Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lidström tagen efter vännens avslöjande: ”Det är otroligt”

Johan Franzén berättade för SportExpressen om depressionen efter alla hjärnskakningar.Foto: DAVE REGINEK
Nicklas Lidström lider med sin vän.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Johan Franzén med hustrun Cissi, när SportExpressens reporter Gunnar Nordström var på besök i Michigan.Foto: DAVE REGINEK

Johan Franzén, 39, kämpar med depression och ångest efter flertalet hjärnskakningar.

I en exklusiv intervju med SportExpressen öppnade den förre NHL-spelaren upp om mörkret – något som har berört hela hockeyvärlden.

– Det är gripande. Man blir väldigt berörd och jag lider verkligen med Johan, säger vännen Nicklas Lidström.

Det har gått drygt tre år sen Johan Franzén senast spelade en ishockeymatch.

Det skulle visa sig bli hans sista.

Den 39-årige smålänningen, som bland annat har vunnit Stanley Cup med Detroit Red Wings och VM-guld med Tre Kronor, åkte på en rad hjärnskakningar under sin karriär och till slut var det ohållbart att fortsätta. 

I en exklusiv intervju i hockeystjärnans hem utanför Detroit berättade Johan Franzén i december, för SportExpressens Gunnar Nordström, för första gången om priset han fått betala. Hockeystjärnan kastades in i ett mörker av depressioner och panikångestattacker efter karriärens slut.

I dag mår han bättre – men kämpar med stöd från hustrun Cissi för att få tillbaka sitt vanliga liv.

– Jag vill inte vara innanför de här väggarna. Det har varit så mycket ångest, panik och depression att jag vill ut, sa han.

– Jag kan ju prata med någon en kväll och sedan nästa dag har jag glömt bort den personen bara för att hjärnan inte har fått in det.

Gunnar Nordström och Johan Franzén under intervjun.Foto: DAVE REGINEK

Lidström om Franzén: ”Blir väldigt berörd”

Nicklas Lidström, som spelade ihop med Franzén i både Red Wings och Tre Kronor, lider med sin vän.

– Det är otroligt. Jag tycker så synd om Johan. Han hade en otroligt fin karriär som var på uppåtgång när hjärnskakningarna började komma. Han kom till Detroit som en kille för fjärdelinan och sen avancerade han, fick spela mycket powerplay och belönades med ett långt kontrakt. Tyvärr stoppades hans karriär av de här hjärnskakningarna, säger han.

Den fyrfaldige Stanley Cup-mästaren, som flyttade hem till Sverige efter makalösa 20 säsonger i Detroit, har på nära håll bevittnat Franzéns vardag och håller kontakten med sin förre lagkamrat.

– Jag lider med Johan och vi har sporadisk kontakt. Jag reser över till Detroit ett par gånger per år och har varit hemma hos Johan och Cissi och hälsat på, så jag kände ju till det mesta. Jag tycker verkligen synd om honom och jag måste säga satt det var strongt gjort av honom att öppna upp sig i Expressens reportage och berätta hur han verkligen mår. Imponerande och starkt.

”Viktigt för honom att få berätta hur illa han mår”

Lidström fortsätter:

– Det är klart att man blir väldigt berörd. Det är gripande.  Därför tycker jag att det är så starkt av honom att öppna upp sig och det har ju fått stor spridning även i Nordamerika. Jag tror att det var viktigt för honom att få berätta hur illa han faktiskt har mått och stundtals också mår. Jag tror att det var väldigt viktigt för honom och han förtjänar att hyllas.