Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NHL-ikonen: "Det här måste tas på allvar"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ken Dryden
Foto: Georges Alexandar/Creative Common
Patrik Laine efter smällen som gav honom en hjärnskakning förra säsongen.
Foto: JEFFREY T. BARNES / AP TT NYHETSBYRÅN

Ken Dryden är arg över att så många hockeyspelare drabbas av huvudskador och lägger stor skuld på NHL-chefen på Gary Bettman.

I en intervju med SPORT-Expressen förklarar Ken Dryden hur vi får en bättre hockeyvärld och dödar myter om "tuff hockey".

– Vi kan enkelt få en säkrare miljö för spelarna. Om bara Gary Bettman vill, säger Ken Dryden. 

Som spelare vann Ken Dryden sju Stanley Cup med Montreal Canadiens.

Som ledare var han under flera år Mats Sundins chef som president för Toronto Maple Leafs.

Dessutom har Ken Dryden skrivit bästsäljande böcker, varit politiker i Kanadas parlament, under en tid även minister.

Som 70-åring skulle han kunna varva ner.

I stället har han skrivit en bok som skakar om NHL - "Game Change" handlar om NHL-spelaren Steve Montador som dog blott 35 år ung och då kunde läkare konstatera att han hade CTE, kroniska skador på hjärnan efter trauma.

Ken Dryden berättar om sportens utveckling och problem med huvudskador genom Steves öde.

Det är omöjligt att inte bli berörd och illa till mods.

– Spelare som drabbas av hjärnskador är den största frågan för sporten ishockey just nu. Vi är medvetna om riskerna och farorna. Men vad gör beslutsfattarna med den medvetenheten? Ingenting, säger Ken Dryden i en intervju med SPORT-Expressen och fortsätter:    

– Detta är något som måste tas på allvar. Nu! Och det är inte så mycket som krävs.


LÄS MER: SANNY LINDSTRÖM: Tårarna rinner längs kinderna.

De tuffaste spelarna slogs sällan

Ken Dryden dödar myter i sin bok.

Den främsta invändningen mot att ta bort slagsmål helt eller ändra regler för tacklingar är att "det kan man inte göra, för det här är hockey" eller "så här har det alltid varit inom hockeyn".

– Det finns de som kallar sig traditionalister som säger att det inte går att ändra något med sporten. Men vi har sett förändringar i sporten genom alla tiderna. Från början fick man inte ens passa pucken framåt, säger Ken Dryden.

De första tolv Stanley Cup-vinnarna spelade i en liga där det inte var tillåtet att passa pucken framåt.

Hockeyn har haft spelare som spelat nonstop, som bandyspelare.

Under många år hade inga spelare, inte ens målvakterna, hjälmar på huvudet. 

Ken Dryden visar också med statistik hur spelet förändrats när det gäller målskytte och utvisningar. 

Som att de tuffaste spelarna på 50- och 60-talet som har rykte om att vara riktiga hårdingar slogs väldigt sällan slogs. Ökända tuffingar som Gordie Howe och Lou Fontinato slogs i själva verket bara fyra-fem gånger per säsong på 50-talet.


LÄS MER: Tollefsen om hur livet förändrades efter smällen.

Gordie Howe gjorde bara två Gordie Howe hattricks

Ett måttstock på kanadensisk förträfflighet och tuffhet har länge kallats ett "Gordie Howe hat trick" - som innebär ett mål, en assist och ett slagsmål i en match.

Som om det en gång var  vardag för den store Gordie Howe.

– Han spelade över 2400 matcher och fick ihop 2400 utvisningsminuter, men Gordie Howe själv gjorde bara "Gordie Howe hattrick" två gånger genom alla år, berättar Ken Dryden.

Dryden menar att hockeyn kan ta stora steg för att utvecklas till det bättre.

– Vi kan visst göra förändringar. Det finns andra vägar att gå än de vi är vana vid. Det gäller bara att ta steget, menar Dryden.

