Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NHL agerar: Avbryter allt ryskt samarbete

Samtidigt har minst 368 000 flytt landet.
Foto: DERIK HAMILTON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / JAMES GUILLORY-USA TODAY SPORTS/ SIPA USA
Foto: USA TODAY Network / TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. NHL avbryter allt samarbete med rysk hockey efter invasionen av Ukraina.

Samtidigt har ligaledningen lovat extra hjälp till sina klubbar för att skydda de ryska hockeystjärnorna i NHL sedan några av dem och deras familjer fått uppleva hot.

Sedan Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sammanträtt under måndagen och fattat beslut om att stoppa Ryssland från deltagande i både junior-VM och hockey-VM i år meddelade NHL att man avbryter alla gemensamma projekt med rysk hockey.

Med omedelbar verkan avbryter man alla gemensamma affärsprojekt i Ryssland och gör också en paus när det gäller de ryskspråkiga kanaler man har igång på sociala och digitala medier. 

– Vi avbryter också alla planer på aktiviteter på rysk mark för framtida matcher och turneringar med NHL:s deltagande, heter det i pressmeddelandet.

Ryska stjärnor i NHL

Men NHL har ett annat problem att hantera, som en följd av den ryska invasionen av Ukraina. 

Man har ett stort antal ryska spelare i NHL utspridda över Nordamerika, där många av dem tillhör ligans största stjärnor.

Ta bara regerande mästarna Tampa Bay Lightning, som har världens bäste målvakt Andrej Vasilveskij och anfallsstjärnan Nikita Kutjerov i laguppställningen.

Washington Capitals har en rysk lagkapten och målkung i Alexander Ovetjkin och även Jevgeni Kutnetsov i laget.

Hos St. Louis återfinns Vladimir Tarasenko och New York Rangers marknadsför Artemi Panarin, som ett av de stora affischnamnen.

Hot mot NHL-spelare

Sedan agenten Dan Milstein, som representerar flera av de ryska toppspelarna i NHL, slagit larm om reella hot mot ryska spelare i Nordamerika har ligaledningen utlovat utökat personskydd.

TSN-insidern Darren Dreger skrev på twitter under måndagen att han varit i kontakt med Milstein och fått höra att några av hans klienter hotats både personligen och på sociala medier.

NHL har i samarbete med spelarfacket NHLPA och de enskilda klubbarna sett till att de ryska spelarna får utökat personskydd under den närmaste tiden. 

Även lokala polismyndigheter i spelarnas nordamerikanska städer är inkopplade för att skydda dem.

Kritik mot Alexander Ovetjkin

Alexander Ovetjkin, som under många år visat upp sig tillsammans med den hockeyintresserade ryske presidenten Vladimir Putin, kände sig tvungen i helgen att svara på frågor om invasionen av Ukraina och svarade då att han ”ville ha fred” och var emot allt som har med krig att göra, oavsett om det handlade om Ryssland, Ukraina eller andra länder.

Det fick förre NHL-stjärnan Dominik Hasek, som är från Tjeckien, att kritisera Ovetjkin för samröret med Putin och vad han ansåg vara en vag och feg kommentar.

Hasek föreslog att NHL skulle stoppa de ryska spelarna i ligan tills vidare. Att man skulle skicka hem dem.

Något sådant beslut ser inte ut att vara aktuellt.

”Vi är också fortsatt oroade över välbefinnandet för spelare från Ryssland, som spelar i NHL på uppdrag av sina NHL-klubbar, och inte för Rysslands räkning. Vi förstår att de och deras familjer hamnar i en extremt svår situation”, skriver hockeyligan i ett uttalande på sin hemsida. 

Rysk militärkolonn attackerad: ”Ryker fortfarande”

Bilder visar utbrända fordon och granater på marken.

SANNY LINDSTRÖM: Avgå, Anders Larsson

Annons | HockeySverige

Hockeysverige Plus - kom närmare sporten du älskar.
Just nu för 69 kr i månaden.