Henrik Lundqvist. Foto: Gene J. Puskar
Henrik Lundqvist. Foto: Gene J. Puskar

Lundqvist nollade het Sidney Crosby i natt

Publicerad

LOS ANGELES. Henrik Lundqvist gjorde en ny stormatch i natt, svensk tid, när New York Rangers bortabesegrade Pittsburgh Penguins med 3-0.

Och inte bara det, med nattens vinst passerade Henke nu Martin Brodeur som NHL:s mest segerrike målvakt efter elva säsonger.

Det här var Lundqvists 366:e seger i Rangerströjan sedan han debuterade i ligan hösten 2005.

- Jag har inte funderat så mycket på det, men alltid när man är i trakterna av vad Marty gjort eller någon annan otroligt bra målvakt, så är det klart att man känner stolthet, säger Henke till SportExpressen.

Han har nu spelat 666 seriematcher i NHL och alltså vunnit 366 av dem.

Nattens seger var speciell av flera skäl.

Rangers mötte en glödhet Sidney Crosby, som kom till nedsläpp i hemmaarenan Consol Energy Center med mål i sju raka matcher och en poängsvit på elva matcher.

Men nu tog det stopp för centerstjärnan.

Han fick inte i väg ett enda skott på mål och var -3.

- VIigjorde verkligen en stark laginsats, säger Henke.

"Lundqvist var skillnaden i dag"

Rangers tvingades klara sig utan sin lagkapten och bäste back, Ryan McDonagh, och anfallsstjärnan Rick Nash.

Men med Henrik Lundqvist i kassen gick det vägen ändå.

Han räddade 34 skott och utnämndes till banans bäste spelare för andra matchen i rad.

Expertkommentatorerna i USA var lyriska över Henkes insats än en gång.

- Lundqvist svarade för några avgörande räddningar och var skillnaden mellan lagen. Han har varit Rangers bäste spelare hela säsongen och är inne i en period, där han ser väldigt fokuserad ut och är skarp i allt han gör på isen, sa förre NHL-spelaren och coachen Mike Milbury i tv-studion hos NHL Network.

Milbury nöjde sig inte med det. Vid ett senare tillfälle under sändningen av matchen sa han:

- Målvakter kan ofta vara lite knäppa, men Lundqvist ser ut att vara en bra och omtyckt kille. Det spelar ingen roll om han spelar gitarr, tennis eller är ute i kändissvängen, så verkar han alltid uppföra sig rätt.

"Jag levet ett annat liv nu"

Själv sa Henke i en intervju med Pierre McGuire hos NBC efteråt om sin nya milstolpe:

- Jag försöker hela tiden förbättra detaljer i mitt spel och jag är så glad att jag kunnat vara kvar i Rangers hela tiden. Mycket har förändrats på elva år, jag lever ett annat liv nu liksom många av mina lagkamrater som jag varit tillsammans med i många år. Vi har blivit föräldrar nu och har familjer.

Att man kunde vinna sin fjärde raka match trots att några storstjärnor saknades i laguppställningen kommenterade Henke så här:

- Vi har många killar som kan kliva fram och ta på sig större roller när andra är borta. Vi kan inte hela tiden förlita oss på en eller två spelare.

Kevin Hayes gav Rangers ledningen i den första perioden och Dominic Moore ökade på till 2-0 tidigt i den andra perioden.

Jesper Fast fastställde slutresultatet i tom kasse med en och en halv minut kvar samtidigt som han åkte på en hård tryckare in i sargen av Penguinsbacken Kris Letang i mittzonen.

Det blev annars en ovanligt snäll match mellan de här två rivallagen. Bara tre utvisningar utdömdes.

Av de svenska utespelarna är det Erik Karlsson som imponerar mest. I natt nådde han upp i 60 poäng.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag