Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mobbade klasskamrat – dumpas av NHL-klubben

Hockeytalangen med sin familj under draften.
Foto: MIDCO SPORTS NETWORK
Mitchell Miller valdes av Arizona Coyotes i NHL-draften.

NHL-klubben Arizona Coyotes avsäger sig rättigheterna till 18-årige talangen Mitchell Miller.

Beslutet kommer sedan klubben fått hård kritik för sitt val att tinga Miller i draften nyligen.

Klubben kände till att Mitchell Miller som 14-åring dömts av en ungdomsdomstol för att systematisk ha mobbat en funktionsnedsatt klasskamrat, Isaiah Meyer-Crother, och tillsammans med en kamrat tvingat mobbningsoffret att slicka på en godisklubba som först hade doppats i en urinoar. Mobbningen handlade många gånger om rasistiska påhopp.

Lokaltidningen azcentral.com avslöjade hela historien tidigare i veckan och i en intervju berättade mobbningsoffrets mamma om hur hänsynslöst Mitchell uppträtt och till och med efter domen, bland annat 25 timmars samhällstjänst och terapi, inte visat någon som helst ånger.

”Vi har lärt oss mer”

Arizona, där Oliver Ekman Larsson är lagkapten, förklarade att man ville ge Mitchell en ny chans. Många andra NHL-klubbar avstod från Mitchell i draften då han gick senare än väntat. Arizona valde honom i fjärde rundan som sitt förstaval.

I motiveringen till det nya beslutet säger klubbens ordförande och vd Xavier Gutierrez i ett skriftligt uttalande:

Vi har lärt oss mer om hela saken, och än viktigare, den effekt den haft på Isaiah och hela familjen Meyer-Crothers. Det vi har förstått är att det inte är förenligt med våra kärnvärderingar och visionen för vår organisation och har lett till beslutet att avsäga oss drafträttigheten. På Arizona Coyotes vägnar vill jag och hela organisationen be Isaiah och hela familjen Meyer-Crothers om ursäkt.

Mitchell Miller är därmed fri att skriva kontrakt med andra NHL-klubbar.

Elva senaste spelarna att väljas först i NHL-draften