Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lundqvists framtid på spel – kan lämna Rangers i dag

Henrik Lundqvist.Foto: KOSTAS LYMPEROPOULOS/CSM/SHUTTERSTOCK / KOSTAS LYMPEROPOULOS/CSM/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRIS SZAGOLA / REX/IBL
Foto: KOSTAS LYMPEROPOULOS/CSM/REX / KOSTAS LYMPEROPOULOS/CSM/REX/IBL REX FEATURES

LOS ANGELES. Från och med i dag kan New York Rangers köpa ut Henrik Lundqvist från det sista året av kontraktet.

Men NHL-klubben kan avvakta med beslutet ytterligare ett tag.

– Min gissning är att inget händer i dag eller någon av de närmaste dagarna. Men att han gjort sin sista match i Rangers är nog klart, säger Rick Carpiniello på sportsajten The Athletic till SportExpressen.

Carpiniello har bevakat New York Rangers i 40 år för olika media och har bra källor kring laget.

Han pekar på en rad olika alternativ för både Rangers och Lundqvist.

Den stora frågan ingen utomstående har något svar på i dagsläget är om Henke vill fortsätta karriären någon annanstans. Eller om han väljer att lägga av 38 år gammal efter 15 säsonger i Rangers.

Skulle han välja att avstå från det sista året på sjuårskontraktet vore det en present värd närmare 80 miljoner kronor för klubben.

– Om Henrik känner för att spela vidare får han säkert tillstånd av Rangersledningen att försöka förhandla fram en deal med något lag själv. Men det kommer inte att vara många öppningar, då marknaden blir full av målvakter utan kontrakt inom kort, säger Carpiniello.

Och de klubbar som kan vara intresserade av att ta in Henke som målvakt nästa säsong är medvetna om att de kan få honom billigare sedan han blivit utköpt av Rangers.

Kontrakt på 76 miljoner

Så frågan är – vad händer nu?

Det första fönstret för Rangers att köpa ut ”The King” äger rum nu från den 25 september fram till den 8 oktober.

Ett andra ”fönster” öppnas under 24 timmar efter det att klubben avslutat sina medlingsförhandlingar med spelare, som gått till ”arbitration”. Den perioden infaller mellan den 20 oktober och 8 november.

Lundqvists sista år på kontraktet med klubben ger honom en lön på 8,5 miljoner dollar, vilket motsvarar cirka 76,5 miljoner kronor.

Men även om den exakta summan som ska betalas ut är lägre, 5,5 miljoner dollar (49,5 miljoner kronor), då Henke fått en del av de pengarna tidigare under avtalstiden, så drabbas Rangers av hela summan mot lönetaket.

Så här är alternativen kring Lundqvists framtid i New York Rangers:

Henke väljer själv att avsluta karriären och avstår från 49,5 miljoner kronor i rena pengar under sista året av kontraktet. Förmodligen i så fall mot ett jobb inom klubben.

Rangers hittar ett annat lag i NHL att trejda sin svenske målvaktsstjärna till mot att man betalar hälften av hans lön nästa säsong, vilket skulle motsvara 40,5 miljoner i kostnad för New York-klubben.

Rangers köper ut Henrik Lundqvist och drabbas av en straffsumma mot lönetaket under de två kommande säsongerna på miljontals kronor.

Henke låter sig bli utköpt och letar senare i höst en ny klubb i ligan, då han är fri att gå vart han vill och är öppen för anbud.

– Kan andra klubbar vara intresserade? Visst, det kan finnas lag som ser Hank som en bra läromästare för en ung målvakt som är något år från att bli förstemålvakt. Det kan också handla om ett lag som tror sig ha en bra chans att vinna Stanley Cup nästa säsong och behöver en erfaren reservmålvakt, som kan avlasta, säger Rick Carpiniello.

Don Meehan som agent

Henke har en av hockeyvärldens mest erfarna och största agenter, Don Meehan, som sitt ombud.

Så kan kommer att ha den bäste rådgivare han kan hitta under förhandlingarna med Rangers.

Larry Brooks, legendarisk hockeykrönikör på New York Post, spekulerade tidigare i veckan att det kommer att ta tid innan den här känsliga, och för Rangers förmodligen kostsamma uppgörelsen, är i hamn.

Men precis som Carpiniello är tipset från Brooks att Henrik Lundqvist sista match i Rangerströjan var den mot Carolina Hurricanens i Bubblan i Toronto under slutspelets Play-in i augusti.

Nästa säsong heter klubbens målvaktspar Igor Sjesterkin och Alexander Georgiev, två ryska 24-åringar.