Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NHL släpper inga spelare till OS 2018

Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter Nilsson

LOS ANGELES/STOCKHOLM. OS 2018 i Pyeongchang blir stjärnfattigare i ishockeyn.

NHL kommer inte att släppa spelare till de olympiska spelen.

– Fullständig katastrof. Riktigt dåligt för hockeyn. Världens sämsta beslut. Så tråkigt att vi inte har något att säga till om, säger Erik Karlsson.

Han får medhåll av Gabriel Landeskog.

– Jag trodde att det var ett försenat aprilskämt. Jag tycker att det är sjukt tråkigt, dels för oss som spelare självklart, som drömmer om att få vinna OS-guld, men också för fansen och speciellt det svenska folket, säger Coloradostjärnan.

NHL-spelares deltagande i de olympiska spelen har varit en följetong under vintern. Nu har beskedet kommit, och det är ett tråkigt besked för alla ishockeyälskande tittare.

NHL kommer nämligen inte att släppa spelare till de olympiska spelen då de inte anser att man vinner något på att sända spelare till OS och pausa säsongen under mästerskapet.

I ett officiellt uttalande skriver NHL:

"Vi var öppna att höra från andra parter som har ett intresse i ämnet som skulle ge anledning för styrelsen att överväga deras starka åsikter i ämnet. Ett antal månader har nu gått och ingen meningsfull dialog har skett. I stället har IOC (arrangörer för ishockey-turneringen i OS) meddelat att NHL:s deltagande i OS 2022 är helt beroende på att de också deltar i Sydkorea 2018."

Svenska besvikelsen över beskedet

Det här beskedet från NHL innebär att de deltagande nationerna först och främst får använda sig av spelare från de europeiska ligorna.

Flera svenska NHL-spelare är missnöjda över beskedet:

– Känns ju skit, så klart. Väldigt, väldigt tråkigt för oss spelare och framför allt är det synd om alla hockeyfans som vill se sina bästa spelare i OS. Men det ska sägas att det här helt och hållet är ett beslut av NHL. Finns inte en enda spelare, som inte skulle vilja åka på OS och det har hela NHLPA fajtats för. Men sedan när lyssnar NHL på spelarna? Brist på hänsyn och respekt, tycker jag, säger Anton Strålman.

– Jag tycker att det är tråkigt, så klart. Jag är uppvuxen med att följa landslaget och framför allt OS. Minns så väl Turin med Foppa, Sundin och Lidström-målet. Något man själv skulle vilja uppleva. Jag tycker hockeyn hör hemma i OS med de absolut bästa spelarna. Tråkigt, absolut, säger John Klingberg.

"Det är nyheter som gör mig besviken. NHL-spelarna kommer inte vara med på OS 2018. De kastar bort en enorm chans att marknadsföra sporten på den största scenen. Men framför allt är det tråkigt för alla spelare som inte får delta i en av idrottsvärldens största äventyr", skriver Henrik Lundqvist på Twitter.

De är inte ensamma om att vara både besvikna och förbannade.

"Jag är extremt besviken"

SportExpressen var under måndagskvällen i kontakt med många av våra största stjärnor i NHL och de var upprörda.

– Jag är extremt besviken över beslutet. Väldigt tråkigt att vi spelare inte har mer inflytande, menar Alexander Steen.

Mikael Backlund ger den här kommentaren:

– Visst är jag besviken, det är verkligen tråkigt. Oavsett om jag hade blivit uttagen eller inte, så är det tråkigt, tycker jag och framför allt för sporten och fansen, säger Mickis.

Nicklas Bäckström är vår poängkung i NHL just nu och han uttrycker också sin besvikelse.

– OS har ju varit en dröm att få spela ända sedan man var liten, säger Bäckis.

Lagkamraten Marcus Johansson i Washington Capitals håller med:

– OS är ju väldigt stort och någonting jag tror att alla vill spela och representera sitt land.

Oscar Klefbom är en av våra unga backar i NHL, som hade varit OS-aktuell nästa år.

– Beslutet om OS är riktigt jäkla dåligt. OS är något man drömt om, säger Oscar.

Nashvillebacken Mattias Ekholm var med i Tre Kronor i World Cup i september, han har den här åsikten:

– Rent spontant är det sjukt tråkigt. Jag vet att det inte finns någon spelare, som inte vill medverka i OS. Men samtidigt kan jag inte alla detaljer kring hur de kom till detta beslut, så jag förlitar mig på att NHL fattat rätt beslut i denna fråga, menar Mattias.

Även Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg är besviken:

– Det är väldigt synd för turneringen och en stor förlust för sporten hockey, säger han till TT.

Washington Capitals stjärnspelare kan delta ändå

Washington Capitals, och Rysslands, stora stjärna Alexander Ovetjkin har tidigare meddelat att han kommer att åka till OS oavsett NHL:s deltagande, och NHL-klubbens ägare Ted Leonsis har sagt att han kommer stötta de spelare som vill åka till Pyeongchang.

– Jag kan inte tänka mig att spelarna kommer att säga nej till att åka till OS. Det är spelarnas liga. Om Alexander Ovetjkin och Braden Holtby och Nicklas Bäckström säger "Vi vill åka och representera våra länder", hur ska jag då kunna säga nej? Jag kanske får böter. Jag kanske blir bestraffad på något sätt, men jag känner att jag är med Nick, Braden och Alex, sa han till NHL.com.https://twitter.com/PR_NHL/status/848985459589914624