Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mats Sundins nobb när han skulle hyllas

Mats SundinFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Mats Sundin med sin fru JosephineFoto: MELI PETERSSON ELLAFI

När Mats Sundin prisades som en av NHL:s främsta spelare någonsin kunde han inte närvara av "familjeskäl".

Nu berättar den svenska hockeylegendaren om orsaken till varför han nobbade ceremonin.

– Det var väldigt dålig tajmning. Vi väntade vårt tredje barn i samma veva, säger Sundin i P4 Extra.

Mats Sundin brinner för sina välgörenhetsprojekt.

Under tisdagen gästade han Lotta Bromé i P4 Extra för att auktionera ut en signerad Toronto Maple Leafs-matchtröja, som även hans barndomsidol Börje Salming signerat, för välgörande ändamål.

Framför allt är Sundin engagerad i att hjälpa barn genom sina välgörenhetsorganisationer.  

– Barn i vårt samhälle är utsatta. Det kändes väldigt rätt att stötta dem. För mig är barn det bästa som finns i livet, säger han i P4 Extra.

Och även Sundins egna barn går först - i alla lägen.

När den svenska hockeyikonen prisades som en av NHL:s 100 bästa spelare någonsin under en ceremoni i Los Angeles, så avböjde han att resa dit "på grund av familjeskäl".

Mats och Josephine Sundin.Foto: YESSICA THOR / STELLA PICTURES

Mats Sundin om sina barn 

Nu berättar Sundin att det var för att hans fru väntade parets tredje barn.

– Det var en stor sak, när de nominerade de 100 bästa spelarna i NHL:s i historia i Los Angeles. Men det var väldigt dålig tajmning. Vi väntade vårt tredje barn i samma veva, säger han.

– Jag försökte åka men min fru sa nej (skratt). Nej, så var det absolut inte. Där måste man vara med. Så är det bara.

Barnen står i fokus i hans nya vardag efter hockeykarriären.

– Jag går upp med barnen varje dag – det är två som ska till dagis och så har vi ett blöjbarn hemma som är åtta månader. Det är "full action" på morgonen. Min fru jobbar halvtid och jag jobbar med mitt. Alla som har småbarn vet att dagar, veckor och månader bara swishar förbi, säger han.

Sundin är optimistisk inför den kommande NHL-säsongen när det kommer till den svenska uppsättningen i världens bästa liga. Och när det gäller återväxten är han entusiastisk. Såväl Rasmus Dahlin som Adam Boqvist väntas gå tidigt i nästa års draft.  

– Vi har en kille som kan gå som första spelare i draften, och en annan som kanske kan gå som tvåa i draften. Och utöver det har vi fem-sex killar som kan gå i andrarundan. Återväxten har nog aldrig sett starkare ut i svensk hockey, säger Sundin.