Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljonregn för svensk ishockey – från NHL

Rögles Kodie Curran skrev NHL-kontrakt inför den här säsongen.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Det gjorde också Örebros Mathias Bromé.
Foto: BILDBYRÅN
Tampa Bay är regerande Stanley Cup-mästare.
Foto: BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Svensk hockey får ett nytt mångmiljonbelopp från NHL.

Men summan är mindre i år jämfört med förra året.

Bara 14 spelare har signerat kontrakt med NHL-klubbar så här långt inför säsongen 2020-21 jämfört med 26 stycken förra året.

– Det kommer att handla om uppemot 40 miljoner kronor som vi får den här säsongen, säger Svenska Hockeyförbundets vice ordförande, Peter Forsberg, som sköter förhandlingarna med NHL tillsammans med representanter från SHL.

Det kunde ha varit mer, men förhandlingarna om ett nytt avtal mellan svensk hockey och NHL tog paus i vintras med anledning av pandemin och spelstoppet i NHL i mars.

Så nivån på ersättningen från NHL står kvar på den gamla nivån, vilket ger svensk hockey 260 00 dollar för de första tio spelarna och sedan 350 000 dollar för nästa grupp.

Man hade ett nytt avtal i stort sett klart, men kom överens om att det gamla avtalet skulle gälla även säsongen 2020-21.

Så den befintliga överenskommelsen står fast fram till den 21 maj nästa år först och främst.

– Jag hoppas att vi kan återuppta förhandlingarna om det nya avtalet, men just nu råder stor osäkerhet. Jag tar absolut inget för givet. Det kan bli en lång återhämtning för NHL. Jag hoppas att det kommer ett vaccin så snabbt som möjligt, så att vi kan komma i gång med samtalen igen, säger Peter Forsberg, som är Hockeyförbundets ”utrikesminister”.

All Star-matchen är inställd

NHL har ett antal problem att ta försöka lösa just nu, så ersättningsreglerna för europeiska spelare står inte högst på listan.

Det mest brinnande är att få till en ny uppgörelse med spelarfacket NHLPA om en korrigering av spelarlönerna, så att säsongen 2020-21 kan komma i gång efter årsskiftet.

Ligaledningen har redan ställt in nyårsdagens utomhusmatch Winter Classic mellan Minnesota Wild och St. Louis Blues, som skulle ha hållits på Target Field i Minneapolis.

Den årliga All Star-matchen, som i år var planerad att ha Florida Panthers som värd, i slutet av januari är också inställd.

Nästa frågetecken är VM i maj och medverkan i OS i Kina vintern 2022. Vill klubbägarna i NHL nu gå med på att stänga ligan under två veckor med tanke på de förlorade intäkter man redan drabbats av under den rådande covid-krisen.

”Kalla det gärna kantboll”

När det gäller namnen på årets lista över spelare som lämnar Sverige för spel i NHL i USA eller Kanada finns det ett intressant namn, nämligen 30-årige kanadensaren Kodie Curran, som vann Guldhjälmen som SHL:s mest värdefulle spelare förra säsongen.

Han har de senaste två säsongerna representerat Rögle i SHL och var i somras aktuell för en flytt i Avangard Omsk i ryska KHL.

Men när ett anbud från NHL-klubben Anaheim Ducks kom rev Curran sitt kontrakt med Omsk och flyttar i stället till södra Kalifornien för att slåss om en plats i Ducks säsongen 2020-21.

– Kalla det gärna för en kantboll, men vi kommer att få utvecklingspengar (development fee) för Curran efter hans två år i Rögle och SHL, säger Peter Forsberg.

Samma sak hände med amerikanske backen Nick Ebert, 26, som lämnade Örebro efter två säsonger 2019. Också då fick svensk hockey utvecklingspengar från NHL för spelaren.

De skrev NHL-kontrakt

Spelare som skrivit NHL-kontrakt och är med på listan över ersättningspengar från NHL den här säsongen:


x Viktor Brattström, Timrå.

x Mathias Bromé, Örebro.

x Nils Höglander, Rögle.

x Theodor Lennström, Frölunda.

x Johannes Kinnvall, HV 71.

x Linus Sandin, HV 71.

x Fredrik Händemark, Malmö.

x Linus Högberg, Växjö/Vita Hästen.

x Filip Berglund, Linköping.

x Fredrik Karlström, Växjö.

x Albert Johansson, Färjestad.

x Arvid Holm, Färjestad.

x Victor Berglund, Luleå.

x Kodie Curran, Rögle.