Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Otroliga comebacken: ”Väldigt känslosamt”

Foto: Frank Gunn / AP

LOS ANGELES. Det var en historisk comeback.

Och för Oskar Lindblom, 24, slutade den på bästa möjliga sätt.

Han fick vara med och rädda kvar Philadelphia i Stanley Cup efter att ha gjort sin första match på nio månader efter den svåra cancersjukdomen.

Men det krävdes två förlängningar och drygt 95 minuters spel innan man hade 5-4-segern över New York Islanders klar.

– Jag försökte tänka positiva tankar under cellgiftsbehandlingen och det var den här dagen jag längtade efter, säger Lindblom under presskonferensen efter matchen.

Alla Lindholms lagkamrater och även Islandersspelarna klappade med sina klubbor i isen eller mot sargkanten när Oskar kom ut till sin första tekning någon minut in i matchen.

– Vilken otroligt känslofylld upplevelse för oss alla, sa förre NHL-målvakten Kevin Weekes i tv-studion hos NHL Network.

Med två raka vinster efter förlängning har Philadelphia hämtat upp ett 1-3-underläge i matcher till 3-3 och fått till ett sjunde och avgörande möte på lördag i den här kvartsfinalserien.

Ivan Provorov sköt det matchavgörande målet efter 15.03 minuter av den andra förlängningsperioden.

Men matchens snackis var Oskar Lindholm.

Utan tvekan.

– Det var väldigt känslosamt att se Oskar tillbaka på isen. Speciellt när de ordnade en paus före tekningen när han kom ut och alla spelare i båda lagen ställde sig upp. Det går egentligen inte att beskriva det mer än att man är så glad att se honom tillbaka. Jag tror att det gav oss alla lite extra energi, säger lagkamraten och kompisen Robert Hägg till SportExpressen.

Det här var hans första match sedan de 7 december förra året.

Några dagar senare fick han beskedet att han drabbats av cancersjukdomen Ewing´s sarcoma och behövde cellgiftsbehandling.

Han blev utskriven från sjukhuset i Philadelphia första veckan i juli.

I natt, svensk tid, var han tillbaka i spel och det blev 25 byten och 17.30 minuter i måstematchen mot Islanders.

Oskar bildade kedja med Tyler Pitlick och Derek Grant och hade även tid i Flyers andra powerplayuppställning.

Flyerscoachen Alain Vigneault hyllade Lindholm.

– Jag frågade honom i morse hur han kände sig, då vi hade drabbats av två skador och jag ville höra om han var redo att hoppa in. Jag förklarade vilken roll jag tänkte ge honom, men nu blev det mer istid än vad tanken var då det blev dubbel övertid. Men han är en fantastisk ung man, som alltid vill vara med och hjälpa laget, säger han.

https://twitter.com/NHLFlyers/status/1301671947814744064

Oskar Lindblom tillbaka: ”Historiskt ögonblick”

Redan före nedsläpp var alla expertkommentatorer i amerikansk tv upprymda av att se svensken med tröja nummer 23 på isen.

– Det här är ett historiskt ögonblick och en stor dag för hockeyn. Att Lindblom är tillbaka och spelar nio månader efter den svåra cancersjukdomen är ett mirakel, kommenterade förre Flyersspelaren Keith Jones i sändningen av matchen hos NBC Sports.

Också Anson Carter i expertpanelen var tagen av Oskars comeback.

– Att bara se honom sitta på bänken i spelarbåset vore nog för att lyfta laget och ge dem en känslofylld kick. Med tanke på vad Lindholm gått igenom och nu är tillbaka och kämpar på isen för lagkamraterna i en match som handlar om att leva eller dö i slutspelet är makalöst, sa Carter.

När matchhjälten Ivan Provorov intervjuades i tv efter slutsignalen sa han:

– Underbart att se Oskar på isen med oss igen. Det var ett fantastiskt ögonblick och gjorde den här kvällen än skönare.

Philadelphia fick en drömstart i nattens match och skaffade sig en 2-0-ledning efter knappt tolv minuter genom mål av Kevin Hayes och James van Riemsdyk.

Men precis som tidigare under det här slutspelet tog sig Islanders tillbaka in i matchen.

Den här gången med tre raka mål från Derick Brassard, Matt Martin och Anders Lee.

Michael Raffl kvitterade för Flyers till 3-3, men innan mittenperioden var över hade Mathew Barzal gett Islanders ledningen på nytt.

Det dröjde till mitten av den tredje perioden innan Scott Laughton utjämnade och sedan följde en dramatisk förlängning.

Och en till.

Så kom målet som fulländade kvällen för Philadelphia Flyers.

https://twitter.com/NHLFlyers/status/1301663335449079808