Han pekar ut två förändringar som Gary Bettman och NHL borde genomföra omedelbart och som skulle göra hockeymiljön säkrare för spelarna,

Dryden påpekar att allt börjar med NHL, beslut i världens största och mäktigaste hockeyliga får genomslag i resten av hockeyvärlden.

– Först ska NHL ta bort det här med att "fullfölja tacklingar", i dag är det en ständig diskussion i samband med tacklingar. Var spelaren tacklingsbar? Hade han spelat ifrån sig pucken precis innan? I dessa typer av situationer får spelare otäcka smällar. Så vi gör det enkelt. Varje tackling på spelare utan puck straffas. Så ingen ska vilja chansa med att "fullfölja tackling" som drabbar oskyddade spelare som spelat ifrån sig pucken.

– Sen ska samtliga smällar mot huvudet straffas. Om någon går in lågt med huvudet spelar ingen roll. Vi straffar alla smällar som träffar huvudet. Detta inkluderar också slagsmål, en knytnäve mot huvudet är ett slag mot huvudet och det ska vara utvisning.


LÄS MER: Derek Boogards jobb var att slåss på isen – det blev hans död. 

"Slagsmålen måste bort"

Ken Dryden vill få bort slagsmålen helt ur sporten.

– Vi pratar så mycket om att vi vill få bort smällar mot huvudet, men vi har kvar fighting i NHL. Visst, det ger fem minuters utvisning, men det finns fortfarande i sporten och det pratas om vem som vinner en fight. Vi pratar aldrig om vem som vinner en slashing eller armbågstackling. Sedan är det samma straff för båda som slåss. Om du gör en värre slashing får du värre straff, om du knockar en motståndare i en fight får du lika långt straff som den du knockat. Slagsmålen måste bort.

Kan du få med dig Gary Bettman och NHL på detta?

– Jag hoppas det. Jag tror inte han är som chefer för tobaksbolag var förr som inte ville medge faran med rökning eller som dagens klimatförnekare. 

När Ken Dryden nyligen höll ett föredrag inför publik i samband med en boksignering i Kanada frågade han hur många av dem som var där som kommit i kontakt med hjärnskakningar inom hockeyn, antingen själva, genom egna barn eller någon i närmaste bekantskapskretsen - 75 procent i lokalen räckte upp handen.


LÄS MER: "Doktor Död" slår larm – men ignoreras av NHL.

"NHL gör allt för att väcka tvivel"

– När jag var liten spelade många av oss hockey för det inte fanns något annat att göra. Nu finns det väldigt många alternativ och med alla hjärnskakningar är det många som väljer bort hockeyn.

Ken Dryden hyllar dagens snabba hockey och de skickliga superstjärnorna i NHL.

– Spelarna har aldrig varit snabbare och skickligare än i dag. Det är vad sporten borde handla om. Inte om spelare som får hjärnskador. 

Men handlar det inte till sist om pengar, NHL vill precis som amerikanska fotbollsligan NFL undvika några medgivanden om skador för att inte bli stämda?

– Det pratats ofta från de här ligorna om att det inte går att bevisa att spelare blir skadade i just ligaspelet, att det kunnat hända tidigare i livet och det pekas på att de haft andra problem. NHL och NFL gör allt för att väcka tvivel.  

– Men stämningarna just nu är summor som ligorna kan hantera och detta är något de måste ta itu med. Säkerheten för spelarna måste gå först. Annars kommer vi i framtiden säga: vad gjorde de 2017? Ligorna måste ha vetat om riskerna och forskningen fanns där, det var en situation som beslutsfattarna kunde hantera. Ändå gjorde de inget.

Ken Dryden menar att NHL och NFL har sin chans nu. Både med att förbättra säkerheten för sina spelare och för att undvika ännu värre stämningar i framtiden. 

– Nu kan detta hanteras, men om inget görs nu, så kommer både lag och ligor blir mer sårbara framöver.