Pierre PilotePierre Pilote
Pierre Pilote
Pierre Pilote (till vänster) deltog vid Blackhawks Stanley Cup-firande 2013 Foto: M. SPENCER GREEN / APPierre Pilote (till vänster) deltog vid Blackhawks Stanley Cup-firande 2013 Foto: M. SPENCER GREEN / AP
Pierre Pilote (till vänster) deltog vid Blackhawks Stanley Cup-firande 2013 Foto: M. SPENCER GREEN / AP

NHL-legendaren Pierre Pilote död

Publicerad

NHL-legendaren Pierre Pilote har dött.

Kanadensaren blev tre gånger utsedd till ligans bästa back.

"Vi är så stolta över vad vår far åstadkom i sin professionella karriär", skriver hans familj i ett pressmeddelande.

Ingen spelare kommer någonsin mer spela med nummer 3 på ryggen i Chicago Blackhawks tröja. Det numret hissades upp i taket 2008, för att hedra Pierre Pilote och Keith Magnuson, som båda bar trean.

Pierre Pilote är en av NHL-hockeyns stora försvarsspelare genom tiderna, och han mottog Norris Trophy tre gånger. Och detta trots att han inte spelade organiserad hockey innan 17 års ålder.

Han spelade 14 säsonger i ligan, samtliga för Chicago förutom avskedssäsongen 1968/69 då han lirade för Toronto. 1961 vann han Stanley Cup för Blackhawks.

Han blev invald i Hall of Fame 1975.

"Våra innersta tankar"

På söndagen bekräftade Chicago Blackhawks att Pilote dött, 85 år gammal. Klubben skriver:

"Vi vill erbjuda våra innersta tankar till Pierre Pilotes familj, i sorgen efter hans död. Pierre var en av de mest prisade backarna i NHL:s historia, och var en värdefull medlem av mästarlaget 1961. Vi kommer att minnas honom för hans tuffhet, ledarskap och pålitlighet på isen – vilket bevisas både av att han var kapten och att han spelade 376 matcher på raken. Vi är för alltid tacksamma för hans bidrag till Blackhawks och sporten ishockey."

Hans familj skriver i ett pressmeddelande:

"Vi sörjer vår far, men vår familj kommer allt att minnas Blackhawks organisation för att ha gett oss så många speciella ögonblick. Vi är så stolta över vad vår far åstadkom i sin professionella karriär, och tacksamma för att hans eftermäle kommer att bevaras genom att hans nummer tre har pensionerats av laget."

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag