”Man borde göra en Hollywoodfilm”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: FRANK GUNN / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Han hoppade in från läktaren och knäckte stjärnorna i Toronto Maple Leafs i lördags.

I går var 42-årige ismaskinisten Dave Ayres namnet på allas läppar in NHL.

Han räddade åtta av tio skott och hjälpte Carolina till en 6-3-seger.

Nu är Ayres bjuden till Raleigh när Hurricanes tar emot Dallas Stars på tisdag för att bli hyllad ytterligare.

Den här gången av Carolinafansen.

– Det här är det galnaste jag har varit med om. Det är inte bara ett minne för livet för Ayres, det är en lika stor grej för oss spelare som fick vara med om händelsen, säger Carolinas svenske forward, Lucas Wallmark.

Ni vet förmodligen redan vad som hände i Scotiabank Arena i Toronto i lördags kväll.

Dave Ayres satt på läktaren som vanligt i rollen som ”akutmålvakt” om något av lagen skulle få båda burväktarna skadade under matchen.

Och det var precis vad som hände.

Först lämnade James Reimer isen under den första perioden och i mitten av den andra perioden var det färdigspelat för Petr Mrazek efter det att reserven hade kolliderat med Torontoforwarden Kyle Clifford.

– Jag fick ett textmeddelande där jag satt på läktaren när Reimer skadades att jag skulle komma ned till omklädningsrummet och byta om för att överta rollen som reservmålvakt i Carolina för resten av matchen, berättade Dave Ayres i går för nhl.com.

”Något han hade drömt om hela livet”

Några minuter senare blev han den äldste målvakten att hoppa in i en NHL-match och vinna den.

Men det startade illa, han släppte in de två första skotten. Som tur vad kunde han lugna känslorna när periodpausen kom och sedan kom han ut och stoppade alla sju skotten i den sista perioden.

Det gav 42-årige Ayres, som genomgick en njurtransplantation 2004, utmärkelsen ”Matchens lirare” och publiken i arenan gav honom en stående ovation trots att hemmafavoriterna hade förlorat.

Ayres, som till vardags kör Zamboni-maskinen i Maple Leafs träningsarena, fick en vattendusch av Carolinaspelarna som tack när han kom in i omklädningsrummet efter matchen.

– Vi ville göra något efteråt som han skulle minnas. Vi förstod att det här var något han hade drömt om hela livet, berättar Lucas Wallmark.

Vad sa ni till varandra i omklädningsrummet inför den sista perioden, skulle ni offra er hänsynslöst och täcka skott för att hjälpa Ayres?

– Nej, taktiken var att flytta upp spelet så mycket vi kunde, så Toronto inte skulle få chansen att skjuta så många skott. Vi skulle inte bli passiva och backa hem. I stället gjorde vi det svårt för Toronto att få till något spel i anfallszonen.

Hur gick snacket på flygresan hem till Raleigh från Toronto timmarna efter matchen?

– Ayres inhopp var förstås snackisen. Vi hade fortfarande timmarna efter matchen svårt att tro att det var sant vad vi hade fått uppleva. Det var lite overkligt.

Det ska inte kunna hända att en 42-åring hoppar in i NHL och står pall mot stjärnor, som John Tavares, Auston Matthews, Mitch Marner, William Nylander och allt vad de heter?

– Nej, precis. Ayres spelade ändå i närmare trettio minuter. Men det var charmigt och roligt att han fick uppleva det här.

Nu är han inbjuden till PNC Arena när ni tar emot Dallas på tisdag för att hyllas, hur tror du att mottagandet blir?

– Han kommer att få ett fantastiskt mottagande. Det blir en kul grej, säger Lucas.

https://twitter.com/Canes/status/1231647618134167553?s=20

Tv-kommentatorerna runt om i USA och Kanada uppmärksammade Dave Ayres succéinhopp under söndagen.

– Man borde göra en Hollywoodfilm om det här, sa förre NHL-spelaren Mike Rupp i tv-studion hos NHL Network.

David Ayres inhopp överskuggade allt

Kevin McGran skrev i Toronto Star att Ayres gjorde Toronto en tjänst, då han avslöjade lagets brister.

”Jag tror inte jag sett Maple Leafs spela med mindre hjärta än vad vi såg i lördags. Jag vet att det är svårt att mäta, men my oh my”, skriver McGran.

T-shirts och matchtröjor med Ayres namn och nummer 90 på ryggen finns redan att köpa på nätet.

Carolina Hurricanes hade den här rubriken på sin hemsida i går: ”The Legend of Dave Ayres”.

Programledare i nordamerikanska tv-program kallade Ayres inhopp för den största sporthändelsen det här året.

Att den överskuggade Alexander Ovetjkins 700:e mål i NHL tidigare under lördagen och att händelsen fick lika mycket publicitet, som Tyson Furys seger över Deontay Wilder i tungvikstmötet i boxning i Las Vegas på lördag kväll.

Till nästa match har Carolina Hurricanes nu kallat upp två målvakter, Anton Forsberg och Alex Nedaljkovic, från farmarlaget Charlotte Checkers.