Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mysteriet med Lehners konkurs: ”Så märkligt”

Lehners ilska mot NHL under pandemin
Foto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN
Professor Nancy Rapoport.
Foto: Josh Hawkins / UNLV

LAS VEGAS. Efter mångmiljonaffärerna med ormar vill Robin Lehner och hans ombud undanhålla hans NHL-lön från konkursansökan.

Nu ifrågasätts hela förfarandet av expertis i USA, på grund av detaljer i konkursansökan – som kan vara felaktigt gjord.

– Det här är så, så, så märkligt. Ett mysterium, säger professor Nancy Rapoport. 

Robin Lehner rehabar just nu efter den höftoperation som gör att han väntas missa hela säsongen för Vegas Golden Knights. 

Men han är ändå i händelsernas centrum, efter att ha lämnat in en konkursansökan till rätten i Nevada dagen före nyårsafton. 

I den ansökan uppges att Lehner – som skrev på ett femårskontrakt värt drygt 250 miljoner kronor inför förrförra säsongen – ska ha skulder på mellan 10 och 50 miljoner dollar, alltså mellan drygt hundra miljoner kronor och över en halv miljard.

Han köpte bland annat exklusiva ormar för över tio miljoner kronor.

Lehner har ansökt om ”budgetvarianten”

Nancy Rapoport är rådsprofessor på William S Boyd School of Law vid University of Nevada, Las Vegas och har en akademisk och juridisk meritlista som är snudd på lika omfattande som själva lagboken. Bland hennes expertområden finns bland annat konkurslagstiftning. 

Hon blir minst sagt brydd när hon ser över Lehners fall.

– Det kommer bli otroligt intressant att följa det här, säger hon.

Lehners ombud har skickat en ”chapter 7”-ansökan, i stället för en ”chapter 13”-variant.

Kapitel 7-ansökan är en snabbare variant vilket innebär att man kan avsluta sin konkursansökan inom ungefär ett halvår, medan en kapitel 13-ansökan kan ta upp till fem år att få klar, enligt Rapoport.

Så funkar konkursansökan

Kapitel 7 innebär i korta drag att man likviderar alla tillgångar – utom såna som anses undantagna – och sen delar upp det bland fordringsägarna. När konkursen sen är klar kan de som haft skulder att kräva in inte försöka stämma den som gått i konkurs för att få tillbaka mer.

Under kapitel 13 får man i stället behålla sina tillgångar men tvingas betala tillbaka skulderna under längre tid – alla ens inkomster utöver motsvarande existensminimum ska gå till fordringsägarna.

– För de flesta, som inte har så mycket tillgångar, är kapitel 7 att föredra. Och det är lite tidigt att säga här, men jag är verkligen förvånad att ingen har ifrågasatt om han har ansökt under fel avdelning. 

– Det gjordes en lagändring 2005 som slog fast att om man tjänar över en viss summa, så ska man inte komma undan med den snabba lösningen, då får man finna sig i att betala tillbaka under längre tid.

Experten: ”Väldigt konstigt”

Även om Lehner på nåt sätt skulle visa att han har så låg inkomst att han kvalificerar sig för ”budgetkonkursen” i kapitel 7, så kan enskilda fordringsägare ändå försöka driva process för att få sina skulder betalda. 

– Så det är väldigt möjligt att det här bara är början på en lång strid. Oavsett – det är väldigt konstigt. 

Så ska de rädda NHL-kontraktet

Konkursförvaltaren har också skickat in en ansökan som pekar på att man att undantar hans kontrakt med Vegas från konkursboet. Argumentet man använder är att det är ett kontrakt för tjänster som är knutna till Lehner personligen, och går därmed inte att sälja vidare, på samma sätt som andra tillgångar. Därför, hävdar man, har det inget värde för konkursboet.

– Det här är ett mysterium. Det är inget jag har sett göras förut, om man ska uttrycka sig snällt, säger professor Rapoport.

– Vi får se vad domaren gör med det här…

Om Lehnerlägret får igenom sin plan kommer han därmed kunna plocka hem cirka halva kontraktsvärdet, runt 130 miljoner kronor, eftersom ungefär halva kontraktet återstår (2,5 säsonger av fem). 

Huruvida planen går i lås lär visa sig först efter de första mötena i konkursdomstolen i Nevada. Det dröjer ännu ett tag innan ärendet kommer dit. 

Expressen har sökt Lehner genom hans advokat och genom Vegas Golden Knights.

Klubben, genom presskontakten Garrett Calloway, hänvisar till advokaten ”eftersom det här är ett privat ärende”.

Advokaten som driver Lehners ärende har inte velat kommentera.