Jonas Gustavsson tränar med svenska NHL-proffs i Segeltorp. Foto: Roger Vikström
Jonas Gustavsson tränar med svenska NHL-proffs i Segeltorp. Foto: Roger Vikström

"Monstrets" känga till hockeyfans i Toronto

Publicerad

HUDDINGE. Jonas Gustavsson byter hockeyhysterin i Toronto mot ett Detroit Red Wings som ska lära sig vinna utan Nicklas Lidströms trygga backspel.

Med ordet "Monstret" på sin nya målvaktshjälm är Gustavsson redo för nästa utmaning.

– I Toronto vill man antingen hylla eller sänka. Den stora folkmassan kanske följer media även om man inte riktigt vet vad som försiggår, säger han.

Genombrottet i Färjestad 2009 gjorde den då 24-årige Jonas Gustavsson till NHL:s mest eftertraktade målvakt bland stjärnskotten i Europa.

Hans smeknamn, "Monstret", funkade perfekt även i de nordamerikanska medierna. Och till slut föll hans val på Toronto Maple Leafs.

Nu, tre år senare, beskriver han tiden som lärorik och utvecklande.

– När man kom över så var det inte riktigt i skuggan man hamnade utan allt fokus var på mig med en gång. Det var mycket skriverier. Det var en bra grej att lära sig att hantera, att man har sådan press på sig fast man var helt ny och försöker anpassa sig, säger Gustavsson till HockeyExpressen.se före avfärden till Detroit.

En månads smekmånad

– Det gäller att försöka hålla en stabil mental nivå. Det har jag lärt mig ganska mycket i just Toronto. För annars så är man ute redan en månad efter att man har startat, och då spelar man inte mer.

I Toronto fick han tuffast tänkbara start då han drabbades av hjärtproblem och tvingades genomgå ett par mindre ingrepp. Och ända från första sekund i Maple Leafs blev han som alla andra granskad och bedömd.

Mediepulsen i Toronto är enormt hög i fråga om NHL-ishockey.

– Jag ångrar inte att jag skrev på där även om det kanske var trist att man inte varit nära att gå till slutspel. Det har varit väldigt lärorikt och väldigt kul, säger han.

Fick tankeställare

Förväntningarna på rookien Jonas Gustavsson var också spektakulärt höga.

– Under de här tre åren har jag fått över 100 NHL-matcher. Jag menar, en del folk tycker att man ska bli förstemålvakt på en gång, men det finns många bra målvakter. När man kom över fick man sig en tankeställare. Bara i Torontos organisation är det fem sex bra målvakter varav fyra hade jag inte hört talas om. Det är riktigt skickliga målvakter och då inser man hur tuff konkurrensen är.

Jonas Gustavsson berättar om pressen i Maple Leafs.

– Det uppfattas som målvakterna svänger mer för att det är så mycket mer fokus i en sådan stad. Om James Reimer hade spelat i en mindre hockeytokig stad så hade han säkert fått fullt godkänt för båda sina säsonger i NHL. Kanske inte att han hade varit höjd till skyarna första året, och kanske fått lite mer beröm andra året. Han är en stabil bra målvakt som är på väg uppåt. Men i Toronto vill man antingen hylla eller sänka. Den stora folkmassan kanske följer media även om man inte riktigt vet vad som försiggår.

Andra saker i livet

Jonas Gustavsson fortsätter:

– Det är tuffare än vad man själv tror ibland. Även om du tror att du har kontroll på alla bitar och försöker stänga det ute så är det klart att du kan påverkas. Det är nånting man lär sig med åren, att sätta perspektiv på saker. Visst, hockeyn är en stor del av livet och det man håller på med nästan mest av allt, men det finns andra saker i livet som är minst lika viktiga, om inte viktigare.

Detroit alltid bra

Jonas Gustavsson fick inte fortsätta i Toronto, och kom snabbt överens med Detroit om ett tvåårskontrakt.

– Detroit är det lag jag helst ville hamna i framför allt när det blev tydligt att jag inte skulle vara kvar i Toronto. Då var det Detroit jag hade i mitt huvud.

Varför?

– Just historien. De har alltid haft ett bra lag. Det spelar ingen roll vilket årtionde man pratar om. De har alltid ett bra lag och förhoppningsvis kommer det fortsätta att vara så en lång tid framöver.

– Det har varit många svenskar där genom åren och det är det nu också. Framför allt framgångsrika svenskar. Det är en riktig hockeystad. För min del känns det som det kan vara rätt väg att ta nästa steg i min utveckling.

Redo - om det blir lockout

Jonas Gustavsson följer som alla andra utvecklingen i förhandlingarna mellan NHL och spelarfacket och den hotande lockouten.

– Det finns en anledning till att säsongen eventuellt inte kommer i gång i tid och det får man ta som det kommer. Det gäller bara att förbereda sig på bästa sätt och vara redo när den kommer i gång. Om det nu blir från början eller en bit in på säsongen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag