Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Mer än jag nånsin vågat drömma om”

Jacob Markström är klar för sex år i CalgaryFoto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Markström nobbade en förlängning med VancouverFoto: DARRYL DYCK / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Han fick sitt drömkontrakt till slut och nu är Jacob Markström ivrig över att få komma i gång i sin nya NHL-klubb, Calgary Flames.

– Ja, jag får nästan lugna ner mig. Just nu vill jag bara snöra på mig skridskorna och köra i gång, säger han på telefon från Gävle.

Det är lätt att förstå den 30-årige målvaktsstjärnans glädje.

Han skrev på fredagen på ett 6-årskontrakt med Calgary värt 317 miljoner kronor.

Markströms nya årslön blir 53 miljoner kronor.

– Det är mer än vad jag någonsin vågat drömma om, säger han.

Minst lika viktigt för Jacob var att han lyckades förhandla sig till en klausul, som säger att Flames inte kan trejda honom utan hans medgivande.

Och att den omfattar alla sex åren av avtalet.

– Det är skönt att nu få ett längre kontrakt och att jag nu kan köpa ett hem i Calgary och få en stabil tillvaro. Det har aldrig varit sådär jättestabilt under åren i Vancouver.

Canucks kunde aldrig komma upp med ett kontraktsförslag, som motsvarade Markströms önskemål och krav.

Men han vill inte prata så mycket om vilken nivå budet från Vancouver låg på.

– Vancouver kommer alltid att ha en stor plats i mitt hjärta. Jag tillbringade så många år där och skaffade mig vänner för livet både inom hockeyn och utanför. Svenska lagkamrater, som Daniel och Henrik Sedin, Alexander Edler och Elias Pettersson under de senaste två åren har blivit väldigt nära kompisar. Men sådan är den här branschen, det är business. Något jag lärde mig redan under tiden i Florida när jag blev trejdad till Vancouver, säger Jacob.

”Calgary kändes rätt från början”

Varför blev det Calgary till slut, gissningsvis hade du anbud från flera andra NHL-klubbar nu när du blev fri att gå vart du ville?

– Det fanns intresse från andra klubbar och jag och min agent lyssnade på deras presentationer, men Calgary kändes rätt från början. Dessutom ville jag ha det klart snabbt. Så det känns jätteinspirerande att nu få tillbringa de kommande sex säsongerna där.

Du byter en hockeytokig kanadensisk stad mot en annan?

– Precis. Och jag kommer till ett lag med flera svenska spelare, som jag känner sedan tidigare. Jag och Elias (Lindholm) är goda vänner och spelar golf och padel tillsammans här hemma i Gävle under somrarna, så det ska bli kul att nu bli lagkamrater.

Du var skadad under de sista matcherna i slutspelet i bubblan i Edmonton, hur är läget nu?

– Jag är helt okej och har kört i gång försäsongsträningen. Försöker vara på is också en gång i veckan. Jag är väldigt ivrig på att få spela den första matchen i Calgarytröjan.

Du låter gladare än någonsin?

– Ja, Calgary känns jättebra. De har varit väldigt proffsliga under alla samtalen och det känns jättesmickrande att ha fått det här kontraktet. Mamma, brorsan och syrran är också jätteglada för min skull, säger Jacob Markström.

Han kom till NHL och Florida Panthers säsongen 2010-11 och blev kvar i deras organisation under fyra säsonger innan trejden till Vancouver Canucks vid deadline 2014.

Det blev sju säsonger i Vancouver, där han var lagets mest värdefulle spelare under de sista två åren och enormt populär bland fansen.

Markström har gjort 270 matcher i NHL och har en räddningsprocent på 91,1 och ett snitt på 2.80 insläppta mål per match.

Han har svarat för nio assist och dragit på sig 16 utvisningsminuter under åren i NHL.