Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Mamma behandlade djuren bättre än mig”

Curtis Joseph Foto: WENN/IBL
Curtis Joseph under World Cup 1996. Foto: BILDBYRÅN
Foto: ANDY KING / AP

Många avundas Curtis Josephs illustra NHL-karriär.

Men vad ingen visste var att ikonens framgång kom i kölvattnet av en hemsk uppväxt.

"Mamma behandlade djuren bättre än vad hon behandlade mig", skriver Joseph i sin nya bok enligt Edmonton Sun. 

Curtis Joseph är en av NHL:s mest legendariska målvaktsprofiler – trots att han aldrig vann Stanley Cup. Han spelade för en rad klassiska klubbar som Edmonton Oilers, Toronto Maple Leafs och Detroit Red Wings. Hans rykte späddes på av hans ikoniska mask, som bar ett motiv som refererade till hans smeknamn: "Cujo", efter den skräckinjagande hunden i Stephen Kings roman. 

Curtis Joseph i Toronto-tröjan. Foto: STEVE NESIUS / AP

Curtis Josephs mörka uppväxt

Men Josephs egen livshistoria var, trots all framgång och glamour, i själva verket mer obehagligt än något King hade kunnat hitta på i sina böcker.

Joseph växte upp på ett mentalsjukhus, drivet av styvföräldrarna Jeanne och Harold. Han tillbringade sina nätter på en urinfläckad madrass, omgiven av patienter och vårdare. Allt detta finns skildrat i Josephs nya självbiografi, där han pekar ut sin mamma som ansvarslös narkoman. 

"Sov på en madrass på golvet”

"Mamma var inte normal. Hon använde själv alla droger som fanns där för männen, tjugo patienter. Drogen bara strömmade in, utan stopp. Det var inte normalt", skriver Joseph i boken enligt Edmonton Sun.  

"Jag sov på en madrass på golvet. Det var svårt att hitta en torr plats för mammas katter pissade och sket överallt. Jag hade inga lakan, bara en gammal filt. På vintern såg jag med en gammal rock över mig, den hade någon patient kastat bort. Mamma behandlade djuren bättre än vad hon behandlade mig."

Joseph höll sin otrygga uppväxt hemlig när han väl var vuxen. Hans fru Stephanie uppmuntrade honom till sist att berätta, och nu har han fått nya perspektiv på sina mörka minnen.

"Den tiden gjorde mig till den jag är. Den gjorde mig motståndskraftig, den gjorde mig tuff, den gjorde mig tålmodig. Den gav mig allt det där som hjälpte mig så mycket senare i livet", skriver Joseph. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!