Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NHL-legendaren död: ”Han var en stor ledare”

Foto: John Angelillo/UPI/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. New York Islanders och NHL har sorg.

Clark Gillies, en av lagets stora stjärnor under den fantastiska sviten med fyra raka Stanley Cup-titlar under åren 1980-83, avled i fredags, 67 år gammal.

Gillies var förebilden för den moderna eran av power forwards i NHL och blev invald i Hockey Hall of Fame 2002.

Clark Gillies var tillsammans med svenskarna Stefan Persson och Anders Kallur en av de 17 spelarna som var med och vann alla fyra mästartitlarna under Islanders storhetstid i början av 80-talet.

Gillies var tuffingen i Islanders förstakedja med Bryan Trottier och Mike Bossy. Men Gillies var ingen vild slagskämpe, han var en storväxt ytterforward som både kunde agera målskytt och framspelare. Han var respekterad av alla motståndare, som undvek att reta upp honom med tanke på Gillies storlek och räckvidd.

”Han var en stor ledare”

Han producerade 319 mål och 378 assist under sina 958 matcher i NHL:s grundserie och ytterligare 47 mål och 47 assist på 164 slutspelsmatcher.

– NHL sörjer Clark Gillies bortgång. Han var en stor ledare både på isen och i området på Long Island, där han levde och verkade i början av 80-talet. Han definierade uttrycket power forward under sina 14 säsonger i ligan, säger NHL-bossen Gary Bettman i ett uttalande.

Gillies var klubbens lagkapten under en period i slutet av 70-talet innan backstjärnan Denis Potvin tog över C-et på matchtröjan.

Clark Gillies avslutade sin NHL-karriär med två säsonger i Buffalo Sabres innan han lade av 1988.

Annons | HockeySverige

Hockeysverige Plus - kom närmare sporten du älskar.
Just nu för 69 kr i månaden.