Mats Sundin i sin sista landskamp. Foto: Jan Düsing
Mats Sundin i sin sista landskamp. Foto: Jan Düsing

Mats Sundin: "Inget OS för mig"

Publicerad
Uppdaterad
LOS ANGELES. Drygt fem veckor har gått sedan Mats Sundin och Vancouver åkte ur Stanley Cup i kvartsfinalen mot Chicago. Sedan dess har Sudden legat lågt. Men efter veckans framträdande i en pokerturnering i Las Vegas talar han nu ut i SPORT-Expressen om sina tankar inför framtiden. - Det blir inget OS i Vancouver för mig nästa år. Jag har gjort mitt i Tre Kronor, säger Sudden.
I den här intervjun ger den 38-årige Sundin för första gången sin syn på:
* Pressen att ställa upp 2010 och försvara OS-guldet från Turin.
* Hur han användes i Vancouver av tränaren Alain Vigneault.
* Tidsplanen för beslutet om sin hockeyframtid.

"Finalen i Turin var min sista"

När Sudden packade ihop sin hockeyutrustning i Canucks hemmaarena GM Place i mitten av maj svarade han pliktskyldigast på frågorna från media.
Han gav uttryck för sin stora besvikelse över att laget inte nådde längre i slutspelet.
Men så mycket mer sa han inte.
Nu ger han ett klart besked om OS i Vancouver i februari nästa år.
- Oavsett om jag spelar i NHL nästa säsong eller inte, så blir det inget OS för mig. Där har jag inte ändrat inställning sedan jag klev av isen i Turin med OS-guldet om halsen 2006.
Men hockeyfansen i Sverige vill gärna ha sin lagkapten tillbaka när det är dags att försvara OS-guldet i Vancouver.
- Jag meddelade både Bengt-Åke Gustafsson och Mats Näs- lund att finalmatchen mot Finland i Turin var min sista landskamp och det beslutet har hela tiden stått fast vid. Jag kommer inte att ändra mig.
Varför?
- Därför att det var det perfekta slutet på en lång karriär i Tre Kronor, att få leda det svenska lands- laget mot de bästa i världen och för första gången vinna OS-guld när alla länderna hade alla sina stjärnor med. Jag kunde inte ha drömt om ett bättre scenario för min sista landskamp.

"Dags för nya generationen"

Finns det andra skäl?
- Ja, jag tycker att det är dags för den nya generationen att ta över. Vi har många nya duktiga spelare, som kan göra jobbet i Vancouver nästa år. Det blir inga problem.
Har Bengt-Åke försökt övertala dig att tänka om?
- Nej, jag har inte talat med Bengt-Åke om landslaget eller OS sedan Turin.
När fattar du beslut om att fortsätta eller avsluta NHL-karriären?
- Jag ska fundera över min framtid under de närmaste veckorna. Det kommer ett besked någon gång under sommaren. Mer kan jag inte säga just nu.
Hur nöjd är du med den halva säsong du gjorde i Vancouver?
- Jag är nöjd med hela Vancouvertiden. Det var perfekt för mig att hoppa in i leken i början av januari och spela resten av säsongen.
- Jag tror att vi tog mest poäng i hela ligan från januari och till slutet av grundserien. Vancouver gjorde sin bästa säsong på sex år.
- Sedan var det snöpligt att vi åkte ut mot Chicago i andra omgången av playoff. Jag tror att vi hade kunnat gett Detroit en match i semifinalen.

"Inte så mycket istid"

Vad säger du om kritiken du fick kring ditt spel?
- Jag är inte bara nöjd med de åtta poäng jag gjorde på åtta matcher i slutspelet, jag är nöjd med det andra också. Det gick bättre och bättre ju längre säsongen gick.
- Sedan kan jag väl tycka att tränaren inte kanske använde mig så mycket som jag hade önskat i början. Då tänker jag på istiden jag fick.
Om du fortsätter i NHL, kan det bli Vancouver igen då?
- Absolut. Jag utesluter ingenting.
Din pokerform verkar okej, i alla fall.
- Ja, jag får vara nöjd med en fjärdeplats bland 25 deltagare i Las Vegas i veckan. Och framför allt med de 10000 dollar som jag spelade hem och som nu går till ett barnsjukhus i Toronto.
Vilka slog du ut?
- Jeremy Roenick, Alexander Ovetjkin, Kris Versteeg och Sheldon Souray var några andra NHL-spelare som åkte ut före mig, i alla fall.
Har du ett bra pokerface?
- Inte direkt, va? Men det var kul i Las Vegas och med tanke på att jag inte spelat speciellt mycket poker är jag helnöjd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag