Miljardärens satsning: ”Inte snålat på något”

Calle Järnkrok om nya arenan: ”Allt var top-notch”
Jeff Bezos, här med nya kärleken Lauren Sanchez, har varit med och satt prägel på hockeylandskapet i Seattle.
Foto: CHRISTOPHER PETERSON / SPLASHNEW / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Den helt ombyggda hallen i Seattle.
Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN
Taket är kvar! Ursprungsarenan byggdes till världsutställningen 1962, och skalet är kulturminnesmärkt.
Foto: IMAGE OF SPORT / IMAGE OF SPORT/IMAGE OF SPORT/SI SIPA USA
Calle Järnkrok.
Foto: JOE NICHOLSON / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN
Alexander Wennberg.
Foto: USA TODAY NETWORK / BILL STREICHER-USA TODAY SPORTS/ SIPA USA
Foto: Johan Eriksson
1 / 7

SEATTLE. Natten till söndag släpptes pucken i Seattle Krakens nyputsade hockeytempel – en uppvisning i såväl byggingenjörskonst som och pengarullning,

I kulisserna bakom satsningen står världens rikaste man: Amazongrundaren Jeff Bezos. Och han står där med en agenda.

– Det är väldigt bra att man börjar tänka på sånt inom sport också, säger Krakens Calle Järnkrok om mångmiljardbygget.

Hockeyfebern stiger USA:s nordvästra hörn. Seattle Kraken spelar sin första hemmamatch mot Elias Petterssons Vancouver under natten mot söndag i en hockeyhall utan motstycke.

Vid Space Needle, det höga tornet som är Seattles mest välkända landmärke, ligger arenan. Och ser, vid första anblick, ut som … den gamla arenan? 

Ja, taket är kvar från Key Arena. Det är kulturminnesmärkt, väger 20 000 ton och stagades upp på konstgjord väg medan i princip allting därunder revs ut, sprängdes undan och byggdes om. 

Det blev – tänka sig! – nästan dubbelt så dyrt som det var sagt i ursprungsplanen. Vilket innebär att det har plöjts in cirka tio miljarder kronor i renoveringspengar. 

Det skulle, som jämförelse, räcka till notan för Friends arena i Solna tre gånger om – och man skulle ändå ha en rund miljard över. 

Climate Pledge Arena – så fick den namnet

Seattle är hemstad för många stora techföretag som Microsoft och Amazon, och det var Amazon, med Jeff Bezos i spetsen, som slog till och köpte namnrättigheterna. Men det blev alltså inte det uppenbara valet.

– I stället för att namnge den efter Amazon kallar vi den Climate Pledge Arena, som en återkommande påminnelse om vikten att bekämpa klimatförändringarna. Vi ser fram emot att inspirera till handling för klimatet över hela världen, sa Jeff Bezos i ett uttalande när det stod klart. 

Bezos, vars förmögenhet uppgår till i runda slängar 1 500 miljarder (!) kronor, har på senare år ägnat sig åt rymdresor, tidningsköp (han äger Washington Post) och även klimatarbete. 

Amazon var med och grundade The Climate Pledge för två år sen, en rörelse som går ut på att få företag att förbinda sig till att vara utsläppsneutrala 2040 – tio år före Parisavtalet. 

Ägarna till arenan, som ska ha fått flera miljarder kronor av Amazon för att ta namnet, är helt med på klimatsatsningen. 

Arenan tar in regnvatten

Bland många faktabitar som presenteras som miljömässiga syns exempelvis detta: Isen görs av regnvatten som filtreras och skickas ner i över 50 kubikmeter stora cisterner. Och ismaskinen, den är eldriven. Som allting annat där. Hela arenan ska vara klimatneutral.

Men för spelarna är det kanske inte avgörande om det isen är gjord av regnvatten, eller om varmkorven är värmd på elspis. Eller? 

Calle Järnkrok, 30, som kom till Seattle efter åtta år med Nashville Predators, är nöjd med satsningen, och hoppas – precis som Bezos – på att fler påverkas av idéerna. 

– Det är väldigt bra att man börjar tänka på sånt inom sport också, att man gör det man kan för klimatet. Det är kul, och man får hoppas att fler följer efter.

Järnkrok: ”Allt var ’top notch’”

Det har snickrats och filats på grejer i arenan till alldeles nyss. När SportExpressen gick förbi häromdagen ställdes blomkrukor ut utanför och hantverkare sprang omkring med verktyg. Spelarna fick första rundturen så sent som i torsdags. 

– Det är bra, så man har lite koll på vart man ska ta vägen i alla fall när det väl är match, haha, säger Alexander Wennberg. 

Både han och Järnkrok är imponerade av nivån på Climate Pledge Arena. 

– Det var kul att se. Dom har inte snålat in på nånting, kan man säga, när man gick runt och kollade. Allt var ”top notch”. Jättefin arena. Framför allt när man gick in i omklädningsrummet och såg hela den delen – allt var hur bra som helst, säger Järnkrok efter rundvandringen. 

Calle Järnkrok missade de inledande bortamatcherna på grund av covid, så för honom blir det premiär i Kraken också. Han har märkt att pulsen har börjat stiga bland hockeyfansen i stan.  

– Det känns som hela stan är redo för det här. Alla verkar supertaggade – och det är vi med förstås.