Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lindros hälsning till svenska ikonerna

Eric Lindros valdes in i Hockey Hall of Fame i natt
Foto: Nathan Denette / AP TT NYHETSBYRÅN
Rogatien Vachon, Kalli Quinn (Pat Quinns dotter), Eric Lindros, näst längst ut till höger, Sergei Makarov, till höger
Foto: Nathan Denette / AP TT NYHETSBYRÅN
Lindros skakar hand med Flyers nuvarande lagkapten Claude Giroux
Foto: Usa Today Network / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA
Eric Lindros som aktiv
Foto: Thomas Nilsson

LOS ANGELES. Han hade väntat i sex år på det här ögonblicket och när Erik Lindros, 43, i natt, svensk tid, äntligen blev invald i Hockey Hall of Fame höll han ett känslofyllt tacktal.

Förutom sina föräldrar och sin familj nämnde han speciellt två svenskar.

Börje Salming och Mikael Renberg, som båda fanns på plats under ceremonin i Toronto.


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här! 

Lindros ledde som bekant en av NHL:s mest omtalade kedjor på 90-talet under åren i Philadelphia Flyers, The Legion of Doom.

- Tack för att jag fick vara er centerforward, sa Lindros och blickade ut över de specialinbjudna gästerna, där hans två kedjekamrater Mikael Renberg och John LeClair hade svårt att hålla tillbaka tårarna.

Men sedan berättade Lindros ett roligt minne om Renberg.

- Under en match mot Los Angeles Kings åkte Rennie omkring och slog med klubban mot Marty McSorley och jag såg att han blev mer och mer irriterad. Till slut varnade jag Rennie att McSorley, som var en tuffing och kunde slåss, inte skulle ta emot fler slag innan han exploderade.

- Och det var precis vad som hände, så jag fick ta den fajten för Rennie. När jag sedan satt i utvisningsbåset såg jag tvärs över banan hur Rennie från sin plats i vårt spelarbås vinkade oskyldigt till mig.

Både Lindros och Renberg skrattade i natt år historien, liksom publiken i Toronto.

Börje Salming på plats

Att Börje Salming, som också var på plats, blev omnämnd hade att göra med en händelse när Eric Lindros var 15 år och bodde i Toronto.

- Jag åkte skridskor i en förortsrink utanför Toronto och där var Börje Salming också. Jag hade sett upp till honom länge och var väldigt nervös när jag hamnade intill honom i båset. Men Salming var supercool och frågade om han fick känna på mina nya hockeyhandskar och när han hade gjort det sa han att jag skulle bli framgångsrik om jag fortsatte att spela med handskarna. Det glömmer jag aldrig, sa Lindros.

Än mer känslofyllt blev det när Lindros avslutade sitt tacktal från podiet med att kalla upp sin bror Brett, som också tvingades avsluta sin NHL-karriär efter ett antal hjärnskakningar.

- Jag hoppades att vi skulle få chansen att spela tillsammans i NHL, men det blev aldrig så. Nu vill jag sätta punkt för min NHL-karriär här tillsammans med dig, sa Eric Lindros och bröderna lämnade scenen till en stående ovation.

Invalda i Hockey Hall of Fame i natt blev också målvakten Rogie Vachon, 70, och ryske forwardsstjärnan Sergej Makarov, som efter alla succéår i CSKA och sovjetiska landslaget fick tillstånd att flytta till NHL och Calgary Flames som 31-åring.

- Jag vill speciellt tacka Calgarys dåvarande general manager Cliff Fletcher, som gjorde allt för att underlätta omställningen för mig och min familj. Och ett stort tack också till Igor Larionov, som jag sedan fick spela ihop med i San Jose Sharks, sa Makarov.

Han vann Calder Trophy som 32-åring 1990.

- Sedan ändrade de reglerna, så att äldre spelare inte kunde vinna rookiepriset, sa Makarov med ett litet leende under sitt tacktal.

Pat Quinns dotter höll tal

Även bortgångne spelaren, coachen och general managern Pat Quinn invaldes i år i hockeyns finaste salong. Hans tacktal hölls av dottern Kalli.

Också här blev det tårar när hon berättade minnen om sin far, som coachade Kanada till OS-guld i Salt Lake City 2002.

Vachon slutade sitt tal med en hälsning till sin hustru Nicole, som gick bort i cancer i februari i år.

- Jag önskar att du hade fått vara med och uppleva det här. Vi ses på den andra sidan, sa Vachon.https://twitter.com/TorSunphoto21/status/797957431603015680


https://twitter.com/sarah_17/status/797932767690584064


https://twitter.com/Sayhikristy/status/798377379336843264