Lundkvist prisas – inför sin debut

Nils Lundkvist har fått en fin start i New York Rangers.
Foto: USA TODAY NETWORK / BRIAN FLUHARTY-USA TODAY SPORTS/ SIPA USA
Lundkvist lämnade Luleå efter förra säsongen.
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nils Lundkvist får pris inför sin NHL-debut.

2005 hette vinnaren Henrik Lundqvist och nu går priset till hans (nästan) namne Nils.

Nils Lundkvist, 21, gjorde en stark säsong med Luleå 2020/2021.

Backen stod för totalt 34 poäng och gjorde dessutom fem assister för Tre Kronor på tre matcher i VM innan han blev skadad.

Tiden i New York Rangers har också inletts på bästa sätt – så bra att Nils Lundkvist har fått ett pris. Lars-Erik Sjöberg-priset delas ut från medierna till klubbens bästa rookie inför varje säsong och årets vinnare är Nils Lundkvist.

Priset är uppkallat efter Lars-Erik Sjöberg som var New York Rangers scout i Europa under åtta år. Han spelade en avgörande roll i besluten att drafta spelare som Tomas Sandström, Jan Erixon, och Ulf Dahlén.

Pris till Nils Lundkvist

Priset har gått till flera svenskar genom åren. Bland andra Mattias Norström, Henrik Lundqvist, Carl Hagelin och Oscar Lindberg.

Nils Lundkvist pratade med SportExpressen i juli och sa då att han kände sig redo för NHL.

– Det känns som jag gjort vad jag kan för att förbereda mig. Att stanna hemma ett extra år var ett bra beslut med tanke på hur säsongen blev i NHL när seriestarten blev uppskjuten så länge där. Genom att stanna hemma och representera Luleå i SHL fick jag spela fler matcher. Det har varit en bra erfarenhet för mig och jag har fått uppleva både med- och motgångar. För mig personligen har haft stor lärdom av åren med Luleå, säger Lundkvist.

Nils Lundkvist kan också glädja sig åt att New York Rangers trupp för säsongsstarten är spikad och att han själv ingår i den. Han är en av åtta backar på listan.

Ur arkivet: