Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NHL-konflikten kan vara på väg att lösas

Foto: Darryl Dyck

LOS ANGELES. Hoppet om en lösning av NHL-konflikten lever.

Ligaledningen och spelarfacket träffades under fem timmar i New York i går och nya förhandlingar ska äga rum i dag, fredag.

Men parterna avslöjar inget om hur långt man kommit.

- Vi har mer jobb framför oss, var det enda NHL-chefen Gary Bettman sa när han kom ut från det advokatkontor på Manhattan där gårdagens hemliga samtal ägde rum.

NHLPA-bossen Donald Fehr var lika fåordig han:

- Jag tänker inte karaktärisera förhandlingarna utan säger bara som jag sagt förut, det är bättre att fortsätta prata än att inte göra det.

Svenskproffsen vill spela

En rundringning av SportExpressen.se till några av de svenska hockeystjärnorna i NHL under torsdagen visade att det finns en nyväckt optimism om att en lösning kan komma inom kort.

- Man sitter inte i sju timmar, som man gjorde härom dagen, utan att det finns en strimma hopp om en överenskommelse, säger Henrik Sedin, Vancouver Canucks lagkapten.

Tvillingbrorsan Daniel är inne på samma linje:

- Det verkar som om man är på väg att komma fram till något. Det värsta med lockouten, som nu är inne på åttonde veckan, är att inte veta något slutdatum.

Niklas Kronwall i Detroit Red Wings tror också att man är på rätt väg.

- Att man förhandlat under tre dagar i rad och tänker fortsätta visar väl att framsteg görs. Jag hoppas på en lösning inom kort, säger Kronwall.

Spelklart tio dagar efter nytt avtal

Den stora stötestenen i förhandlingarna är hur spelarna ska kompenseras när deras andel av intäkterna i det nya kollektivavtalet ska minskas från 57 till 50 procent.

Det betyder uppemot sex miljarder kronor i minskade spelarlöner, och när sedan den pågående lockouten gör att man inte kommer att kunna spela 82 matcher i grundserien den här säsongen är det osäkert hur stor förlusten blir för spelarna.

NHL har sedan tidigare ställt in alla matcher fram till den 30 november.

Enligt uppgifter i nordamerikanska media har NHL sagt att man behöver tio dagar från det att ett nytt kollektivavtal undertecknats fram till en seriestart.

Ett datum som nämnts är den 1 december och då skulle man hinna med 60 omgångar i grundserien säsongen den här säsongen.

Vännerna vittnar om en annan sida hos Johaug

REPORTAGE: Personerna i Therese Johaugs närhet berättar: ”Haft det otroligt tufft”