Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NHL-klubben storstädar – Sedinarna får större roll

Henrik och Daniel Sedin.
Foto: DARRYL DYCK / TT NYHETSBYRÅN
Jim Benning.
Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN
Travis Green.
Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Så kom då beskedet alla väntat på i några veckor.

Vancouver Canucks sparkade på söndagen general managern Jim Benning och tränaren Travis Green.

Bennings jobb kommer att skötas av en grupp medarbetare, där Daniel och Henrik Sedin ingår.

In i båset som ersättare för Green kommer den 66-årige veterancoachen  Bruce Boudreau.

Han kommer att stå i båset och leda Oliver Ekman-Larsson, Nils Höglander, Elias Pettersson och deras lagkamrater redan på måndagskvällen när Los Angeles Kings kommer på besök.

Efter lördagskvällens 1-4-förlust mot Pittsburgh Penguins hemma i Rogers Arena förstod ägarfamiljen Aquilini att man inte hade något val.

Under matchens slutminuter hördes rop som ”Sparka Benning” riktade mot general managern Jim Benning. 

Droppen kom senare när någon av hemmafansen kastade in sin Canuckströja på isen. Ett tecken att man givit upp på laget.

Förlusten i lördags var den 10:e på de 13 senaste matcherna och Vancouver ligger sist i tabellen för NHL:s Pacific division.

Ska man lyckas rädda säsongen och ta sig till slutspel måste man börja vinna nu.

Något ”bondeoffer” var det inte tal om utan ägaren Francesco Aquilini sparkade alla som haft huvudansvaret för höstens fiasko.

Sedinarnas roll växer

Enligt Sportsnets Iain MacIntyre, så drog Benning med sig sin assisterande general manager, John Weisbrod, i fallet och Greens andretränare, Nolan Baumgartner, fick också gå. 

Klubben ska nu ledas av en grupp bestående av Chris Gear, som blir tillförordnad GM, Ryan Johnson, Daniel Sedin, Henrik Sedin och en annan före detta klubbikon, Stan Smyl.

Nye coachen Bruce Boudreau får Scott Walker som sin assisterande tränare.

Tvillingarna Sedin kom in i rollen som rådgivare till Benning och ägarna i somras och har ägnat hösten åt att sätta sig in i klubbens organisation och verksamhet, där de haft ett speciellt öga på farmarlaget Abbotsford Canucks i AHL.

Nu växer Sedinarnas arbetsuppgifter och ansvar markant. Räkna med att de kommer att vara tunga röster när det gäller lagbygget och spelarutvecklingen inom organisationen, vilket också förstås omfattar alla talanger man draftat och spelarna i farmarlaget i AHL.

Dystert slut för Travis Green

För Travis Green blev det ett dystert slut i Vancouver, då han så sent som i maj skrev på ett nytt 2-årskontrakt med Canucks.

Han lyckades bara få ut åtta vinster på lagets 25 matcher den här säsongen. Green fick jobbet som coach i Vancouver inför säsongen 2017-18 när han ersatte Willie Desjardins.

Under de fyra säsongerna med Green som huvudtränare vann Canucks 133 seriematcher, förlorade 147 under ordinarie speltid och ytterligare 34 efter förlängning.

Ersättaren Bruce Boudreau har tidigare coachat Washington Capitals, Anaheim Ducks och Minnesota Wild. 

Han vann Jack Adams Award säsongen 2007-08, priset som går till NHL:s bäste tränare, när han coachade Washington Capitals.

Boudreau aldrig i Stanley Cup-final

Men Boudreau har trots att han har en imponerande statistik – 567 segrar, 302 förluster och 115 förluster i förlängningen, aldrig tagit ett lag till final i Stanley Cup.

Han får chansen att visa hur han vill att Vancouver Canucks ska spela redan natten till tisdagen, svensk tid, när man tar emot Los Angeles Kings.

Kings svenske anfallsstjärna, Adrian Kempe, svarar så här på SportExpressens fråga om det är en fördel att möta Canucks direkt efter deras tränarbyte eller om han räknar med att de kommer extra taggade?

– Jag vet inte. Tror nog de kommer ut taggade och vi måste ha samma mentalitet, som vi hade idag mot Edmonton.

Den matchen vann Kings med 5-1 efter två mål av just Adrian Kempe.

FOTNOT. SportExpressen har sökt Daniel och Henrik Sedin för en kommentar.