Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

NHL–stjärna hittades död - blev bara 35 år

Här är fler av dagens sport-toppnyheter.
Steve Montador, i mitten. Foto: CHRIS YOUNG / AP CP
Montador i slagsmål med Dallas Bill Guerin. Foto: MATT SLOCUM / AP
Montador under sin tid i Buffalo. Foto: MATT SLOCUM / AP

Uppmärksamheten runt huvudskador har bara ökat.

Men ändå fortsätter NHL att kämpa emot. 

Bland annat mot familjen till Steve Montador, som hittades död i sitt hem vid 35 års ålder.

”Alla skador som Montador fått orsakades, helt eller delvis, av Montadors egna brist på omsorg och felgörande”, anser NHL.

12 november, 2018. Efter flera år av diskussioner fastställdes domen för de mer än 300 före detta NHL-spelare som stämt NHL. Anledningen till stämningen? Att ligan misslyckats med att skydda dem från huvudskador eller varnat för riskerna att spela.

Utdelningen?

Nästan 176 miljoner kronor.

Men det har inte varit enkelt. NHL har fightats emot, på alla möjliga sätt, för att få det här att försvinna. Många tror att det har varit deras plan, att få spelarna att ”ge upp”.

Utöver det får även spelarna genomgå neurologiska undersökningar, testar man positivt på två eller fler punkter kommer de att få medicinsk vård upp till cirka 700 000 kronor. 

Uppmärksamheten av hjärnskador inom idrotten har bara vuxit under senare år, både i NHL och ännu mer i NFL.

”Glorifierade våld i spelet”

Redan ett år innan stämningen mot NHL startade hade över 5000 pensionerade spelare redan börjat jobba emot NFL, på grunderna av att de dolt information angående långtidseffekterna av upprepat trauma mot huvudet.

”De har med vilje dolt bevis medan de glorifierade och främjade våld i spelet,” ansåg man.

Det slutade med cirka 205 miljoner kronor, medicinska kostnader upp till cirka 700 000 kronor samt beslutet att det gäller för alla pensionerade spelare, inte bara de som var en del av stämningen.

Lite mer än NHL alltså.

Men är man ändå nöjd med resultatet? På ett sätt, nej. Till skillnad från NFL har NHL inte gått med på att skapa en trygghet och försäkra framtiden för pensionerade spelare.

Fick tolv (!) hjärnskakningar

Bakom den här stora stämningen, den största som ligan sett, finns en individuell stämning som hamnat i skymundan, som uppdaterades i dagarna. 

Vi backar bandet till den 15 februari, 2015. 

Den forne NHL-spelaren Steve Montador hittas död i sitt hem, endast 35 år gammal.

Det är inte ofta som 35-åriga ishockeyspelare avlider av naturliga orsaker. Men när det händer, går tankarna ofta till samma sak – eftersviterna av hjärnskakningar.

Bara en kort tid innan dödsfallet berättade Montador, i en intervju med Peterborough Examiner, att han drogs med depression under hans NHL-karriär efter flertalet hjärnskakningar. 

Enligt honom själv hade han fått hela tolv (!) hjärnskakningar under sina sista tre säsongerna.

”Jag kommer aldrig bli normal”

Några månader efter dödsfallet kom beskedet. Montador hade drabbats av CTE.

För att förklara. CTE är en diagnos som kan beskrivas som kroniska skador på hjärnan efter döden, och länkas i flera fall ihop med hjärnskakningar när det gäller idrottare. Däremot drabbas inte alla som får hjärnskakningar av CTE – men det går heller inte att se förrän efter döden.  

Enligt Montadors bror, Chris, visste hans bror att det här skulle bli utfallet för honom. 

”Jag kommer aldrig bli normal”, ska han ha känt.

Det som kännetecknar CTE är just det, man blir aldrig bättre. Och det skapade ett ohälsosamt sökande för Steve Montador. Han ville veta allt.

– Han pratade med så många läkare och tränare så när han fick reda på att han kanske aldrig skulle bli normal, så skrämde det honom förmodligen. Han visade det inte på familjeträffar, men jag vet att han, djupt nere, inte var sig själv, sade hans bror.

”Egna brist på omsorg”

Det har nu gått fyra år sedan familjen till Steve Montador valde att stämma NHL för att ha främjat våld och även vunnit på det medans man inte meddelat spelarna om riskerna av upprepade långsiktiga hjärnskador.

Det tvingades sättas åt sidan på grund av den stora stämningen mot NHL, som nyligen avslutades.

Bara för några dagar sedan skickade NHL in en ansökan om att förflytta åtalet tillbaka till Chicago, i samband med en lång text där de menar att de inte har något med skadorna att göra.

”Alla skador som Montador fått orsakades, helt eller delvis, av Montadors egna brist på omsorg och felgörande, och/ eller av redan existerande förhållanden och/eller andras brist på omsorg och felgörande vilket NHL inte har något ansvar eller kontroll”, ansåg NHL.

Utredningen är fortfarande öppen och vad som kommer att ske angående Montador är oklart. Men med uppmärksamheten som vuxit framkommer fler frågor.

Hur kan NHL jobba med det här?

Och kanske ännu viktigare, kommer de att jobba mer med det?

Idrottare som drabbats av CTE

Derek Boogard, NHL, död vid 28 år: Han var slagskämparnas slagskämpe som fått många smällar. Efter sin sista match i december 2010 väntade några månader av depression och ett utvecklat problem med piller innan han hittades död i sitt hem. Efter det fastställdes det att han fått CTE.

 

Aaron Hernandez, NFL, död vid 27 år: Hernandez historia har blivit en uppmärksammad sådan. Hans karriär tog slut efter att han hamnat mitt i en mordutredning. Han dömdes och satt i fängelse, där han även tog självmord. Senare framkom det att han led av ”den allvarligaste formen av CTE som läkarna sett i en 27-åring.”

 

Bob Probert, NHL, död vid 45 år: 246 slagsmål. En av NHL:s mest skräckinjagande spelare. Men utanför isen präglades hans liv av alkohol och droger. Han föll senare ihop på en båttur framför sin familj, endast 45 år gammal. Även han led av CTE.

 

Todd Ewen, NHL, död vid 49 år: Precis som resten av de nämnda hade Ewen rollen som ”enforcer”. Men det slutade tragiskt, han begick självmord redan som 49-åring. Enligt hans fru hade han alla symptom av CTE, ändå var första beskedet från läkarna att han inte hade det. Det använde Gary Bettman i den nämnda rättegången som bevis för att det inte fanns en länk mellan smällar i hockeyn och CTE. Men ny information visade att han hade drabbats av det.

 

Andre Waters, NFL, död vid 44 år: Han sågs som en tuff spelare som ofta använde huvudet i hans tacklingar. Efter hans karriär blev han deprimerad och tog sitt liv vid 44 års ålder. Efter hans död beskrev läkarna hans hjärnvävnad likt en 85-årig i de tidiga stadierna av Alzheimers.