Henrik Lundqvist. Foto: Thomas Engström
Henrik Lundqvist. Foto: Thomas Engström

Lundqvist: "Har inte hittat någon lösning"

Publicerad

LOS ANGELES. NHL-säsongen är bara några dagar gammal och Henrik Lundqvist ser lugn och harmonisk ut där han står på stranden vid Stilla havet i Los Angeles, trots 1-4-förlusten i seriepremiären borta mot Phoenix.

Nu väntar en intensiv period för vår största målvaktsstjärna i Nordamerika.

I en exklusiv intervju med SPORT-Expressen berättar Henke om:

* De tuffa kontraktsförhandlingarna med New York Rangers.

* Mardrömsschemat med nio raka bortamatcher.

* Förberedelserna inför OS i Sotji.

- Vi har en del att jobba på, säger han efter premiärförlusten i Phoenix, där Rangers inte hängde riktigt med i hemmalagets tempo.

- Det krävs lite tålamod med ny tränare och nytt spelsystem.

Omstridde John Tortorella är utbytt mot den timide Alain Vigneault, var det dags för en ny röst i båset?

- Det var vad de tyckte, i alla fall. Sån är den här businessen, det är möjligt att "Torts" hade kört fast sista halvåret.

Du hade inga problem med honom?

- Nej, det var en kul erfarenhet att spela för honom. Vår relation var väldigt bra. Jag lärde mig mycket om mig själv under hans tid i klubben, han var utmanande som ledare.

Var han bra för Rangers?

- Ja, han kom in i ett läge när mycket behövde styras upp. Han införde ett hårdare klimat och det behöver inte vara negativt.

Vad är skillnaden med Vigneault nu?

- Det råder en annan atmosfär. Mer dialog. Han har en annan stil, helt enkelt. Spelmässigt ska vi försöka vara mer offensiva. Och spela oss ur situationer i egen zon i stället för att slå sarg ut.

Du hade hoppats ha ett nytt kontrakt med Rangers klart före seriestarten, vad händer där?

- Vi har snackat hela sommaren, men inte kommit fram till någon lösning än. Nu har jag meddelat både klubben och min agent att jag vill fokusera mig helt på NHL-säsongen och inte involvera mig i förhandlingarna.

Innebär det att du spelar ut det här året och inget händer förrän nästa sommar?

- Jag har ingen aning och vill inte spekulera. Jag har ju ett gällande kontrakt den här säsongen, det är allt jag vill säga.

Ni har nio raka bortamatcher under seriestarten, hur ska ni fixa det?

- Plus att vi rest mycket under försäsongen. Det är som det är på grund av renoveringen av Madison Square Garden, så det är inte så mycket att fundera över utan bara att köra på.

När börjar du tänka på OS i Sotji i februari?

- Det får ligga och gro i bakhuvudet ett tag. Sedan gäller det att ställa om sig när man sätter sig på planet dit, så man kommer väl förberedd.

Vem tror du vaktar Kanadas kasse – Luongo, Crawford, Smith, Price eller Holtby?

- Ingen aning. De är bra hela bunten. Alla länder kommer till OS med bra målvakter.

Men USA (Quick, Anderson, Howard, Miller, Schneider) och Finland (Rask, Bäckström, Rinne) har väl bättre målvakter?

- Kom ihåg att det är en kort turnering, så det är alltid någon målvakt som är het och storspelar för sitt land. Kanada kommer inte att ha någon målvaktskris.

Blir det du och Jhonas Enroth som blir Tre Kronors målvaktspar, tror du?

- Viktor Fasth var väldigt bra förra säsongen, så glöm inte honom. Det där lägger jag mig inte i, jag måste själv prestera för att ta en plats.

Hur håller du motivationen uppe år från år?

- Min största drivkraft är att tävla mot mig själv. Att pressa mig själv att bli bättre. Konkurrensen är tuff i NHL, det är inte bara att knäppa med fingrarna och tro att man ska spela bra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag