt, säger Horcoff i uttalandet.

Horcoff: Jag är ångerfull

Han uppger sig också vara ångerfull.

– Jag har under hela min karriär känt mig lyckligt lottad över att ha kunnat spela hockey och jag ångrar hur det här påverkar mitt lag och våra fans. Jag ser fram emot den dagen när jag kan vara tillbaka på isen och hjälpa laget i jakten på en slutspelsplats.

Horcoff är en veteran i NHL och har spelat Edmonton Oilers, Dallas Stars och nu sedan i höstas i Anaheim Ducks, där han varit forward i tredje- eller fjärdekedjan under den senaste tiden.

Han är lagkamrat med svensktrion Hampus Lindholm, Jakob Silfverberg och Rickard Rakell och har på 46 matcher producerat tio poäng, sex mål och fyra assist.

Horcoff spelade under lockoutsäsongen 2004-05 i Mora IK, där han på 50 matcher gjorde 46 poäng, 19 mål och 27 assist.

Shawn Horcoff har under 14 säsonger i NHL spelat 994 matcher och producerat 506 poäng, 186 mål och 320 assist.

Klubben står bakom beslutet

Förutom avstängning och dryga böter måste Horcoff nu genomgå en process med samtal och trolig rehabilitering enligt de regler, som finns i NHL:s program för missbrukare, som går under benämningen Program for Substance Abuse and Behavioral Health.

Anaheim Ducks general manager, Bob Murray, har lämnat en kort kommentar, där han säger att klubben till fullo stödjer åtgärderna från NHL och NHLPA och att man också kommer att ge Shawn Horcoff allt stöd han behöver under processens gång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag