Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dödshotas efter bilden: ”Avskum”

Tim Brent, till höger. Foto: FRANK GUNN / AP THE CANADIAN PRESS
Den utskällda bilden. Foto: Instagram

NHL-profilen Tim Brent gick på en jakttur och dokumenterade resultatet på de sociala medierna.

Då kom folkstormen – och dödshoten. 

Tim Brent är ett bekant namn för alla NHL-intresserade. Han spelade i storklubbar som Toronto Maple Leafs och Chicago Blackhawks och fick en Stanley Cup-ring när Anaheim Ducks vann den anrika turneringen säsongen 2006/2007. 

Men med en enda bild på Twitter har Brent gått från aktad hockeypensionär till utskälld och kontroversiell. Förklaringen finns att finna i ett foto som Brent publicerade efter en jakttur. 

Poserar med dött djur

På bilden poserar Brent bakom en ihjälskjuten grizzlybjörn.

"Okej, kompisar, här är min grizzly! Vi förföljde honom, men han upptäckte oss när vi var ungefär 80 meter bort. I stället för att fly vände han och sprang rakt mot oss. Det var väldigt lätt att se att den här besten styrde över dalen där vi jagade och inte var rädd för något", skriver Brent. 

https://twitter.com/Brenter37/status/1039282539628777473

Bilden väckte gott om reaktioner från en mängd djurvänner. Ricky Gervais, komiker och skådis känd från BBC:s kultserie The Office, gjorde sina miljoner följare varse om bilden och antydde att Brent blivit sexuellt upphetsad av att ha "mördat den där vackra björnen". 

https://twitter.com/rickygervais/status/1040523082182680576?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1040523082182680576%7Ctwgr%5E373939313b636f6e74726f6c&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.foxnews.com%2Fgreat-outdoors%2F2018%2F09%2F16%2Fformer-nhl-player-called-disgusting-receives-death-threats-after-posting-pictures-grizzly-bear-hunt.html

Fler hatiska kommentarer fortsatte att strömma in därefter. Amanda Abbington, som spelar John Watsons fru i BBC-serien Sherlock, skrädde inte orden.

”Du är ett svin”

"Du är ett svin. Ett idiotiskt, inavlat, känslokallt avskum till svin", skriver Abbington.  

Tour de France-cyklisten Robbie McEwen var lika frän i tonen. 

"Jag skulle betala för att se en björn döda dig och äta upp dig", skriver han. 

Det inkom även rena hot, vilket Brent senare gjorde sina följare uppmärksamma på. Han publicerade en skärmdump av en tweet där någon hotade med att skicka en mexikansk kartell på honom. 

Blev mordhotad

"Det här är vad vi måste leva med som jägare och beskyddare av ekosystemen. Det är den här typen av meddelanden som jag får på Twitter när jag berättar om mina älg- och björnjakter. Jag skulle vilja veta om det här räknas som hot och näthat i Twitters ögon?", skriver han. 

Brent har dock lagen på sin sida. Enligt Yukons miljölagar får en jägare skjuta grizzlybjörnar för att hålla stammantalet nere – men max en var tredje år.